Mše v cizině může překvapit

Jestli se o prázdninách chystáš do dalekých krajů, bude ti vrtat hlavou, kam v neděli zajít na katolickou mši. Jak na to? Vyplatí se promyslet si to dopředu. Čeká tě jiný kraj, a proto odlišné zvyklosti. Můžeš si být jistá, že slavení neděle bude nezapomenutelný zážitek.

kaplička v lese

Poslouží web

Když v internetovém vyhledávači najdeš město, kde budeš trávit sobotu večer nebo neděli, pravděpodobně najdeš i místní kostely a při troše štěstí i kde a kdy se konají katolické bohoslužby. Pokud ani nejlepší vyhledávač nepomůže, můžeš se pokusit najít stránky místní diecéze. To bývá většinou nějaké větší město v okolí. Na diecézních webových stránkách lze zpravidla najít seznam farností a pořad bohoslužeb.
Může se stát, že na internetu žádné informace nenajdeš, pak nezbývá než se obrátit na místní infocentrum, zde by měli program bohoslužeb znát.

Snažím se, ale nedaří se, co pak?

Protože účast na nedělní bohoslužbě je církevní přikázání, nemožnost najít kostel omlouvá od účasti na mši. Slavit neděli je ale Boží přikázání. Znamená to, že neděli vždy prožíváme jako den sváteční. Jak konkrétně? Víc se modlíme, přečteme si texty, které se čtou v kostele (na www.katolik.cz) a uvažujeme o nich. Snažíme se víc projevovat dobro a lásku lidem kolem sebe. (A to na dovolené s nejbližšími není někdy snadné. ;-)

Na bohoslužbě u pravoslavných

Při návštěvě Řecka a dalších zemí se může stát, že nenajdeš jiný než pravoslavný kostel. V takovém případě můžeš navštívit jejich bohoslužbu. Je krásná a delší než naše. Pravoslavní duchovní jsou platně vysvěceni, přistoupíš-li ke svatému přijímání, přijímáš v Eucharistii Ježíše. Budeš-li v pravoslavné zemi delší dobu, můžeš zde přijmout i svátost smíření.

Co když vím, že na mši nemohu?

Když už předem víš, že v té zemi katolický kostel nenajdeš, cestuješ během celé neděle a na mši se kvůli tomu nedostaneš, nebo jedeš ve školním roce se třídou na výlet a učitelka tě na bohoslužbu nepustí, pak před cestou zajdi za svým farářem. Řekni mu o tom a požádej ho o tzv. dispenz (zbavení závaznosti církevního zákona, není třeba se bát, v takové situaci se občas může ocitnout každý). Většinou ti kněz uloží, abys zašla na mši svatou ve všední den, třeba až po návratu z cesty.

Stojí zato namáhat se

Církev je katolická, to znamená všeobecná. Všude na světě najdeš v katolickém kostele bratry a sestry. Můžeš je tak víc poznávat. Stojí zato prožít chvíli při mši s Pánem Ježíšem v Eucharistii a zároveň k tomu poznat i kus světa.
Někdy mši svatou najít a stihnout vyžaduje docela dobrodružné hledání a cestování.

P. Jenda Balík (časopis IN!dívčí svět  - prázdninové číslo 2008)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více