Někdo ani nevěděl, kdo je to papež...

Kostel plný dětí a rodičů, nahoře na kúru napjaté ticho. Už je tu papež? Ještě ne? Kdy máme začít zpívat? Nezkazíme to?
O tom, jaké to bylo zpívat Svatému otci při jeho návštěvě kostela Panny Marie Vítězné v Praze, jsem si povídala s Bárou a Kristýnou ze sboru Iuventus, gaude!

sbor Luventus_gaude

Kdy jste se poprvé dozvěděli, že budete zpívat papeži?

Během prázdnin. Jednou v pátek po mši nám Tomáš (sbormistr) řekl, že mu volali z Prahy a že budeme zpívat Svatému otci.

Jak na to reagovaly děti ze sboru, které nejsou věřící?

Někdo ani nevěděl, kdo to je papež, tak jsme mu to my věřící museli vysvětlovat. :) To byli spíš ti menší, starší z toho byli docela v šoku, když se to dozvěděli. Hlavně byli všichni překvapení.

Kolik skladeb jste zpívali a jak dlouho jste nacvičovali?

Přímo pro papeže jsme měli připravené tři skladby, ale na místě jsme museli ještě jednu přidat, protože papež šel pomaleji, než jsme předpokládali. Nacvičovali jsme je asi měsíc.

Jednu ze skladeb složil i Tomáš. Jak se vám zpívala?

Byla to ta první, kterou Tomáš složil proto, že se měla zpívat jen po dobu, co papež půjde kostelem k Jezulátku. Měla skončit okamžitě, jak poklekne před soškou. Tomáš dlouho vybíral různé skladby, ale protože je nešlo kdykoli ukončit, zhudebnil nakonec starozákonní žalm.
Bylo těžké ji nacvičit, Tomáš pak už nevěděl, jak ji nás má naučit. :) Původně měly jednu část zpívat jen malé děti, ale protože byla moc těžká, zazpívali to nakonec nejstarší sboráci.

Neměli jste v Praze problémy s dopravou nebo s bezpečností? Pustili vás do kostela všechny?

No, čekali jsme, až jeden tatínek, který jel s námi, vytáhne z kapes všechny foťáky, které měl, protože ho nechtěli pustit přes bezpečnostní rám. Jinak jsme prošli všichni, i když ty rámy pořád pípaly, děti nikdo nekontroloval.
Pak jsme u Jezulátka čekali asi tři hodiny, než papež přijel. Věci jsme měli v atriu, tam jsme měli taky rozezpívání, generálku a poradu po jednotlivých hlasech. Při poradě jsme si naposledy opakovali, jak se co má zpívat a pohádali jsme se při tom. Jedna maminka nám všem dala prášky na nervy, abychom to napětí vydrželi.

Kolik prášků snědl Tomáš?

Ani jeden. Mimořádně byl v pohodě, jinak je před ostatními koncerty a soutěžemi hrozně nervózní.

Jak probíhalo samotné zpívání papeži?

Poměrně velký problém byl s místem na kúru. Bylo nás šedesát, tak jsme se tam skoro nevešli. Měli tam hrozně úzké praktikáble. Museli jsme se rozdělit na polovinu, 30 dětí vlevo, 30 vpravo a mezi námi byly varhany. Takže jsme se moc neslyšeli. A taky děti v první řadě neviděly na Tomáše, tak se první řada prohodila s těmi nejvyššími dětmi, které stály v páté řadě nahoře. Jenže pak zase neviděly děti ve druhé řadě přes ty vysoké, které byli v první, tak jsme se různě prohazovali, aby každý viděl na dirigenta.
Na kúru byli i novináři a stáli před námi, tak se museli skrčit vždycky, když jsme zpívali, abychom na Tomáše viděli.

Jak na vás zapůsobilo setkání s papežem?

Kristýna: Já jsem byla dojatá. Když přišel do kostela, tak jsme zpívali a musela jsem se soustředit na Tomášovo dirigování, ale když se papež modlil v tichu u Jezulátka, tak jsem ho poprvé viděla a začaly mi téct slzy. Všichni na mne koukali, co blbnu.

Měli jste trému?

Jo. Držely jsme se s holkama za ruce tak pevně, že jsme si je málem rozdrtily. :)

Zpíváte rádi duchovní hudbu?

Bára: Jak kterou. Třeba ta Tomášova písnička mi moc nesedla, ale mám ráda od Zdeňka Lukáše Gaudete et exultate. Jinak se mi ostatní písně, které jsme papeži zpívaly, líbily.
Kristýna: Mně se líbí i ta Tomášova. :) Každý si v duchovní hudbě musí najít to své, co se mu líbí.

Co vás ještě letos čeká?

Nacvičujeme Rybovu Vánoční mši, kterou zazpíváme na vánočním koncertu společně s přípravným sborem a tanečním souborem. Čeká nás festival v Pardubicích, příští rok zájezd do Itálie, a když budeme mít peníze, tak pojedeme na olympiádu do Číny. Když ne, tak pojedeme v dubnu do Belgie.


Děkuji za rozhovor a držím vám palce!
Anička
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více