Dobrota z tvarohu pro celou rodinu

Na Vánoce a na Silvestra to všude krásně voní a leskne se čistotou. Stojí zatím v tom lepším případě úsilí celé rodiny, ale maminka přece jenom vede:). Vaří, smaží, uklízí, zdobí, taky se občas zlobí…Co jí to teď trošku vynahradit, a upéct dobrou buchtu? Nakonec si pochutná celá rodina. A neboj se toho - jedno staré a pravdivé přísloví říká: Kdo nic nedělá, nic nepokazí – ale také toho asi v životě moc nedokáže

moučník

Tak co? Jdeme na to?

Tvarohový moučník pro šikulky

Nachystej si plech s vyšším okrajem.

Na těsto(odměřuj čtvrt l hrnkem): 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 3 tvarohy, ¾ hrnku cukr písek (nebo moučka), 3 vejce, citrónovou kůru asi z 1/3 citrónu (ten nejdřív pořádně umyj v hodně teplé vodě - zbavíš ho tím chemických látek), ½ l mléka
Nahoru: 150 g másla

Postup: Smícháš přísady na těsto – tzn. mouku, cukr, prášek do pečiva. Dva hrnky této směsi nasypeš na vymazaný a vysypaný plech. Zbytek zatím necháš tak.
Náplň smícháš celou dohromady, můžeš přidat ještě malou hrst rozinek, a opatrně naleješ na plech na suchou směs. ( kterou jsi tam vysypala předtím) Potom zbytek suché směsi nasypeš na plech tak, aby byla stejnoměrně rozložená. Nakonec si nakrájej na tenké plátky 150 g másla, pokladeš jimi horní suchou vrstvu. Máslo nebude úplně vedle sebe, ale to vůbec nevadí, rozteče se. Dáš do trouby asi na 160 -180 stupňů (tady bych si nechala poradit od babičky nebo tatínka, každá trouba peče jinak). Za chvilku se začne linout po celé kuchyni vůně, a asi za půl až ¾ hoďky (podle té trouby:) je dobrota hotová. Dej vychladit.

Pak už stačí připravit nějaký voňavý čaj nebo kakao a pozvat na překvápko celou rodinu. Myslím si, že to tvoje úsilí se určitě vyplatí. Maminčiny rozzářené oči za to stojí…A tatínek se sourozenci se nebude taky zlobit:).

TIP IN!

Když každá z Vás ve Vaší rodině trochu pomůže, najednou bude mít maminka a tatínek více času, a pohodička v rodině poroste, zkuste to:).

A dvě moudra nakonec

  • Bližní jsou prazvláštní skutečnost: někdy to vypadá, že je jich trochu příliš, a chvíli na to je vyhlížíme: „Kam se zas všichni poděli?”
  • Život si nemůžeme prodloužit ani o píď, ale můžeme z velké části ovlivnit, jak ho prožijeme…

Rodina je prostě krásná věc, a trochu toho úsilí od každého se vyplatí… Přeje ho Vám i sobě redakce

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více