Happy New Year!

Všude kolem praskají rachejtle a celé město je přehlceno světlem. Domy jsou osvěcovány nejrůznějšími barvami a z okolních ulic se ozývá rozjařený zpěv. Je pár minut po půlnoci. Oslavy Silvestra jsou v plném proudu...
Toto je typický obrázek, na který jsi nejspíš zvyklá a připadá ti naprosto přirozený. Ale jak se říká: „Jiný kraj, jiný mrav.” Jak se slaví Silvestr třeba v Austrálii, Mexiku nebo Skotsku?

Prskavka

Austrálie

V této zemi plné klokanů a exotického ovoce se slaví Nový rok v době letních prázdnin a díky časovým pásmům oslavují jako jedni z prvních na světě (ve 14 hodin našeho času. Úplně první slaví příchod nového roku na Vánočním ostrově - ve 12 hodin našeho času). Večer dělají pikniky a k jídlu se podávají studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty a nakonec přeslazené dorty a zákusky. V žádném případě nesmí chybět meloun. O půlnoci jsou města plná zářivých rachejtlí a zpívají se národní písně. Silvestrovský ohňostroj v Sydney je světovou jedničkou ve své velkoleposti a je přenášen mnoha televizními stanicemi do celého světa.

USA

I zde jsou oslavy velkolepé. Tradičním symbolem konce nového roku je obrovský svítící křišťálový míč (průměr téměř 3 m) na stožáru na Times Square v New Yorku. Právě zde se schází velké množství lidí, aby odpočítávali poslední vteřiny starého roku. Při poslední minutě míč klesá ze stožáru dolů a země se dotkne úderem půlnoci. U podobných míčů se scházejí lidé i v dalších velkých městech v USA.

Brazílie

Oslavy Silvestra jsou velmi důležitým svátkem. O slavnostní večeři si Brazilci pochutnávají na ovoci, mořských rybách a sladkých zákuscích a oblékají si bílé oblečení, což prý přináší štěstí v novém roce. Bujaré silvestrovské oslavy v Riu de Janeiru na slavné pláži Copacabana patří mezi největší na světě. Každoročně se jich účastní až 2 miliony lidí.

Mexiko

Oslavy Nového roku zde probíhají velmi vesele a hlučně. Mexičané dávají přednost oblečení červené barvy, což podle jejich pověry přináší lásku a štěstí v příštím roce. Mnoho tradic a zvyků mají podobných jako Španělé.

Španělsko

Oslavy Silvestra obvykle začínají rodinnou večeří. Tradičním symbolem nového roku je dvanáct kuliček vinného hroznu, kdy při každém úderu půlnočního zvonu Španělé snědí jednu kuličku. (Zkus každou vteřinu sníst kuličku hroznu. To je fofr!:)) Po oslavách, které často trvají až do rána, se přátelé scházejí k tradiční zimní snídani – horká čokoláda a smažené pečivo.

Bulharsko

V Bulharsku je tradičním novoročním pokrmem vepřové maso, fazole, rýže a zelí. Typickým zvykem je půlení ryby. Při vykuchávání se zjišťuje, jedná-li se o samce, nebo samici. Samce pak jedí pouze muži a samici ženy. Podle toho mají asi muži nebo ženy smůlu a zůstanou o hladu.:)

Finsko

Kromě oslav je nový rok spojený s legendou - děti, které celý rok zlobily, odnášejí pidimužíci do ledového království. Protože z Finska nejsou obvykle hlášeny žádné ztráty dětí, máme pro to dvě vysvětlení. Buď jsou tam všechny děti hodné nebo pidimužící spí.:)

Skotsko

Ve Skotsku je zvykem zpívat o silvestrovské půlnoci tradiční píseň Auld Lang Syne. Je to píseň napsána skotským básníkem Robertem Burnsem na základě starých lidových písní, na tradiční skotskou melodii. Tento zvyk přejala velká část anglicky mluvících zemí. U nás je známá jako „Valčík na rozloučenou”.

1. sloka písně (originál)
Should auld acquaintance be forgot,
and never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot,
and auld lang syne?

(česky)
Může snad stará známost být zapomenuta,
aniž by někdy vytanula na mysli?
Může snad stará známost být zapomenuta,
byť to je už dávno?

Andrea (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více