Zelený, žlutý, černý, hnědý oolong nebo bílý čaj
Tyto druhy čajů (kromě bylinných) pocházejí z rostliny Camellia, která měří 2–15 metrů a roste v tropech nebo subtropech. Na uvedené skupiny (černý, zelený…) se dělí podle způsobu zpracování čajových lístků. Záleží na tom, do jaké míry a ve kterém okamžiku dojde k fermentaci (kvašení), tím se postupně mění ze zeleného na černý.
Jiný kraj, jiný čaj
Ve východních zemích způsob úpravy a způsob konzumace čaje má přesně stanovená pravidla. Jsou plná symbolických gest. Příprava jednoho šálku může trvat až 45 minut.
Na Tchaj-wanu je v současnosti oblíbený čaj perlivý, bubble tea. Je v naprostém protikladu oproti čaji klasickému. Podává se vždy studený s přidáním cukru nebo mléka a především bez jakýchkoliv pravidel.
Vaření čaje v Rusku se neobejde bez samovaru. Přidávání citronu do čaje je také ruský zvyk, který v Británii zavedla nejstarší dcera královny Viktorie, princezna provdaná za pruského císaře.
V Tibetu se pije čaj osolený s přídavkem másla a ječné mouky.
Co čaj, to jiný účinek - bylinné čajování
Měsíček lékařský a podběl – Asi nikdo se v podzimním sychravém počasí nevyhne nachlazení. Čaj z těchto rostlinek výborně pročistí organizmus a je také přírodním antibiotikem.
Máta – Ať už pijete mátový čaj teplý, nebo vychlazený, vždy příjemně osvěží. Odvar z máty pomáhá mírnit bolesti hlavy a křeče v břiše. Má také protizánětlivé účinky.
Šípky – Když se vám bude zdát zima dlouhá a začne na vás přicházet únava, neváhejte si udělat čaj šípkový, je plný vitaminů. Abyste však tyto drahocenné vitaminy neztratili, nejdříve šípky louhujte ve studené vodě a pak ji zahřejte asi na 70 °C.
Černá a zelená klasika
Zelený čaj – Pomáhá nejen při pocitu plného bříška, ale také pomáhá urychlovat náš metabolizmus, tedy urychluje spalování tuků. Údajně prodlužuje život, ale jediné, co vám určitě prodlouží, tak to je pocit, že se vám nebude chtít spát. Pokud se nepotřebujete přes noc učit na písemku, tak jej večer raději nepijte.
Černý čaj – Ten prý zase zlepšuje náladu. Ale ani s pitím tohoto čaje to nepřehánějte, protože při nadměrném užívání způsobuje zácpu, a to už moc veselé není.
Nevšední čaje
Čaj Keemun – Má relativně krátkou historii. Vyrábí se od roku 1875 a je považován za šampaňské mezi černými čaji. Voní jako orchidej nebo růže s příměsí jehličnatých dřevin.
Maté – Pěstuje se v jižní Americe. Obsahuje vysoké množství kofeinu, který se postupně uvolňuje. Díky tomu má velký význam u domorodých obyvatel Ameriky, pro které je zdrojem energie bez přísunu jídla.
Zajímavosti
Proč se čaj jmenuje čaj?
Čínsky se čaj řekne čcha [ča], tento název se dostal z Ruska až k nám. V některých oblastech Číny bylo ve spojení s čajem slyšet často slovo t´e [tý], které pak převzaly neslovanské národy.
Čaj o páté
Kolem roku 1800 založila Anna, vévodkyně z Bedfordu, tradici odpoledního pití čaje, aby utišila pocity hladu mezi obědem a večeří.
Jak vznikl sáčkovaný čaj?
Thomas Sullivan, obchodník z New Yorku, náhodně vynalezl první sáčkový čaj, když v roce 1904 poslal vzorky čaje zabalené do hedvábných sáčků.
Kaťulda (časopis IN!dívčí svět - listopad 2008)