Face to face na netu

V posledních letech se vedou dlouhé debaty o pozitivech a negativech sociálních sítí. Neexistuje jednoznačná odpověď, zda bychom je využívat měli či ne. V každém případě ovšem platí, že bychom si měli dávat pozor na to, jak s těmito komunitními weby zacházet.

Internet

Díky FB zjišťuju, kam se která kamarádka chystá na školu nebo jak bude trávit prázdniny. Protože po celostátních setkáních si se spoustou lidí píšu a teď díky FB můžu i vidět, jak se mění nebo už změnili za tu dobu, co se nevidíme.
Alča

Sociální sítě jsou prima věc, když chceš být v kontaktu s kamarády a známými z druhého konce republiky nebo z jiné země, se kterými se „naživo“ moc často nepotkáš.

V lednu jsem si na chatu začala psát s jedním klukem. Jmenoval se Jirka a bylo mu 22. Mně je jen 14, tak jsem si 4 roky přidala, aby neměl pocit, že se baví s dítětem. Pak se do toho vložil táta, s kým že si to píšu, a bylo mu divné, o jaké osobní věci se zajímá. Začal se o Jirku víc zajímat, až zjistil, že je mu ve skutečnosti 46 let a já nejsem jediná holka, se kterou si píše.
Lucka

Přihlášení na komunitní weby bývá v drtivé většině zdarma a nikdo nekontroluje, jestli člověk jménem Terinka Alfabeta Uhozená opravdu existuje a narodila se 25. 6. 1992, jak má v profilu uvedeno. Díky tomu si můžeš vytvořit nekonečnou řadu svých ideálních „já“. Ale pozor, totéž může udělat kdokoliv jiný a pod jménem Tomáš Nový ti pak může psát Vladimír Novotný, kterého ze všeho nejvíc zajímají tvé fotky v plavkách.

Má nejlepší kámoška Klára má pocit, že podle FB docela snadněji člověk pozná, že o něj má někdo fakt zájem, že dává často komentáře k fotkám, statusům, líbí se mi atd. Tak počítám, že mé místo v přátelství s Klárou brzo nahradí Simona, ta je totiž na facebooku pečená vařená… na rozdíl ode mě.
Hanka

Virtuální svět není svět reálný. A podle komentářů, statusů a „líbí se mi“ nejde posuzovat, jak moc jsou tví přátelé tvými opravdovými přáteli.

Týden před tím, než jsem v září nastoupila na gympl, jsem se doma psychicky připravovala, abych se dobře uvedla a našla si kámoše. A čekal mě docela šok, na který jsem teda připravená nebyla. Spolužáci se mezi sebou stihli docela dobře poznat přes facebook. Jednu holku už docela slušně šikanují, a to jen proto, že je na facu ve společenství Budulínek.
Martina

Není neobvyklé, že si budoucí spolužáci hledají info o nových lidech, to samé dělají mnozí zaměstnavatelé u svých budoucích pracovníků. Se zveřejňováním svých osobních údajů dávej pozor nejen na internetu.

Denisa dala na net fotky z letošního tábora. Hned pod ně píšeme hlášky, takže je jen tak nezapomenem. Je to paráda! Vzpomínání u fotoalba na „potáborku“ v klubovně má taky svoje kouzlo, ale takhle napsané budou ty komentáře přece jen trvalejší.
David

Podělit se s kamarády o své zážitky z prázdnin je skvělé. Ovšem jen do té doby, než se na fotce objeví třeba zvracející kamarád. Za takovou popularitu by ti asi nepoděkoval.

Všichni mí kámoši jsou na FB, takže o nich vím prakticky cokoli. Ale tento týden už mi to začalo lézt na nervy! Kamča s Petrem od nás z kapely jsou mí dobří kámoši, po půl roce chození se spolu rozešli. A pak to Kamila začala rozebírat na FB. Psala tam, jaký je Peťa, proč ji štve. Teď to tam s ní všichni od nás řeší, litují ji a pomlouvají Petra.
Romča

Někdy je prima, když můžeš do svého statusu na FB nebo jako tweet na Twitteru napsat, jak skvěle sis užila víkend, a rovnou s přáteli v komentářích rozebrat detaily. Není ale úplně nutné sdělovat okolí, s kým ses pohádala nebo kdo tě naštval, někomu tím můžeš dost ublížit.

Často se s Matějem bavíme přes chat dlouho do noci. Celý den se na ty chvilky s ním těším, i když je to jen tak na dálku. Probereme spoustu věcí, co jsme přes den dělali, co kámoši a tak. Ale ten naprosto dokonalý pohled jeho modrých očí, pod kterým taju, mi žádný sebedelší rozhovor na chatu vynahradit nemůže. Setkání face to face jednoznačně vede.
Míša

452 přátel v tvém seznamu na Facebooku nikdy nenahradí reálný kolektiv nebo jen zdání živého setkání.

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více