Switchfoot – hlavní host slovenského festivalu Lumen 2010

Ve dnech 4. - 5. června 2010 proběhne v Trnavě už 18.ročník  tohoto festivalu. Je to přehlídka těch nejlepších slovenských a zahraničních gospelových skupin. VIP hosta 2010 Vám nyní představujeme v článku z březnového čísla minulého roku.

kalifornská skupina Switchfoot

Switchfoot

  • je speciální surfařský termín, který znamená zcela změnit směr a jít přímo proti vlně.
  • Není divu, že si kapela zvolila právě tento název - postoj „jít proti vlně” se shoduje s jejich životním stylem.

Bylo nebylo..

Původně byla kapela tříčlenná a říkala si Chin Up: kytarista, zpěvák a textař Jon, jeho bratr Tim s bassovkou a spolužák Chad jako bubeník. Pak přibrali další dva členy – klávesistu Jeroma a kytaristu Drewa, a když dostali nabídku vydat album, které bude distribuované do celého světa, přejmenovali se na Switchfoot. První desku vydali rok po Timově maturitě, v roce 1997, a nazvali ji „The Legend Of Chin“. Za několik let jim vyšlo druhé album „New Way To Be Human“. Odešli ze studií a rozhodli se věnovat hudbě a koncertování naplno...

Hudební úspěchy

Switchfoot mají na kontě šest alb. Už první deskou vzbudili velké nadšení, ale za hranice Ameriky se dostali až v roce 2002, kdy se hudebně podíleli na filmu A Walk To Remember (Dlouhá cesta). Na soundtracku najdete čtyři písničky z předchozích alb a taky romantický ploužáček Only Hope, napsaný Jonem pro Mandy Mooreovou v hlavní roli, který stojí opravdu za to :-). Tím spolupráce Switchfoot se světem filmu neskončila – jejich melodie můžete slyšet taky ve Spidermanovi 2 (Meant To Live) anebo ve filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian (soundtrack s názvem This Is Home).

Rockoví intelektuálové

A co vlastně od kapely Switchfoot můžeme očekávat? Tvrdší vypalovačky jako Meant To Live nebo Oh! Gravity, ale i pohodové skladby typu Gone a romanticky laděné balady, třeba This Is Home. Nejenom nábožensky založené texty, ale spousty myšlenek, které můžou oslovit i nevěřící posluchače. Sami říkají, že nechtějí být zařazováni do nějaké kategorie křesťanského rocku: „Pro nás je to víra, ne nějaký žánr. Vždycky jsme otevřeně mluvili o tom, odkud naše písně vycházejí. Myslím si, že jsou pro každého. Když nás ale někdo přiřazuje ke křesťanskému rocku, automaticky zavírá dvířka ostatním lidem. Hudba otevírá cestu k novým myšlenkám a o to nám jde.“
O Switchfoot se často mluví jako o kapele „přemýšlejících“. Nebojí se zpívat ani o svých pochybnostech, o věcech, které je trápí a nemají v nich úplně jasno.

Být hvězdou nebo maličkým?

Jon jednou řekl: „Nejtěžší je rozpor mezi tím být na pódiu a snahou být maličkým. Tendence dnešní kultury je být hvězdou, ale já toužím být služebníkem.“
„Vždycky jsme se snažili zbořit bariéru mezi pódiem a publikem. Cítím, že jsme odvedli dobrou práci, když odejdeme z pódia a lidi v klubu si ještě zpívají. Komunikace je to nejdůležitější. Víte, chci zpívat písničku, která bude pokračovat dlouho po tom, co odejdeme,“ říká Jon. A to se jim, myslím, daří.

Členové skupiny

Jon Foreman – zpěv, kytara, autor písní
Tim Foreman – basskytara, zpěv
Jerome Fontamillas – kytara, klávesy, zpěv
Drew Shirley – kytara
Chad Butler – bicí

Diskografie

The Legend Of Chin, New Way To Be Human, Learning To Breathe, The Beautiful Letdown, Nothing Is Sound, Oh! Gravity a The Best Yet jako průřez největšími hity

Vtipně ze zákulisí

  • Switchfoot mají manažera, který pracoval pro Green Day, a Green Day mají manažera, který pracoval pro Switchfoot.
  •  Když byl Tim malý, měl se pomodlit před večeří. Pomodlil se ale strašně potichu a tatínek mu řekl, že to bylo dobré, ale že ho téměř neslyšel. Na to mu Tim řekl: také to nebylo k tobě.

Marta (časopis IN!dívčí svět - březen 2009)

Pokud tě Switchfoot zaujali, přečti si o nich víc na oficiálním webu www.switchfoot.com nebo na českých fanouškovských stránkách www.switchfoot.wbs.cz. Jejich cédéčka jsou k dostání na www.gimel.cz.

Více o slovenské festivalu 2010 hledej na:  http://www.fln.sk/portal/clanky.php?kateg=1

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více