K Boží chvále

Může se zdát, že na české křesťanské hudební scéně je poněkud mrtvo. Ale jak se ukázalo, máme co nabídnout – od worshipu, přes křesťanský rock, po gospel. Představujeme jen některé spíše novější kapely. Hrají v nich mladí lidé, kteří svou hudbou chtějí svědčit o Kristu a zpívat k jeho oslavě.

skupina Donebevolající

Boudapsova

Brněnská hudební sestava čítající čtyři muzikanty by se žánrově dala charakterizovat jako rock, ale přesnější by bylo označit ji za crossover. Kapela vznikla v roce 2000. Hlavní, co hudbou chtějí předávat, je víra v Ježíše Krista, o čemž svědčí i texty. (Mj. místního zpěváka Matouše Čepa můžeme slyšet i v kapele R.E.J.) Vydali CD „The best of 1979–1985”. Data označují roky narození členů kapely.

R.E.J. (Rex Excelsus Jesus)

Na severu Moravy působí skupina R.E.J. Vznikla za účelem pořádání večerů modliteb a chval v roce 2006. Hrají přeložené písně z cizích jazyků staršího i mladšího data, ale i vlastní songy. Stylově lze skupinu označit za grunge s vlivem britské populární hudby. Jednoznačně se dají považovat za worship. Nechtějí však jen hrát chvály, ale přejí si, aby se celý jejich život stal chválou Boží slávy. Mají CD „V pohybu”.

Deep Inside (Hluboko uvnitř)

Další worshipovou kapelou je Deep Inside pocházející ze sboru Apoštolské církve v Oldřichovicích. Chvála, kterou vyjadřují, by neměla být povrchní, ale hluboce prožívaná. K ní chtějí vyburcovat další mladé lidi. Jejich album nese název „Mojí radostí”. V písních můžeme slyšet směsici popu, rocku, funku i blues.

Runaway My Son (Utíkej, můj synu)

Zajímavým seskupením je kapela, která vznikla v roce 2004 a která se žánrově řadí mezi alternativní – křesťanský – syrový rock. Základem je rock, ale zabruslí i do hardcoru, post-hardcoru nebo screamu. Název kapely shrnuje biblický text Timoteovi 2, 22 „Vyhýbej se mladické prudkosti, usiluj o spravedlnost, víru, lásku a pokoj s těmi, kdo vzývají Pána z čistého srdce”. Poselství, které chtějí šířit, je: „Víme, že hřích a věci kolem rádi svádí a čekají na každém kroku, proto je lepší vzít nohy na ramena a utíkat”. Skupinu tvoří čtyři muzikanti z Milovic u Prahy, přičemž tři jsou sourozenci. Zpívají anglicky a mají ambice se s kapelou dostat i za hranice. Natočili CD „From You We Rise”.

Angles (Úhly)

Trochu jemnější muziku nabízí krnovská pop-rocková skupina Angles, která se transformovala ze skupiny Bloody Paradise, která vznikla na začátku devadesátých let. Název vychází z anglického slova „anglestone”, což by se dalo přeložit jako úhelný kámen nebo též základní kámen, čímž se v Bibli myslí Ježíš. V písních se snaží nabídnout životní cestu postavenou na onom „kameni”. Mají CD, které se jmenuje „Odkud jdeš a kam”.

Donebevolající

V roce 2008 se spojilo asi dvacet lidí různých křesťanských denominací v jedno velké muzikantské těleso, které vystupuje zejména na severní Moravě. Hrají chvály, především současný gospel. Mají dvě cédéčka: „Donebevolající” a „K.O.LEDY”.

Nad čarou

Za velmi plodnou, co do produkce rockových chval, můžeme považovat kapelu sboru Jednoty bratrské v Ostravě „Nad čarou”. Za svou pětiletou existenci natočili tři CD: „Všechno mám v Něm”, „Můj svět se točí kolem Tebe” a „Tvé srdce”. Název skupiny naznačuje, že v životě existují dva světy – fyzický a duchovní. Pomyslná čára tyto světy odděluje. A oni chtějí zpívat o Božím světě, ve který věří, ač ho nevidí.

Slovníček

Cross(o)ver – křížení dvou hudebních stylů, hlavně jazzu a rocku
Hardcore (též hardcore punk) – agresivní, rychlý a tvrdý žánr vycházející z punku
Screamo (v angl. scream, tj. křik) – styl vyvinutý z hardcore a emo
Post-hardcore – vychází z hardcoru, typický je výrazný rytmus s jiskřivým zvukem kytar a jemnými vokály
Grunge – žánr na hranici hardcoru a alternativního rocku, typický je „špinavý” zvuk kytary a silné riffy

Radka (časopis IN!dívčí svět - říjen 2010)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více