Romantická harfa

Harfa je starý hudební nástroj, který dokáže svým ojedinělým zvukem upoutat nejednoho člověka. Mladou harfenistku Kateřinu Vyskočilovou nadchla natolik, že se jí rozhodla plně věnovat.

harfistka

Harfa je nádherný nástroj...
To máte pravdu, svým majestátním vzhledem a nenapodobitelným zvukem dovede člověka opravdu zaujmout.

A odkud se vzala?
Snad její vznik podnítil lovec, jak zavadil o tětivu luku. Zatím co na luku je tětiva jedna, harfa má 47 strun, 7 pedálů a váží 38 kg. Do Evropy se dostala jako nástroj severských bardů. Ve 12. až 14. století byla nástrojem trubadúrů a minesengrů.V 17. a 18. století se začala používat v orchestrech. V roce 1810 vynalezl francouzský harfář Érard pedálový mechanizmus, který se užívá dodnes.

K čemu jsou potřeba pedály?
Pedály slouží k tomu, abych mohla změnit tóninu, tedy abych snížila či zvýšila výšku tónů. Na klavíru jsou to černé klávesy, které plní tuto funkci, a my máme pedály.

Jak ses k hraní dostala?
Na ZUŠ ve Vítkovicích jsem se učila hrát na flétnu, pak i na klavír, ale věděla jsem, že to stále není to pravé ořechové. Až jednou jsem na koncertě uviděla harfu. Tehdy jsem se rozhodla, našla kontakt na harfistku, paní Balovou, a ve dvanácti jsem začala. V roce 2008 jsem úspěšně složila přijímací zkoušky na gymnázium na JKGO (pozn. red. Janáčkova konzervatoř a gymnázium v Ostravě), obor harfa. Nyní jsem ve 2. ročníku.

Než člověk začne hrát na harfu, musí už předtím umět na nějaký nástroj?
Myslím si, že určitě je vhodná nějaká předchozí hudební průprava. Nejblíže harfě je asi klavír, ale i housle jsou vhodným nástrojem. Lepší ovšem je, když se začne na harfu od počátku.

Které části těla nejvíce z hraní bolí?
Když člověk sedí u harfy správně, nebolí žádná část těla. Ale po několika hodinovém cvičení už pociťuji mírnou bolest zad nebo rukou. Nejvíce bolí prsty po prázdninách. Když měsíc necvičíte, utvoří se vám pak při hraní puchýře. Ty bolí a trvá tak 14 dnů, než si opět prsty zvyknou. Kůže se musí „obehrát”, aby polštářky prstů ztvrdly a nebolely.

Jak dlouho musíš denně cvičit?
Během týdne bych měla hrát tři hodiny denně. Pokud to nestihnu, doháním to o víkendu. Před vystoupením je to někdy i pět hodin.

Kde všude už sis zahrála?
Vystupuji na koncertech, které organizuje naše škola. Také jsem dvakrát účinkovala na mezinárodním festivalu „Harfové dny Ostrava” a velmi ráda hraji v symfonickém orchestru JKGO.

S koncertováním je spojené i cestování. Kde jsi byla nejdál?
Byla jsem se podívat na Světovém harfovém kongresu v Amsterdamu v roce 2008, což je velké harfové setkání, na kterém se sejde většina harfistů z celého světa. Koná se každé 3 roky, pokaždé v jiné světové metropoli. Během týdne shlédneme vše, co se v harfovém světě za ty tři roky událo. Probíhají tam koncerty nejlepších sólistů, masterclassy (pozn. red. mistrovská hodina - mistr daného oboru učí nebo přednáší s praktickými ukázkami svého umění), workshopy, prodávají se noty, nástroje, zkrátka jsou to takové harfové olympijské hry.

K takovému nástroji patří i určitý styl oblékání.
Ano, na vystoupení nemůžu přijít v riflích. Ani kalhoty se k tomuto romantickému nástroji nehodí. Obvykle hrajeme v dlouhých sukních nebo šatech. Co se týká bot, tak nejlepší jsou boty na podpatku, protože se lépe šlape na pedály a navíc to vypadá elegantně. Na běžné cvičení si ale můžu obléct cokoli, v čem se cítím pohodlně.

Dá se na harfu zahrát i nějaký moderní hit? :)
Ten se dá zahrát na jakýkoli hudební nástroj, čili i na harfu. Slyšela jsem v Amsterodamu hrát nádherně i jazz. Já asi nejraději hraji skladby z období impresionizmu. Harfa se tam ukáže v neobyčejně barevných nuancích.

Kdybych chtěla harfu, kolik peněz si musím našetřit?
Asi tak jako na auto. Cena průměrné harfy se pohybuje okolo 300, 350 tisíc, špičkové a zlaté harfy jsou několikanásobně dražší.

Za rozhovor děkuje a mnoho úspěchů přeje Radka

časopis IN!dívčí svět - květen 2010
 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více