Ovoce ze zahrady světa

Už několik let je pro mě oddělení ovoce a zeleniny v supermarketech spojeno s otazníkem. Mezi známými jablky a pomeranči vždy vidím nějaké ovoce, které bych bez pomoci nápisů nedovedla ani pojmenovat. Jak se takové dary přírody vůbec jí a jak to asi chutná?

cizokrajné ovoce

Avokádo

si můžeme utrhnout ze stromu hruškovce přelahodného především v Kalifornii, Španělsku a Izraeli. Jde o ovoce oválného tvaru se silnou slupkou. Uvnitř je máslová dužnina a jedno velké tvrdé jádro. Pochutnat si můžeme na dužnině, která se po rozříznutí plodu vydlabe lžící. Je dobré pokapat dužninu citronem, aby rychle nezhnědla a neztratila své cenné látky. Avokádo chutná oříškově, nezralé je hořké.

Mango

připomíná chutí broskev či nektarinku. Než si na něm pochutnáme, je potřeba jej nejprve oloupat a odstranit pecku. Pak ho můžeme sníst samostatně nebo přidané v ovocném salátu. U nás v obchodech máme většinou manga polozralá a málo šťavnatá. Ze zralého manga doslova vytéká šťáva. Obrovský strom mangovník najdeme v tropických oblastech.

Pomelo

svou chutí lehce připomíná grapefruit. Je to asi největší citrusový plod, který může vážit až 5 kg a má stejné využití jako ostatní citrusové plody. Před jídlem je potřeba oloupat i tenkou slupku z „měsíčků”, která může být nahořklá. V obchodech jej najdeme zabalený v celofánu a síťce, protože velmi rychle vysychá a asi po týdnu jsou plody bez tohoto obalu uvnitř dost suché. Pochází z jihovýchodní Asie.

Opuncie mexická

je kaktus s plochými oválnými listy, na jejichž koncích rostou plody podobné fíkům. Z plodu se jí pouze dužnina, která je křehká a šťavnatá a chutí připomíná sladké hrušky. Opuncie je možné jíst jako kiwi – rozkrojit a vyjíst lžičkou, nebo opatrně oloupat.

Kiwano

nebo taky africká rohatá okurka, se dá chuťově přirovnat ke kombinaci banánů, melounu a kiwi. Přes všechnu podobnost s ovocem se ale jedná o zeleninu a celá rostlina připomíná vzhledem naši okurku. Zralé plody mají oranžovou barvu a uvnitř je tmavě zelená šťavnatá dužnina se semínky. Kiwano se může rozříznout a vyjíst lžičkou či přidat do různých salátů. Chutná dobře ve sladkých i slaných pokrmech. Semínka jsou jedlá.

Papája

je sladká a voní po čerstvých meruňkách, i když chutí připomíná spíš meloun. Roste na melounovníku v tropické části Střední Ameriky. Oválné duté plody mohou dorůstat až do váhy 9 kg, u nás v obchodech se ale setkáme s plody do 1 kg. Papáju je nejvhodnější rozkrojit napůl, vydlabat semínka z dutiny (jsou nejedlá, palčivá) a až pak si pochutnat na dřeni. Papáju můžeme v obchodech najít celý rok. Na stisk by neměla být moc měkká a měla by mít žlutooranžovou barvu. Čím je plod zelenější, tím je méně zralý. Při pokojové teplotě ale za několik dní dozraje – začne žloutnout a měknout. Papáju můžeme jíst čerstvou, nakrájenou na plátky, připravit z ní kompot nebo ji přidat do ovocných salátů s citrusy, kam se výborně hodí.

Liduška (časopis IN!dívčí svět - beřezen 2011)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více