Mňaaau

Myslíš, že o oblíbených chundelatých tvorech víš už všechno? Nic Tě nemůže překvapit? Tak se pevně chyť židle a čti :).

koťata a kopretiny

Trocha historie

Nejstarší zprávy o kočce můžeš najít už ve starověkém Egyptě, kde byla uctívána jako bohyně (věnoval se jí polštářek, korunka, procesí, písně...) a její zabití bylo trestáno smrtí. Tento vztah se ale rapidně změnil ve středověku, kdy byla kočka považována za příbuznou čarodějnic.
Speciální chov koček existuje v Evropě už 150 let. Jejich první výstava se konala v roce 1871 v Londýně, kde se dokonce předvedly siamské kočky. Milovníci těchto chlupatých zvířátek založili Národní klub chovatelů koček a posléze Klub koček a jejich sláva se tímto způsobem dostávala do celého světa :).

Plemena

Nemůžeš se rozhodnout, kterou kočku si přát a vybrat? Koukni, která ti nejvíc „sedne”.
Neodlišují se jen psi, ale i kočičí říše je rozmanitá. Dělení je složitější, ale my to zvládneme a podíváme se na zoubek čtyřem základním skupinám:

  1. Náročná péče o srst? Obraz dokonalé kočky? Ladný pohyb? Nejvíce oblíbené plemeno? Garfield :)? Představují se Vám perské a exotické kočky!
  2. Neagresivní, hravá povaha, rodinný typ, srst odpuzující vodu … to vše a ještě více ti může nabídnout polodlouhosrstá číča!
  3. Láká tě „královská” britská nebo je libo německého rexe? Podobné cizokrajné typy poznáš, ponoříš-li se do tajů krátkosrstých a somálských micek!
  4. Slyšela jsi o siamských kočkách? Jejich vyžadování pozornosti a hlasité projevení názoru (dobrého i špatného) se podobá našim občasným holčičím náladám, že? :)

Když koukneš na internet nebo do nějaké chytré knihy, určitě najdeš i další (třeba zatím neuznaná) plemena a nejen že si rozšíříš obzor, ale poznáš, který typ je právě pro Tebe :).

Nej

  • Nejdelší kocour nese jméno Leo, váží 15,8 kg a měří 121,9 cm od nosu k ocasu.
  • Titul nejpodivnější kočka nese Mincho z Argentiny, která vyšplhala na strom a do konce svého života (dalších 6 let) z něj neslezla.
  • Blackie, která zdědila po svém majiteli 15 milionů britských liber, se stala nejbohatší kočkou na světě.
  • (A titul nejkrásnější kočka nese každá z nás! :) )

Proč?

Proč si kočka nezlomí packy, když skáče ze stromu? Kočky mají téměř neskutečný smysl pro rovnováhu. I když padají hřbetem dolů, dokážou se ještě ve vzduchu otočit a s klidem a upravenými chloupky dopadnou na zem.

Kde kočky berou tu úžasnou barvu očí, kterou uplatňují hlavně ve tmě? V šeru jim pomáhá speciální vrstva buněk (tapetum lucidum), která odráží dopadající světlo a způsobuje onen žlutozelený svit.

Proč ji nikdy neslyším, když přichází? Protože zatáhne drápky a tím pádem našlapuje jen na měkké polštářky na spodní části tlapek.

Proč kočky předou? To bylo předmětem dlouhého bádání. A výsledek? Předení je přerušované stahování hrtanových a bráničních svalů. Je to způsob kočičí relaxace a zároveň upevňování zdraví. Lékařští specialisté proto přemýšlejí nad tím, jak naučit vrnět člověka.:)

Kočka v číslech

  • Tvé tělo má zhruba o 40 kostí méně než tělo kočičí.
  • Tóny, při kterých by si micka zacpávala uši (kdyby mohla), se pohybují kolem 45 kHz, což je o celé dvě oktávy víc než u člověka!

Murphyho zákony pro kočičí paničky

Zákon maximálního rizika: Sahat na krmící se kočku je mnohem nebezpečnější než strkat prsty do zásuvky.

Zákon prohry: V souboji mezi psem a kočkou jsi poražená vždy Ty.

Zákon ploutvičkový: V akváriu, před nímž nesedí kočka, nenajdeš rybičky.

Krásky

Už 7 let existuje soutěž Miss kočka, kam svou mícu může přihlásit každý a dokázat tak, že on má doma to nejkrásnější, nejroztomilejší, nejvěrnější, nejchlupatější a prostě po všech stránkách nejdokonalejší stvoření.
Ti náročnější majitelé chtějí svému chlupatému miláčku dopřát komfort i v době dovolených, proto vznikají kočičí hotely, kam svou mícu svěří a bez obav se jedou koupat k moři.

Kikina (časopis IN!dívčí svět - listopad 2009)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více