Skillet = rocková hudba s kvalitními texty

V tomto březnovém čísle vám přinášíme plakát křesťanské rockové skupiny Skillet, o který jste si holky psaly. Skupina má na svém kontě již osm alb. Koncertuje po celé Americe i Evropě. Momentálně připravují novou desku, na kterou se můžete těšit letos v září.

 

 

skupina Skillet

Křesťanská hudební skupina Skillet vznikla roku 1996 v USA (ve státě Tennessee). Hraje rozličné žánry od rocku, alternativního rocku, industrial rocku až k nu metalu a gothic metalu.

Název skupiny

Skillet můžeme přeložit jako „Pánvička”. Kapela tím vyjadřuje směs hudebních stylů, kterými se zabývá (jako pánvička, na které je všechno). Frontman skupiny John Cooper přirovnává skupinu k omeletě: „Všechno jsme hodili dohromady, aniž bychom věděli, co z toho bude.”

Nynějšími členy kapely jsou John Cooper, zakladatel Skillet, zpěvák a basový kytarista, Korey Cooper – zpěvačka, kytaristka a klávesistka, manželka Johna, Jennifer Ledger, bubenice, a Seth Morrison, kytarista.

Skillet má v současnosti na svém kontě 8 alb a 1 DVD. Jejich hudba je velmi energická, texty jsou aktuální a trefné. Typickým je pro kapelu také surový hlas zpěváka Johna Coopera. Skillet svými texty netradičním způsobem chválí Boha a upozorňují na nejrůznější události tohoto světa. Když Johna Coopera pobouřilo na koncertě Marilyn Mansona poselství Mansonovy hudby proti Ježíši, napsal píseň Rippin´me off (Šidíš mě). Pochopil, jak moc mohou takové slavné idoly ovlivnit teenagery špatným směrem. Proto se snaží i s ostatními členy o poselství dobra.

Písně kapely Skillet jsou velmi často hrané i v rádiích (u nás hlavně v internetových) a dosahují velkých úspěchů po celém světě. Televizní společnosti, sportovní kluby i filmové štáby si často vybírají písně Skillet jako pozadí pro trailery a reklamy. V roce 2003 bylo jejich album Collide nominováno na cenu Grammy. Album Comatose se dostalo na čtvrté místo v žebříčku nejlepších amerických křesťanských alb.

Hudba skupiny Skillet ukazuje, že se nejedná jen o worshipové písničky, ale o hluboké texty, které posluchače vytrhávají z určitého klidu a pohodlnosti a nutí k zamyšlení:

Hero (Hrdina)

Patří ke skvostným dílům jejich tvorby. Text je o každém z nás, o každém člověku, který hledá svého hrdinu v těžkých chvílích, a najít jej může jedině v Bohu.

Who's gonna fight for the weak? Who's gonna make 'em believe? I've got a hero.
Kdo bude bojovat za ty slabé? Kdo jim dá víru? Já mám hrdinu.

Whispers in the dark (Šepoty ve tmě)

Je velmi povzbudivá a ukazuje na Boží přítomnost i přes problémy a lidskou samotu.

No, you'll never be alone. When darkness comes I'll light the night with stars. Hear my whispers in the dark.
Ne, už nikdy nebudeš sám. Až přijde temnota, rozsvítím noc hvězdami. Poslouchej můj šepot ve tmě.

Open wounds (Otevřené rány); The older I get (Čím jsem starší)

John Cooper také napsal 2 písně o vztahu ke svému otci, se kterým měl konflikty, hlavně během své puberty. Jejich vztah se vyhrotil, když Johnovi zemřela maminka na rakovinu, a otec se pár měsíců po její smrti oženil. John to snášel těžce, proto se často hádali. První písnička s názvem Open wounds je plná výčitek a poukazuje na dobu, ve které John svému otci nedokázal odpustit. Ta druhá The older I get je pak napsaná s nadhledem a odpuštěním. Tehdy středoškolák John začal přemýšlet o tom, že by se mezi nimi tento nevraživý vztah měl změnit. To ho poznamenalo na celý život a podle svých slov už nikdy nechce znovu pocítit hněv, který ho tehdy svazoval.

Looking for angels

Tato písnička se snaží poukázat na utrpení celého světa a jako východisko navrhuje, aby každý člověk udělal aspoň něco dobrého. Tím se můžeme stát andělem jeden pro druhého.

Stal jsem se zachráncem dětí, které nikdy nepotkám. Poslal jsem šek, aby si mohly koupit něco k jídlu. Co ty uděláš jinak, co změníš? Co uděláš, abys pomohl někomu, kdo je sám? Stačí dotyk, úsměv na tváři. Modli se za své nepřátele, buď pokorný a upři svou lásku ke mně. Uprostřed těch nejbolestnějších tváří. Andělé se ukáží na těch nejdivnějších místech.

Pohodové čtení a poslouchání vám přeje Maruška Slavíková

(časopis IN!dívčí svět - únor 2011)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více