(Ne)tradičně strávené vánoce i předvánoční čas

Stromeček, dárky, pohádky, cukroví – to všechno k vánocům neodmyslitelně patří.
Stejně nebo možná ještě více, ale k vánocům patří jesle, ve kterých leží chudé, bezbranné, nepřijaté dítě dvou přistěhovalců... A proč oba tyto aspekty vánoc nespojit?
 

Hradčany

Komunita Sant´Egidio již dlouhá léta pořádá na Hod Boží vánoční – 25.12. vánoční oběd, kde se podává klasické vánoční menu – pečená husa se zelím a knedlíkem nebo svíčková (jak kdo chce). Jsou tu  dárky, cukroví, někdy i stromeček  nebo aspoň chvojí a jmelí. Pravda, je to trochu větší oběd – hostů bývá přes stovku. Zato to jsou mimořádní hosté, kterých si velmi vážíme právě proto, že se v mnohém podobají tomu malému dítěti v jeslích. Můžeme říci, že jsou to ti, kvůli kterým vánoce slavíme. Jsou to lidé, kteří jsou stejně chudí, stejně nepřijatí a stejně osamocení, jako byl malý Ježíšek v jeslích: jsou to staří lidé z domovů důchodců, postižení, chudé romské rodiny, lidé bez domova.

A je krásné a opravdové právě pro tyto lidi před vánocemi nebo rovnou o vánocích něco udělat.

Jak? Třeba tak, že člověk řekne doma, že se letos může upéct trochu víc cukroví, protože ho chce přinést pro chudé lidi.
Nebo tak, že se sežene nějaký pěkný dárek, nejlépe ve formě nového oblečení či doplňků – bunda, rukavice, čepice, šála, ale třeba i spacák (to pro lidi bez domova), nebo třeba i hraček či něčeho užitečného do školy pro děti (to pro romské rodiny – zbytek by se odvezl do Albánie, kde takový vánoční oběd bude v lednu).
Nebo pokud se nechají přesvědčit rodiče (mohou jít s vámi),  že se toho 25.12. člověk rozhodne přiložit ruku k dílu.
Pokud se ti kterákoli z nabízených variant zamlouvá, nebo pokud tě napadá cokoli jiného, můžeš se nám ozvat na sant.egidio@seznam.cz

Kristina Koldinská.

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více