Ledová architektura

Pokud architekt či sochař plánuje a pak tvoří své dílo, může předpokládat, že to bude odkaz pro několik dalších generací, možná století. Pokud ovšem začne stavět z ledu, musí se smířit s tím, že z jeho díla mu na jaře zbyde jen louže:)

ledová architektura - koně

Ledové hotely

V mnoha severských zemích se každoročně staví hotely z ledu. Není potřeba žádná malta a beton. Stačí kvádry ledu, které jsou opacovávány pomocí motorových pil, kýblů s horkou vodou, škrabek a dlátek nebo plynového hořáku. Nejznámější a největší ledový hotel je ve Švedsku v Jukkasjärvi, další najdeme v Norsku, Finsku nebo na Aljašce. Hotely postavené a vybavené celé z ledu a sněhu slouží jak k prohlídce, tak k ubytování.Oproti běžným hotelům se tam ale žádný host neubytovává na týden. Jedna noc bohatě stačí. Uvnitř je stále teplota kolem -5 C (ovšem venku je od -10 do -40, takže v hotelu je vlastně teplo). Spí se na ledových postelích pokrytých kožešinami a ve speciálních spacácích. Ačkoliv tam hosté tráví část své dovolené, vstávají prý většinou nezvykle brzy. Čím to bude? :)

Ledová romantika

Součástí některých hotelů jsou i kaple, ve kterých se nechá každoročně oddat několik desítek párů z celého světa.

Ledové umění

V mnoha městech na světě se v zimě konají různé ledové festivaly a soutěže, kde nechybí ani čeští zástupci. Přijíždějí umělci z celého světa, aby vytvořili opravdu mistrovská, i když pomíjivá, díla.
V Moskvě už přišli na to, jak ukazovat ledovou krásu po celý rok. Použili moderní technologie, a postavili „Palác sněhové královny” se stálou tepotou -10 C. Každý návštěvník dostane teplé papuče a kabát a může vyrazit na prohlídku třeba v červenci. Pro umocnění ledové krásy, je vše ještě barevně nasvíceno.

Dana (časopis IN!dívčí svět - leden 2010)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více