Nudná věda?

Když se řekne vědec, představíme si často nezajímavého pána za hromadou knih či zkumavek. Jeho práce ovšem vůbec není nudná a výsledky jsou mnohdy docela zajímavé. Přesvědčte se.

schody - hrající piano

Rozumíme si?

Zděšení nebo překvapení, znechucení nebo strach. To všechno můžeme vyčíst z tváře druhého člověka, aniž bychom spolu promluvili jediné slovo. Ovšem, podle nejnovějších vědeckých studií je zřejmé, že to automaticky neplatí pro všechny lidi na celém světě. Např. obyvatelé východní Asie čtou emoce z výrazu tváře jinak než obyvatelé Evropy. Asiaté se soustředí především na oči a ústa je příliš nezajímají. Pro Evropany je důležitá celá tvář, především však ústa. Důkazem toho jsou i oblíbení „smajlíci”. Smajlíka máme usměvavého :-), smutného :-( , udiveného :-o, uřehtaného :-))) apod. Změna je vyjádřena zejména ústy. Asiaté vyjadřují náladu „smajlíka” pomocí očí. Takže „uslzenou” značkou ;_; znázorní smutek a značkou ^.^ vyjádří štěstí.

Zdravá výživa

Taky jste měly popcorn zařazaný v kategorii strava dobrá, nezdravá? Nyní ho můžete s klidným svědomím přesunout mezi jídla dobrá, zdravá. V jednom z posledních vědeckých výzkumů bylo v popcornu nalezeno překvapivě velké množství antioxidantů zvaných polyfenoly. Je známo, že nás antioxidanty chrání před účinky volných radikálů a tím i před onemocněním rakovinou. Dosud se ale lidstvo domnívalo, že jejich hlavním zdrojem je ovoce a zelenina. Výzkum ukázal, že hrnek popcornu obsahuje stejné množství polyfenolů jako jablko. Popcorn je zároveň jednou z mála pochoutek bez umělých látek, jen pozor na příchutě, ty mohou ten zdravý dojem poněkud pokazit. Proto se doporučuje připravit si tuto dobrotu doma a bez velkého množství oleje. Není to výborná zpráva?

Modrá růže

Tak už je na světě i modře kvetoucí růže, sen mnoha šlechtitelů! Zatím ji mohou obdivovat pouze ženy v Japonsku (pokud jim ji pánové asi za 20 eur koupí). Očekává se, že se v blízké době budou prodávat i v Evropě.
Jak se taková modrá růže „vyrobí”? Nejprve bylo třeba vyřadit ty geny, které zodpovídají za tvorbu červených a oranžových barviv. Dále pak do buněk růže vpravili gen původem z kosatce, který zodpovídá za tvorbu pigmentu modrého. Jak snadné! Tyto dvě věty však shrnují dvacet let práce genetických expertů.

S hudbou snadno a s radostí

Co vznikne, když se spojí věda, vtip a starost o lidské zdraví? Třeba schody à la piano. Známe to všichni, pokud jsou vedle sebe schody a eskalátory, dá většina lidí přednost svezení než namáhavějšímu výstupu/sestupu po schodech. Lidé tak nevyužijí další příležitost ke zdravému pohybu, kterého už tak mají většinou velmi málo. Skupina vtipných nadšenců ve Stockolmu se proto rozhodla, že to změní, a jedny nudné schody vedoucí z metra proměnila v krásnou klaviaturu. Pomocí různých drátků a speciálních desek docílili toho, že každý schod po našlápnutí zahrál tón. Než tedy člověk přešel celé schody, zahrál přibližně tři stupnice. Výsledek se dostavil okamžitě – eskalátor témeř zel prázdnotou a lidé si to s úsměvem hráli po schodišti. :)

Liduška (časopis IN!dívčí svět - duben 2010)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více