SŮL tisíckrát jinak

Sůl známe všichni. Z kuchyně, možná ještě z chemických laboratoří. Ale věděli jste, že odborníci našli neuvěřitelných 14 tisíc způsobů využití soli?

Sůl tisíckrát jinak

Sůl – a jídlo

Sůl má funkci konzervantu. Věděli to už naši předkové, když trvanlivost masa, ryb nebo zeleniny prodlužovali právě jejich solením. Stačila obyčejná sůl – a už nepotřebovali ledničku.

Sůl – a chemie

Sůl, to je z hlediska chemie NaCl, tedy chlorid sodný, nejčastěji známý jako bílý nebo šedý krystal. Můžeme ho ale najít také hnědý, červený, zelený, žlutý nebo modrý podle obsahu příměsí. V přírodě ji najdeme jako minerál zvaný halit.

Sůl – a voda

Největším zdrojem soli je známá mořská voda. V současnosti v ní najdeme asi 46 biliard tun soli.
Koncentrace minerálních solí rozpuštěných nejčastěji právě ve vodě se nazývá salinita (slanost). Ta se velmi liší, např. severní Baltské moře má průměrný obsah soli 1 %, ve Středozemním moři je jí čtyřikrát více, v Rudém moři najdeme až 42 %. Mezi nejslanější jezera na světě je počítáno např. Mrtvé moře. Pro zajímavost: jako sladká je označována ta voda, která obsahuje méně než 1 % soli.

Sůl – a těžba

Těžba soli (teď je řeč o soli kamenné) není žádná novinka. Stopy po těžbě pocházejí už ze starší doby kamenné a objevili je archeologové v Rakousku. Významné naleziště soli najdeme např. v Německu v Bádensku nebo Dolním Sasku, Polsku nebo na Ukrajině. Mimo Evropu je to pak především USA a Kolumbie.

Sůl – a umění

Sochy králů, bojovníků, šperky, lustry ze soli, ale také celý sál, kaple a obrazy, to všechno najdeme např. ve známém solném dolu Wieliczka v Polsku. Trasa pod zemí dlouhá 2 km a téměř dvě hodiny, to už stojí za prohlídku. Zvlášť když se dozvíte, že zde byl před vámi např. car Mikuláš, císař František Josef I. nebo Mikuláš Koperník – a také to, že ve zdejší nádherné kapli celé ze soli dodnes probíhají svatby:).

Sůl – a zdraví

Dvě kávové lžičky za den. Myslíte, že je to málo, nebo naopak moc? Přitom se jedná o optimální denní dávku pro dospělého člověka, cokoliv je navíc, stává se zákeřným zabijákem – zvyšuje krevní tlak a může poškozovat mozek a srdce nebo např. způsobovat rakovinu žaludku.
Příjemné s užitečným můžeme spojit v solné jeskyni, dnes je najdeme i na mnoha místech naší republiky. Působí příznivě především na onemocnění dýchacích cest, celkový rozvoj imunity nebo ji můžeme využít jednoduše k příjemné relaxaci.

Sůl – a historie

  • Sůl byla podle nejnovějších archeologických nálezů využívána už v pravěku, to když ji instinktivně vyhledávala zvířata; člověk se pak k soli dostal právě přes ně. Později se začala sůl používat k prodloužení trvanlivosti potravin, vydělávání kůží nebo třeba léčení ran.
  • Vůbec první psanou zmínku o soli najdeme v čínském spisu, který vypočítává přes 40 druhů soli a je starý asi 4700 let.
  • V Egyptě znamenala sůl prostředek k balzamování těl zemřelých panovníků. Sůl byla mocným platidlem (mimochodem dodnes můžete solí zaplatit např. na Borneu nebo v Tibetu). Římané zase po soli pojmenovávali své silnice nebo městské brány, kterými se sůl přivážela.

Sůl – a lepší nálada

I když se to na první pohled možná nezdá, sůl navozuje u člověka lepší náladu. Naopak nedostatek soli v těle vede ke zdravotním problémům.

Sůl – a Bible

Jistě, sůl najdeme i tady. Ať ve Starém zákoně, nebo v Novém:
„Každý dar své přídavné oběti solí osolíš. Nenecháš svou přídavnou oběť bez soli smlouvy svého Boha. S každým svým darem přineseš sůl.“ (Lv 2, 13)
„Vy jste sůl země; jestliže však sůl pozbude chuti, čím bude osolena? K ničemu již není, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali.“ (Mt 5, 13)

Sůl najdeme ale také v příslovích

Jedno gruzínské říká, že „hádka je solí lásky – ale ať vám neujede ruka“. A nezapomeňme na pohádky. „Sůl nad zlato“ není potřeba představovat asi nikomu. :)

Kaťulda (časopis IN!dívčí svět - duben 2012)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více