Praktické, zajímavé, fyzikální…

„Co by to bylo za život bez fyziky?!” povzdechnul by si nejeden jaderný fyzik. Napadlo by vás někdy, že úplně stejně by si mohl povzdechnout rybář?

ksichtíky

Vymluvte se na fyziku

Nepořádek se dělá sám!

Představte si typickou rodinnou situaci: Maminka vejde do dětského pokojíčku a spráskne ruce: „Kubíku, cos to tady udělal za nepořádek?” Kubík řekne: „Já jsem žádný nepořádek neudělal. To samo.” Kdo má pravdu? Kubík! On nepořádek neudělal! Jen si hrál s kostkami, prohlížel obrázkové knížky, sem tam něco upadlo z poličky. Nepořádek byl jen průvodní jev těchto dějů. Úklid pokoje však bohužel samovolně neproběhne. Kubík na něj bude muset vynaložit práci!

Cestování zdarma

Tohle cestování vás nebude stát ani korunu a ani se nebudete muset plahočit přes půl světa. Prostě jen zůstaňte klidně v posteli a uvědomte si, že se Země otáčí. V zeměpisné délce urazíte denně více než 25 000 kilometrů. Společně se Zemí jste ohromnou rychlostí unášeni kolem Slunce a s celou sluneční soustavou letíte vesmírem. Za každou vteřinu urazíte asi 30 km. A pokud máte rádi malebné pohledy, odhrňte záclonu a kochejte se, jak hvězdné nebe ubíhá před očima.

Fyzika má řešení pro každou situaci

Papírový hrnek

Porcelánové nádobí je ve skutečnosti velmi nepraktické – nejen, že ho musíte po každém použití umýt, ale ještě hrozí neustálé nebezpečí, že může dojít k rozbití nebo alespoň k nakřápnutí. S papírovým nádobím takové problémy nejsou. V papírovém kornoutu si dokonce můžete uvařit vejce stejně jako v hrnci.
POKUS: Papír musí být pevný, aby se nerozmočil. Plamen papíru nijak neuškodí, protože voda v otevřené nádobě může být zahřátá jen na bod varu, tj. na 100 °C. Zahřátá voda „vysává“ z papíru přebytek tepla a znemožní, aby jeho teplota stoupla hodně nad 100 °C, takže papír neshoří, i když jej plameny olizují.

A proč a proč?

Jak slyšíme

Koušete-li jablko nebo tvrdé sušenky, slyšíte ohlušující rachot, zatímco vaši sousedi jedí stejné jablko či sušenky daleko tišeji. Jak to dokážou? Vtip je v tom, že onen rachot slyšíte jen vy, kdežto vaše sousedy celkem neobtěžuje. Kosti lebky velmi dobře vedou zvuk, který se v pevném prostředí ještě navíc neobyčejně zesiluje.
POKUS: Vezměte pevně do zubů kapesní hodinky (klasické mechanické) a prsty si dobře zacpěte uši; místo tikotu hodinek uslyšíte těžké údery. Právě tak i neslyšící, kterým zůstalo zdravé vnitřní ucho, mohou tancovat podle hudby. Zvuky totiž přicházejí k jejich sluchovému nervu podlahou a kostmi. Ze stejného důvodu také při běžné řeči slyší ostatní váš vlastní hlas jinak než vy.

Hrdina rybář

Taky obdivujete rybáře, který vydrží sedět na břehu řeky i v teplém letním večeru, zatímco vás neustále pronásledují hejna krvežíznivých komárů? Rybář na tom ve skutečnosti není tak zle. Kůže člověka rozehřátého chůzí a bojem s komáry je teplejší než kůže osoby pokojně sedící na břehu a komáry láká víc.

Ne vždy se dá fyzika prakticky aplikovat do života

On ji má rád a ona ho nemá ráda...

V souvislosti s nultou větou termodynamickou se ve fyzice užívá také pojem tranzitivity (přenosnosti, přechodnosti), který zní takto: Jestliže těleso A má stejnou teplotu jako těleso B a zároveň má těleso B stejnou teplotu jako těleso C, pak také těleso A má stejnou teplotu jako těleso C. Vlastnosti tranzitivity působí samozřejmě, ale neplatí u všech vztahů. Například vztah láska je často nepřenosný. Miluje-li Petr Janu a Jana Pavla, nijak z toho neplyne, že také Petr má rád Pavla. Častěji je tomu spíše naopak.

Anett (časopois IN!dívčí svět - březen 2011)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více