Harmonikou rozdávám naději

 Začínala s bluesově zabarveným repertoárem. Její hudba vychází částečně z chansonu, ale nejvíce čerpá z folklóru a z městských písniček. Nyní je známá i krásnými kytarovými baladami.
Po jejích vystoupeních odcházejí lidé trochu jiní, než přišli – s nadějí. Svou hudbou a texty se snaží přetvářet k lepšímu nejen sebe, ale i nás.

Radúza

Vaše koncerty bývají často beznadějně vyprodané. Proč myslíte, že lidé najednou zatoužili po vašich písničkách?
Myslím, že lidé chodí na moje koncerty proto, že zpívám o věcech, které prožili i oni sami. Možná se jim uleví, když to za ně někdo vysloví.

Měla jste v poslední době kromě pravidelného koncertování také čas natočit nové CD?
Jedno jsem natočila v Polsku počátkem ledna jako host kapely Svoja Droga. Do Varšavy se sjeli muzikanti z celé Evropy a vznikla z toho, podle mého názoru, moc pěkná nahrávka. Na té práci mě bavil i ten babylón jazyků a různých kultur. V únoru jsem ve studiu nahrála svoje třetí album „V hoře“, které vyšlo v dubnu. Začátkem května jsem opět navštívila Polsko, kde vzniklo nejnovější live CD se staršími písničkami.

Kromě Polska se často vracíte i do Norska. Co vás na něm nejvíce oslovuje?
V Norsku je překrásná příroda. Miluji hory a ledovce. Cítím před nimi vlastní malost, nicotnost a pomíjivost. Stejně jako malost, nicotnost a pomíjivost všech svých přání a tužeb. Všechny bytosti mají jen jeden cíl – být šťastné a snaží se o to různými cestami už tisíce let. Já jsem jedna z nich.

Kolik řečí vlastně umíte?
Neřekla bych, že umím… spíše se tak jako domluvím anglicky, francouzsky, italsky, rusky, polsky a potom pár vět v jazycích zemí, které jsem navštívila. Něco jsem se naučila ve škole, na konzervatoři, od kamarádů. Jak se naučím pár vět, hned zkouším, jestli se jimi dorozumím. S gramatikou se moc nepářu. Jde mi hlavně o tu radost mluvit s lidmi jejich jazykem. Oni se hned víc otevřou a poznám věci, které bych jinak nepoznala. Je to radost!

V textu jedné vaší písně zazní: „Jiná a jinde chtěla jsem bejt…“ Opravdu jste chtěla být v dětství něčím jiným, než jste teď?
V dětství jsem chtěla být námořníkem, hajným, zvěrolékařkou nebo učitelkou. Ale co zazní v písni, spíš znamená, že také nemám takový charakter, jaký jsem si představovala. Že i já jsem schopná selhat, udělat něco špatného. S vlastními selháními se, myslím, člověk vyrovnává daleko hůř, než když ho zklame někdo druhý.

Často zpíváte o radosti i o slzách. Kde sama berete rovnováhu, bez které se vaše řemeslo nedá dělat?
Přála bych si mít nevysychající zdroj rovnováhy. Tohle povolání vyžaduje velikou citlivost. Řekla bych, že jsem v normálním životě vlastně nepoužitelná. Snažím se obracet k duchovním stránkám života a tam čerpat rovnováhu. Ale ne vždy se mi to daří - víte, já jsem někdy taky pěkně líná.

Máte na mysli víru v Boha? K čemu ji může dnešní člověk, kterému teoreticky nic nechybí, potřebovat?
Raději budu mluvit sama za sebe. Já potřebuji víru k tomu, abych našla v životě své místo, smysl toho, co se kolem mě děje, abych přijala svět i sebe tak, jak je. Na tomhle světě člověk nemůže zažít opravdové štěstí. I to největší a nejdéle trvající štěstí je zlomek toho skutečného štěstí, které je z jiného světa. Potřebuji víru, abych byla šťastná.

Připravila Alexandra Makovičková (časopis IN!dívčí svět - červenec, srpen 2005)

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více