Zvíře nejen pro rytíře

Kdo by si nepřál cválat na bujném hřebci divokou přírodou? Kdo by se nechtěl před přáteli ukázat v sedle ušlechtilého černého koně s dlouhou hřívou? Tak dobrá, nemusí to být bujný hřebec. Stačil by možná i obyčejný kůň. Klidně i menší. Prosím, kupte mi poníka! 

kůň

Taky Tě někdy napadlo, že bys měla ráda koně jako svého koníčka? Většinou to ale není možné, tak se musíme spokojit s plakátem koně na zdi pokoje, v lepším případě se můžeme někde v jezdeckém klubu chvíli na koni povozit.

Co o koních ne/víme?

Kam s ním?

Je běžné, že kůň tráví noc ve stáji a přes den je puštěn do výběhu. Pokrokové je chovat koně „venku”, tedy na pastevním ustájení s menším přístřeškem, kde má přístup k vodě i k žrádlu.

Něco dobrého na koňský zub

Základem je seno (popřípadě tráva). Senem se kůň nasytí a udržuje si stálou váhu. V zimě pak trávení sena produkuje množství tepla a kůň se jeho konzumací zahřeje mnohem lépe, než kdyby měl na sobě deku. Průměrně spotřebuje asi 10 kg sena za den. Dále se kůň s chutí pustí např. i do obilí, tvrdého chleba či granulí.

Koňská duše

Základní životní potřebou každého koně jsou koňští kamarádi. Kůň je totiž stádové zvíře. V přírodě platí, že čím početnější je stádo, tím větší jsou šance na přežití. Tedy pokud by se divoký kůň pohyboval v krajině plné vlků sám, dlouho by nepřežil. I pro domácí koně je tedy důležitá a příjemná společnost jiných koní.

Koňský život

Když se narodí koňské hříbě, minimálně půl roku se živí mateřským mlékem. Takový jedinec pak potřebuje ještě 2,5 roku, aby vyrostl v dospělého koně. Spokojený kůň nám může dělat společnost i do koňských 30 let.
Koňským dámám se říká klisna nebo kobyla. U koňských pánů je také dvojí označení: valach a hřebec. Valach je kůň vykastrovaný, tedy neschopný plodit potomky. Takový kůň je pak klidný a v práci spolehlivý. Hřebec je opak valacha – potomky plodit může.

Kůň byl po několik tisíciletí určen především k práci a dopravě. Od 20. století jeho funkci většinou nahradila technika a kůň je využíván především k rekreaci a sportu.

Koně tažní a jezdečtí

Podle temperamentu rozdělujeme koně na chladnokrevné a teplokrevné. Chladnokrevná plemena koní (nejčastěji využívaná k tahu) jsou mohutné stavby těla. Vyznačují se klidným temperamentem a většinou velmi dobrým charakterem.
Koně teplokrevní (lehká plemena) mají obvykle ušlechtilejší stavbu těla. Jsou to koně živějšího temperamentu, využívaní především k jezdectví.

Některé jezdecké disciplíny

klasické

  • Parkurové skákání je sport, ve kterém se jezdec na koni snaží v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem chyb projet trasu s překážkami.
  • Drezura – perfektní pohyby koně na jemné povely jezdce (různé druhy kroků apod.)
  • Voltižování – gymnastika na neosedlaném koni.

dostihy

  • Rovinné – běží se na rovinném dostihu po travnaté ploše (Derby).
  • Klusácké – závody koní s dvoukolkami – sulkami.
  • Překážkové – dostihy přes překážky (Velká Pardubická).

Podkova pro štěstí

Proč se s tímto železným obloukem pojí pověry o štěstí? Už Keltové věřili, že železo má moc zahnat zlé síly. Nejdostupnější železné předměty byly staré podkovy, které proto začali Keltové věšet nad dveře. Časem se tato pověra měnila. V dnešní době má podobný symbolický význam jako slon s chobotem nahoru, čtyřlístek nebo střep.

Darovanému koni na zuby nekoukej

Koni během života postupně zuby dorůstají, mění svůj tvar a velikost tak výrazně, že zkušený člověk pohledem na ně určí, jak je kůň starý, a nenechá se zmást třeba krásně opečovaným zevnějškem. Co z toho přísloví vyplývá? Na žádném daru nehledej hned chyby. Raduj se z toho, že ti někdo chtěl udělat radost, a i když najdeš nějakou vadu, tak to dárci neříkej.

Eliška (časopis IN!dívčí svět - květen/2009)

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více