Šupinatá krása

Šupina sem, šupina tam, šupina kam se podívám! Že šupinky z kapříka přinášejí jen štěstí v podobě peněz? Není tomu tak! Představujeme vám krásný tip, jak šupinky využít i jinak. Tak směle do toho!

šupiny

Výšivka z rybích šupin je tradiční, z velké části zapomenutá technika. Před více jak 150 lety se vyšívalo šupinami, většinou z kapra, v okolí Třeboně.

Nejprve si obstarejte šupiny z kapra a vyčistěte je. Jednoduše je vyperte v pračce. Šupiny vložte do starého povlaku na polštář, pečlivě uzavřete a s běžným pracím prostředkem vyperte (stačí na 40 °C). Šupiny se promění v krásné bílé penízky. Ty usušte rozložené na hadříku. Chcete-li šupiny rovné, zatižte je knihou.

Anděl

Vyprané a vyrovnané šupiny si manikúrovými nůžkami upravte do tvaru hlavy, těla a křídel. Otvory v křídlech udělejte děrovačkou. Všechny díly k sobě spojte lepidlem, které po zaschnutí zprůsvitní (např. Herkules).

Tělíčko anděla má tvar trojúhelníku. Vezměte si jehlu s nití a jeho okraj ozdobte korálky.
Tip: Udělejte si předem silnějším špendlíkem do šupiny dírky. Pak se vám budou korálky snadněji přišívat.

Ve spodní části tělíčka připevněte nohy. Navlečte na nit tři korálky a ty přišijte do dírky v korálku, který je na šupině a tvoří okraj spodního dílu těla anděla.

Řetěz

Řetěz z vloček udělejte pomocí raznice. Do raznice na papír vložte šupinu a vysekněte tvar. Vločky přilepte střídavě na bavlnku.
Tip: Jsou-li šupinky malé, slepte jich několik k sobě a z nich pak vysekněte vločku.
 

Kolik má ryba šupin?

Hlavní roli hraje genetika a křížení. Podívejte se pozorně kaprovi na bok. Uvidíte ne příliš zřetelnou „postranní čáru“, také se jí říká „boční čára“, kde je 36–40 šupin. Je to nejširší bod kapra, tedy s nejvíce šupinami. Nad touto čárou je 6 řad šupin a pod čárou také šest řad. V každé řadě je přibližně o 2 šupiny méně než v té předešlé. Za zmínku stojí, že šupiny rostou po celý život s kaprem až do jeho smrti.
Hana Hořáková
 
Hana Hořáková se věnuje výtvarným technikám a spolupracuje s TV pořadem Receptář. Více informací na www.hhanky.estranky.cz

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více