Slavíme velikonoce

Velikonoce už jsou opravdu za dveřmi. Možná není na škodu zopakovat si krátce, co vlastně které dny znamenají, a taky která jídla jsou pro ně typická.  Některé receptíky můžete zrovna vyzkoušet - tento týden se budou určitě hodit.

přáníčko k velikonocům-oltář

Zelený čtvrtek

Připomínáme si poslední Ježíšovu večeři s apoštoli. Zde Ježíš ustanovuje eucharistii. Ježíš s učedníky v té době slavili židovský svátek pesach. My podle tradice máme jíst tzv. zelenou stravu, aby byl člověk celý rok zdravý.

Co doporučujeme?

Špenátovou polévku

Potřebujeme:
1 kg čerstvého nebo mrazeného sekaného špenátu, 70 g másla, 40 g strouhaného čedaru, 3 vejce, 12 plátků na másle osmažené bílé veky, špetka strouhaného muškátového oříšku, masový vývar, sůl

Čerstvý špenát očistíme, opereme a spaříme ve slané vodě, scedíme, necháme okapat a jemně nasekáme nebo umeleme. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme umletý špenát, trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl a na mírném plameni dusíme. Jakmile začne špenát houstnout, přidáme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Potom špenát zalijeme vývarem a ještě krátce povaříme. Podáváme s osmaženými plátky bílé veky.

Velký pátek a Bílá sobota

V tento den na kříži zemřel Ježíš Kristus. Je to den půstu. Nejí se maso a jídla jen střídmě.

Na Bílou sobotu byl Ježíš sňat z kříže a uložen do hrobu. Platí také půst. Jí se střídmě, snažíme se odříct si nejen jídlo, ale i něco, na čem můžeme být tak trochu závislí (televize, počítač, sladkosti...).

Velikonoční neděle

V noci ze soboty na neděli se připomíná Ježíšovo zmrtvýchvstání. Má to být opravdu slavnost, kdy se v kostele světí oheň.
V neděli se světí velikonoční pokrmy – beránek, mazanec, chléb, velikonoční vajíčka.

Velikonoční beránek

Potřebujeme : 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, tuk.

Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, po lžících horkou vodu a po chvíli mouku s práškem do pečiva, ořechy a oprané předem v rumu namočené rozinky. Formu na beránka silně vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou, těsto vlijeme do spodní poloviny, přiklopíme vrchním dílem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 180 °C. V polovině pečení můžeme sundat vrchní díl a zkontrolovat propečení, poté opět vrchní díl přiklopíme a dopečeme. Dozlatova upečeného beránka opatrně vyklopíme a postavíme na oválnou mísu.

Mazanec

Potřebujeme: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru, 1/8 másla, 1 polévková lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce mandlí, vajíčko na potření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta vytvoříme dva bochánky, které umístíme na samostatné pomaštěné papíry, abychom mohli bochánky během pečení podle potřeby otáčet. Mazance necháme na plechu dokynout. Ještě před vložením do dobře vyhřáté touby je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu křížek. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Velikonoční pondělí

Jak určitě víte, tradičně se malují velikonočná vajíčka, která pak dáváme klukům jako pomlázku. Ale co je překvapit netradiční dobrůtkou?

Marcipánová vajíčka

Potřebujeme: 200 g moučkového cukru, 200 g sušeného polotučného mléka nebo sunaru, 30 g ztuženého tuku,1 lžíce medu, sušené švestky a meruňky, kakaový prášek, strouhaný kokos, mleté ořechy
Cukr prosijeme do mísy, smícháme s mlékem, tukem a medem. Vypracujeme hmotu, která se bude podobat plastelíně. Nachystáme kousky sušeného ovoce a vlhkýma rukama každý kousek ovoce zabalíme do těsta. Utvoříme kuličky podobné vajíčkům a obalíme je v kokosu, kakau nebo strouhaných oříšcích. Necháme v chladnu odležet. Z těsta můžeme modelovat nejen vajíčka, ale třeba zvířátka nebo jiné tvary.

Napsala a na internetu dobroty  hledala Anežka.

(časopis IN!dívčí svět - duben 2007)

 

 


 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více