Zapoj se taky...

Po celý březen bude probíhat netradiční projekt s názvem ,,Dnes jím jako Bangladéšan”. Prostřednictvím Facebooku se lidé budou moci naučit vařit bangladéšské jídlo chudých Masoor Daal a jeden zvolený den se stravovat jako chudí Bangladéšané.

jím jako bangladéšan

„Cílem projektu je upoutat pozornost k situaci chudých dětí v Bangladéši. Jsme přesvědčeni, že rozdíl mezi životními úrovněmi si lidé nejlépe uvědomí, pokud ho alespoň symbolicky prožijí,” vysvětluje Tomáš Nýdrle z občanského sdružení SADBA, které za projektem stojí.

Projekt  „Dnes jím jako Bangladéšan” navazuje na úspěch loňské akce „Dnes jím jako Afričan”, které se na Facebooku zúčastnilo přes 1000 lidí včetně známých osobností, jako např. Adéla Gondíková, Pavel Anděl, David Matásek, Pavel Šporcl, Tina Pletánková a další.

Akce bude probíhat prostřednictvím facebookové stránky ,,Dnes jím jako”, na adrese http://www.facebook.com/dnes.jim.jako. Zde lidé naleznou návod, jak se do projektu zapojit, včetně receptu na bangladéšský masoor daal. Prostřednictvím plánovacího systému Doodle si zde zvolí konkrétní březnové datum, kdy se budou stravovat jako chudí Bangladéšané.

„Každý březnový den se do kůže chudých Bangladéšanů vžije někdo jiný a vznikne tak jakási virtuální štafeta,” popisuje Tomáš Nýdrle. Pocity, zážitky a fotografie ze svého „bangladéšského dne” mohou účastníci projektu následně sdílet společně s ostatními uživateli na facebookové stránce. Účast v projektu již přislíbili např. Pavel Anděl, Tina Pletánková, či špičkový český horolezec Radek Jaroš.

Mottem projektu je Sokratův citát „Kdo chceš hýbat světem, hni nejdříve sám sebou.” Hlavní myšlenku tohoto projektu vystihla také moderátorka Tina Pletánková slovy: „Myslím si, že se musí vždycky začít u jednoho člověka - u sebe. Teprve pak se může něco změnit. Jak se říká  když někde zamává motýl křídly, může to mít následky až na druhé straně zeměkoule.”

Občanské sdružení SADBA, které projekt „Dnes jím jako Bangladéšan“ organizuje, stojí také za rozvojovým projektem Adopce nablízko. Jeho prostřednictvím školí a vysílá desítky dobrovolníků do různých zemí světa pomáhat chudým a znevýhodněným dětem. Mezi země, kam jezdí čeští dobrovolníci díky projektu Adopce nablízko, patří např. Kongo, Zambie, Jihoafrická republika, Svazijsko, Indie, Mexiko či Bulharsko. „V současné době je právě Bangladéš jedním z dalších míst, kde by naši dobrovolníci byli potřeba. Lidé v České republice však o Bangladéši nic nevědí. Znají problémy v Africe, možná v Indii, ale Bangladéš jim téměř nic neříká,” vysvětluje důvody zaměření projektu Jaroslav Vracovský, předseda občanského sdružení SADBA.

Bangladéš patří se 162 miliony obyvatel mezi nejlidnatější země světa. Pokud pomineme městské státy, je navíc zemí s největší hustotou zalidnění na světě. Průměrně zde na jednom kilometru čtverečním žije 1040 obyvatel. Mezi největší problémy, se kterými se potýkají, patří chudoba, dětská práce, nedostatek vody a hlavně problematický přístup ke vzdělání, díky čemuž je vidina na změnu k lepšímu v nedohlednu.

Celý projekt „Dnes jím jako Bangladéšan“ vyvrcholí 27. března happeningem v Sovových mlýnech. Za účasti moderátora Pavla Anděla a dalších známých osobností bude mít široká veřejnost možnost ochutnat bangladéšský masoor daal, zhlédnout tématickou výstavu fotografií a dozvědět se více informací o situaci chudých dětí v Bangladéši a o rozvojovém projektu Adopce nablízko.

Více informací:
www.facebook.com/dnes.jim.jako
www.adopcenablizko.cz
www.sadba.org

Kontakt:
stepanka.petrova@sadba.org
Tel.: 608 809 922

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více