TAJFUNY NA FILIPÍNÁCH

Tajfuny jsou součástí našeho života, každým rokem zasáhne moji zemi zhruba dvacítka tajfunů. Tajfun spočívá v silném větru s deštěm a pokud nemá váš dům dobré základy, může ho odnést.

Filipíny

Nebo vám může odletět střecha z vlnitého plechu, pokud není pořádně přibitá. Lidé žijící v nížinách navíc mohou zakusit záplavy v důsledku silných srážek...

Pokud jde o přípravy, sledujeme předpovědi počasí, kde se oznamuje varovný signál a jeho hodnota. Pokud je hodnota 1-2, není třeba se evakuovat. Pokud je signál vyšší, záleží, jak dobře vybudovaný máte dům. Při vyšších signálech jsme se občas přesouvali k příbuzným nebo k sousedům, jejichž dům měl lepší základy, a počkali tam, než se tajfun přehnal.

Letos měl tajfun Haiyan (na Filipínách měl název Yolanda) třikrát větší sílu než třeba hurikán Katrina. Nikdo nečekal, že se oceán vzedme tak, že vznikne prakticky tsunami. Vlna zabila mnoho lidí a dalším lidem vzala domy, ale i zásoby jídla a vody.

V tomto období mohou lidé bez střechy nad hlavou a bez jídla snadno onemocnět. U nás sice nemáme mrazivou zimu, ale trochu se ochlazuje, hlavně když prší. Doufám a modlím se, aby moji krajané překonali tuto katastrofu.

Exkluzivně pro IN! napsala Reena Tatranská z Tagaytay

Pokud se rozhodnete pomoci, stačí poslat dárcovskou DMS ve tvaru DMS FILIPINY na číslo 87777. (Cena jedné DMS je 30 Kč, příjemce pomoci obdrží 28,5 Kč). Sbírku organizuje společnost Člověk v tísni.

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více