Přehlídka v Odrách

Letošní 21. ročník Celostátní přehlídky církevních škol v zájmové umělecké činnosti se bude konat v termínu 18. - 20. března 2014.

Jan Werich o umění prohlásil, že je… „jako slunce, které se taky nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze, jenomže je to Vaše chyba pane, že chcete žít potmě.“ Nabízíme vám malý rozhovor s paní ředitelkou Ing. Pavlou Hostašovou.

Odry - škola

Co je přehlídka zájmové umělecké činnosti církevních škol?
Již dvacet let se u nás v Odrách na Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole sv. Anežky České, pořádá přehlídka umělecké činnosti církevních základních i středních škol, z celé České republiky. Jde o setkání mezi lidmi i uměním.

Prosím, zavzpomínejte, jaký byl přehlídkový program?
Dost náročný a určitě krásný. Měli jsme 93 uměleckých vystoupení. Diváci v sále po tři dny sledovali následující hudební čísla: vystoupení velkých (až 50-ti členných) i malých komorních sborů, školních kapel, sólistů, poslouchali muzikálové melodie i lidové písně, v nočních hodinách zněl rock. Hudbu střídalo divadlo – klasické divadlo, pantomima, improvizace i recitace. Nechyběl ani tanec – klasický, baletní, lidový, moderní, v krojích, tanečních šatech i dresech. Za plné záře reflektorů i světelný tanec potmě.

Překvapilo vás něco?
V hotelové hale se konala výstava fotografií pana fotografa Jindřicha Štreita. Průvodní slovo měl lékař, psychiatr, teolog, spisovatel, vysokoškolský pedagog, jáhen a diákon, esperantista a divadelní ochotník, pan doktor Max Kašparů. Při neplánovitém objevení pana Jindřicha Štreita (který měl být na křtinách svého vnoučka v Portugalsku, ale díky stávce Lufthansy nebyl) se pan doktor Max Kašparů chvíli nestačil divit, a pak s povzdechem konstatoval, že „i psychiatři mohou mít halucinace“. Tyto halucinace se však ukázaly být skutečné, a tak se podařilo mít na jednom místě v Odrách dvě obrovské osobnosti, jako dárek jubilující přehlídce.

A na co se můžeme těšit tento rok?

  • V úterý 18.3. budou vystupovat děti ze ZŠ.
  • Ve středu a ve čtvrtek budou vystupovat studenti SŠ.
  • Ve středu 19.3. večer se budou konat dva koncerty v kostele sv. Bartoloměje
  • v Odrách, koncert tří sborů od 18:30 hod. pro veřejnost (natáčí TV NOE) a Večer
  • chval od 20:00 hod. (jako studiová nahrávka NOE).
  • Ve čtvrtek 20.3. budou tradiční závěrečné galaprogramy, v 17:00 hod., v 19:00 hod. a noční galaprogram od 21:30 hod. (také je na záznam natáčí TV NOE)

Letošního ročníku se zúčastní 24 škol, 15 SŠ, 1 SVČ a 8 ZŠ. K loňským nováčkům z Plzně se připojí nováčci z Varnsdorfu, Jihlavy a Třebíče. Celkový počet vystoupení je v tuto chvíli 78, z toho 55 vystoupení ze SŠ a 23 vystoupení ze ZŠ.

Děkuji, a přeji, aby i letošní ročník byl stejně krásný. Majka

Připravila Majka St., foto P. Petr Kuník.
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více