Hodinky

I když funkci náramkových hodinek dnes často nahrazuje mobilní telefon, přesto jsou stále nejen praktickým pomocníkem, ale především módním doplňkem - dočetli jste se v listopadovém čísle časopisu. A zde najdete i slíbenou nápovědu.

žlutý veselý budík

 

 

První malé kapesní hodinky, tzv. Norimberské vajíčko, sestrojil norimberský hodinářský mistr už kolem roku 1500. Jejich sestrojení bylo možné hlavně díky tomu, že závaží a kyvadlo v hodinovém stroji nahradila pružinka. Nebyly sice moc přesné, ale krok kupředu to byl.

V 19. století byly hodinky nepostradatelnou výbavou všech pošťáků, železničářů a dalších profesí. Hodinky se začaly vyrábět v továrnách, především ve Švýcarsku. Tahle země se v jejich výrobě tak zdokonalila, že „švýcarské hodinky“ – to je pojem dodnes.

Roku 1904, na popud letce, vznikly první náramkové hodinky. Přece jen, sledovat čas na kapesních hodinkách při pilotování letadla nebylo právě praktické. Hodinky na ruce se osvědčily nejen pilotům, a tak během první světové války rychle nahradily hodinky kapesní.

Dnes jsou nejběžnější elektronické hodinky řízené křemenným krystalem s obchodním označením quartz (křemen). Jsou přesnější než mechanické hodinky. Časový údaj je zobrazován buď digitálně, nebo častěji pomocí ručiček. Ještě přesnější jsou hodinky rádiové, které řídí miniaturní rádiový přijímač.

Co umí moderní náramkové hodinky?

Kromě toho, že jsou výrazným módním doplňkem a leccos prozradí o majiteli a o jeho vkusu, mohou se mnohé modely pochlubit dovednostmi na hranici science fiction. Na trhu jsou hodinky, které jsou spojeny s mobilním telefonem a kromě volání a psaní sms umožňují i videohovory, překládají text do mluveného slova, mají videopřehrávač, fotoaparát a jejich paměť se může rozšířit pomocí paměťových karet. Takové hodinky jsou samozřejmě trochu větší, ale řekněte, není super mít tolik věcí na ruce?

A teď slíbená nápověda

U hodinek číslo 1 je asi celkem jasné, kolik hodin je. Potíž je u hodinek s čísem 2. Princip spočívá v tom, že na velkém kruhu jsou zobrazeny hodiny. Tzn. hodinky ukazují 8 hodin. Střední kruh ukazuje minuty po pěti. Zatmaveno je deváté políčko a 9x5 je 45. Protože čas neběží po "pětiminutách", jsou zbyvající minuty zobrazeny na kruhu nejmenším. Protože je vytmaveno jedno políčko, přičteme k našim 45 minutám ještě minutu. No, a pak jedním mrkem na hodinky budeme vědět, že je právě 8:46. :-)
Stejný princip je i na hodinkách v obrázku třetím. Červené tečky jsou hodiny, zelené minuty po pěti a doplňují to oranžové tečky. Pokud pozorně počítáš tečky, je jasné, že hodinky ukazují 12:59. U čísla 5 je princip podobný. U čísla 4 je to podstatně jednodušší. Tam si jen návrháři vyhráli s grafikou. Prostě a jednoduše je tam ale napsáno 10:28. Stačí se chvíli pozorně dívat.  Nebylo by prima mít takové hodinky? :-)

Liduška


 

 

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více