Poznáte je po ovoci aneb je ta skupina satanistická?

S věřícím kamarádem se pořád dohadujeme, jestli finská rocková kapela HIM jsou satanisté nebo ne. On si myslí, že ano a úplně je odsuzuje. Já je delší dobu poslouchám a jejich hudba i texty se mi líbí. Jak to tedy je?

 

Skupina HIM

Název skupiny HIM ("Jemu") je zkratkou původního názvu His Infernal Majesty (Jeho Pekelné Veličenstvo). "Komu" zpívají?

Známým symbolem kapely je upravený pentagram - má zakulacené horní dva cípy tak, že vypadají jako srdce. Kapela to nazívá "heartagram". Přesto je jasné z čeho vznikl. Tento "heartagram" nejlépe symbolizuje obsah sdělení, které kapela přináší ve svých textech i životní postoj a styl. Kapela svůj styl nazývá "love metal" a o "lásce" je naprostá většina textů. Často jsou to bolestné až depresivní vyznání s určitou hloubkou citu (který si určitě frontman Ville Valo prožil, když se mnoho let rozcházel se svou přítelkyní) a s náznaky sebevražedných sklonů (písně "For You" (Pro Tebe) "Song or Suicide" (Píseň nebo sebevražda), "Don't Fear The Reaper" (Neboj se smrtky), "Join Me In Death" (Připoj se ke mně ve smrti), "Death Is in Love With Us" (Smrt je do nás zamilovaná)...).

Jako častou symboliku si berou právě tu satanistickou, např. písně "Your sweet six six six" (Tvé sladké 666), " Our Diabolikal Rapture" (Naše ďábelské nadšení), nebo název alba Greatest Lovesongs Vol. 666.

Jsou HIM satanisti? Zpěvák Ville Valo říká o jejich symbolu "heartagram": "Vyrostl jsem s horory a skupinami jako Venom (zakladatelé satanistického black metalu, pozn. překl.), takže mám satanistické symboly vytetované ve své duši, a potom vždy jsem si myslel, že srdce jsou kýč. Též symbol srdce může připomínat mužský orgán... Je za tím hodně sexuální zkaženosti, což je dobrá věc."

Také baskytarista Migé Amour uvádí jako své šťastné číslo 666. Co je ale podstatou toho čísla? Jsou skutečně nebezpečné samy o sobě tři cifry? V Písmu je vysvětlení: jde o symbol člověka, uctívání tělesného uvažování, žádostivého života. To je nebezpečnější víc než sám symbol - je to totiž jeho podstatou.

Když se podíváme jaký život žijí hlavní představitelé kapely a jaké nesou ovoce, možná to víc pochopíme. V únoru slavili fandové kapely "Hertagram Day". Jde o oficiální kapelou pořádaný "svátek" kapely a jejích "hodnot". Ten se "slaví" spolu s jejich oblíbenou a spřátelenou agenturou SuicideGirls, která fotí erotické a pornografické materiály. U příležitosti "svátku" kapely mají šanci nové "modely" a můžou zasílat své fotografie k soutěži - samozřejmě se loví mezi mladými fanynkami kapely. Nejlepší získá kontrakt na focení těchto materiálů. Není se co divit, sám Valo pracoval v šestnácti letech v sexshopu, který i vlastnil, než s HIM prorazil a začal se živit hudbou. Natočil také reklamu na "erotické pomůcky". Ville ve svém "toplistu" uvádí jako Oblíbený pokrm: Tělo Kristovo a Oblíbený nápoj: Krev Kristova, v celkovém kontextu je to však spíš výsměch a snaha být zajímavý (ohledně Krista se vyjadřoval velmi rouhavě a neslušně, z čehož je jasné, že toto tvrzení nemělo hlubší základ).

HIM nekonají satanistické rituály s lidskými oběťmi, pravděpodobně ani nevěří, že satan je (zlá duchovní) osoba. Texty HIM se vyžívají melancholií a zraněními, což nikomu nepomůže (znám to!!), spíš naopak. Ale čím srdce přetéká, toho jsou ústa plná. Ovšem jejich životní styl, přenášený do textů je bohužel proniknutý samotným významem onoho čísla 666 a odpovídá jeho podstatě. Dnes se to někdy nazývá "moderním satanismem".

Jediné, co tak na HIM zůstává hezké je samotná hudba. Co můžeme dělat? Určitě se za ně modlit, protože i oni touží po lásce."Zachraňujte je z hořícího ohně. Mějte slitování i nad jinými, ale s obezřetností, ať se vám oškliví i jejich plášť, poskvrněný hříchem". A pokud dostaneme chuť na skutečný Love metal, dají se najít i kapely, které svou touhu mají čistou a věnují ji Bohu. Například RANDOM EYES.

Ukázka textu HIM:
V našem pekelném zanícení my žijeme dál a dál
A smrt stále klepe na naše dveře
A tak otevřeme dveře a umíráme o trochu víc
Milujme se se smrtí a umíráme stále dál a dál...

Odpovídal Tomáš P.


 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více