Na stopě zločinu

Televize je plná napínavých seriálů, kde zločin marně prchá před spravedlností. Auta létající vzduchem, vybuchující sklady, chytří detektivové… a každý takový seriál má vlastní logiku řešení případů. Podívejme se na pár z nich a na jejich specifičnost.

Kobra 11

Komisař Rex

Krimi seriál, kde hlavním členem vídeňského oddělení vražd je německý ovčák Rex. Díky své úžasné psí inteligenci a výborné spolupráci s komisařem v pravý čas zasáhne, zachrání oběti zločinu a odhalí všechny padouchy. Televizní diváci jej znají už od roku 1994.

Ze zákulisí:
Rexe vycvičila Theresa Ann Millerová, která trénovala mnoho televizních zvířecích hrdinů.
V jedenácti sériích tohoto seriálu se v roli Rexe vystřídalo šest psů.
Některé postavy ze seriálu si zahrály zločince i detektiva.
O Rexovi byl natočen životopisný film Rané mládí.
Hodnota Rexe byla stanovena na celých 700 000 šilinků (přibližně 1 166 050 Kč).
Rex měl svůj vlastní dům nedaleko Hollywoodu.

Mentalista

Patrik, konzultant kalifornské vyšetřovací kanceláře, dokáže vyčíst mnoho z řeči těla a chování lidí kolem sebe. V seriálu nezáleží příliš na vědeckých vyšetřovacích metodách ani detektivech, ale každý případ je uzavřen díky Patrikovým schopnostem. Po celou dobu také hledá sériového vraha Rudého Johna, který zabil jeho ženu a dceru.

Ze zákulisí:
V téměř každém názvu jednotlivých dílů se nachází slovo červený, což poukazuje na Rudého Johna.

Kobra 11

Německý akční seriál, ve kterém řeší případy pouze nejlepší tým dálniční policie a kde se stále mění hlavní hrdina. Všechno je o rychlosti a efektech, jak získávání důkazů a vymýšlení strategií, tak polapení vraha. Policisté musí pracovat bezchybně a s velkým nasazením a děj je plný napětí a nečekaných zvratů.

Ze zákulisí:
Seriál je natáčen na filmové dálnici, což je kilometr čtyřproudové dálnice, který má na obou koncích smyčku, proto se na ní dá jezdit stále dokola.
Při nebezpečném ohnivém výbuchu jsou používány pouze figuríny, aby se kaskadéři nezranili.
V nebezpečných scénách (např. aut létajících vzduchem nebo ohnivých bouračkách) se točí hrdinové zvlášť a výsledný obraz se montuje až na počítači.

Numb3rs (Vražedná čísla)

Speciální agent FBI Don Eppes vyšetřuje vraždy, ale ne vždy má plán, jak najít a chytit vraha, proto mu pomáhá jeho bratr Charlie. Charlie je velmi nadaný matematik a dokáže vypočítat mnoho věcí, které jsou spojeny s případy. Celý seriál je založen na složitých matematických výpočtech, přesném určování poloh, logickém myšlení a programování.

Ze zákulisí:
Na scénáři k seriálu se podíleli i matematici.
Všechny matematické výpočty v seriálu jsou naprosto věrohodné a správné. Nejedná se jen o nějaký filmový trik.
V srpnu 2007 vyšla v USA kniha, kde autor odkrývá čtenářům matematické operace z jednotlivých dílů seriálu – vlastně učebnice matematiky. :-)
Tvůrci seriálu získali ocenění za popularizaci vědy.

Odložené případy

Oddělení vražd ve Filadelfii se často zabývá starými nevyřešenými případy, většinou na popud získání nějakého nového případu. Detektivní seriál je plný tzv. flashbacků, tedy záběrů z minulosti, proto velkou část postav musí hrát dva herci. Vyšetřování se někdy zkomplikuje tím, že možný svědek je už po smrti nebo že samotný pachatel se zabil. Velká část vyšetřování se zakládá na práci se starými údaji.

Ze zákulisí:
Seriálová hudba pokrývá skoro všechny styly z 20. století. V každém díle je hudba z roku, ve kterém se daný zločin stal.

Jaký je rozdíl mezi detektivkou a kriminálkou?

V kriminálce víš už od začátku kdo je vrahem a vidíš, jak k němu postupně vedou důkazy a co přesně udělal vrah za chyby, zatímco v detektivce se dozvíš, kdo je vrahem, až úplně na konci.

Andrea (časopis IN!dívčí svět -říjen 2010)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více