Z pohádky do pohádky

Prázdniny jsou tady „co by dup:)”.  A taková prázdninová návštěva hradů a zámků vůbec nemusí být jen historicko-umělecká záležitost. Může to být pohádkový a někdy i lehce detektivní zážitek. 

hrad Bouzov

Pokud se chystáte nějaký hrad nebo zámek navštívit, zkuste si dopředu zjistit, zda se tam někdy nehrála filmová pohádka, a pokud je to možné, doma se na ni podívejte. Při samotné návštěvě pak můžete pátrat, kudy přišel princ nebo které okno patří královně.

To jsou věci:)...

Ovšem díky kouzlení filmařů se téměř žádná pohádka netočí celá na jednom místě. Pokud tedy budete chtít např. navštívit hrad, kde žila Růženka z filmu Jak se budí princezny, budete muset navštívit nejméně tři místa. Princové v kočáře přijíždějí k hradu Pernštejn, ale královští rodiče s Růženkou je vítají na zámku v Telči. Když princ Jaroslav probudí Růženku a tím i celé království, vyjdou oba na balkón, který najdeme na Křivoklátě, a mávají na právě probuzené rodiče. Ti stojí na balkóně v Telči. Obě místa dělí ve skutečnosti více než 200 km. To by byl úkol pro Bystrozrakého, aby viděl z jednoho balkónu na druhý.:)
Nebuďte proto zmatené, když nenajdete všechno tak, jak to důvěrně znáte z pohádek.

Kam se vydat?

V Telči potkáte ještě další pohádky – Pyšnou princeznu (přesněji řečeno, krále Miroslava, Krasomila žila na zámku Hluboká), Kouzelný měšec, Z pekla štěstí I i II, O ztracené lásce a mnoho dalších.

Na severočeském Sychrově žil zlý král ze Zlatovlásky, Radúz a Mahulena, dávala se tam Nejkrásnější hádanka, řádila Nesmrtelná teta a jedla Fišpánská jablíčka.

Hned několik výprav do světa pohádky a filmu nabízí hrad Křivoklát ve Středočeském kraji. Byl tu Třetí princ, Noc na Karlštejně, Anděl Páně, Tři veteráni, Dívka na koštěti, Honza málem králem nebo zmiňovaná pohádka Jak se budí princezny. V každé z nich alespoň kousek Křivoklátu najdete.

I hrad Bouzov v Olomouckém kraji má bohaté pohádkové zkušenosti. Poznáte ho v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci, O Janovi a jeho podivuhodném příteli či v Arabele.

Tyto a další tipy na výlety najdete v knížkách Nejznámější pohádková místa křížem krážem po Česku a Nejznámější filmová místa křížem krážem po Česku.

Liduška (časopis IN!dívčí svět - prázdniny 2010)


 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více