Negramotná „černá huba“

Myslíte, že Češi jsou rasističtí? Někdo by odpověděl, že to určitě nebude tak hrozné. Já nemohu zapomenout na jeden trapný zážitek, který mě donutil více nad tématem přemýšlet.

zeměkoule

Přiletěli jsme do Prahy v lednu 1991, v době vyhrocené situace v Perském zálivu s našim mezinárodním misijním týmem, jehož členem byl také černoch - otec Kizito Abizi. Dalo se pochopit, že v té době letištní policie pátrala po „teroristech” a každý turista tmavší pleti byl automaticky odveden stranou. Zarazilo mě však ponižující jednání našich úředníků s tímto člověkem. Strkali s ním jako s kusem nábytku a neskrývali svůj odpor a pohrdání. Zaslechla jsem dokonce něco o „negramotné černé hubě”.

Otec Kizito je generálním vikářem z města Kumasi v Ghaně, vystudoval filosofii v Římě a plynně mluví pěti světovými jazyky. Ti ubožáci Češi, kteří s ním takto jednali, nesahali otci Kizitovi inteligencí či morální úrovní ani po paty. Jednali prostě na základě vžité iluze, že my běloši jsme něco více.

V jednom časopise vyšla anketa, v níž cizinci tmavé pleti tvrdí, že Češi jsou daleko rasističtější než celá západní Evropa. Z vyprávění věřících přátel z Afriky, studujících na našich vysokých školách, to mohu potvrdit.

A co my? Jak jsme na tom? Každý z nás si může v duchu zameditovat nad mapou světa a rychle zjistí, že na jisté národnosti hledí automaticky spatra a někdy pociťuje přímo odpor. I toto jsou místa, nad kterými musíme přemýšlet a která v nás chce Ježíš uzdravit.

zdroj:  http://www.vira.cz/Texty/Clanky/Negramotna-cerna-huba.html
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více