Lenka Štěrbová - život bez vody si nedokáže představit

Lenka Štěrbová(16) je z Pardubic a plavala už v mnoha vodách po světě. Celá její rodina se věnuje plavání na profesionální úrovni a získané medaile jsou toho důkazem. Loni se Lenka stala nejmladší Češkou, která z Anglie do Francie prostě přeplavala. Ve vodě byla nepřetržitě přes 9 hodin.

plavec ve vodě

Od kolik let plaveš?
Asi od tří nebo čtyř let.

A v kolika letech jsi měla první závod?
V bazénu jsem poprvé plavala oficiální závod v sedmi letech, na otevřené vodě v deseti.

Jaké jsou klady a zápory bazénu?
V bazénu se dá trénovat nejlépe plavecká technika a rychlost. Při větším tréninkovém objemu je to ale „od stěny ke stěně” dost otrava.

A jaké jsou tedy klady a zápory volné vody?
Záleží na tom, o jakou volnou vodu se jedná. Třeba moře v Chorvatsku od května do října je na trénink dálkového plavání perfektní, snad až na nějakého toho žraloka…:). U nás zase bývá, především v druhé polovině léta, problém s kvalitou vody, hlavně z hlediska množení sinic.

Kde plaveš raději?
Ráda kombinuji bazén s otevřenou vodou.

U vás plave celá rodina. Jaká máte doma cenná vítězství?
Mamka několikrát vyhrála mistrovství republiky. Poprvé v roce 1989, naposledy po 18 letech (!) v roce 2007. To se žádnému jinému českému plavci nepodařilo. Ještě za Československo plavala na mistrovství Evropy. Mladší sestra Míša patří v kategorii mladšího žactva mezi nejlepší závodnice v republice. Desetiletý bratr Vojko se kromě plavání věnuje ještě fotbalu.

Loni jsi přeplavala La Manche. Co si teď vybavíš, když si na to vzpomeneš? Nějaký silný dojem?
Silný zážitek byl například setkání s tuleněm při tréninku v Doverském přístavu. Nevím, kdo z nás se víc lekl….

Kolik je to kilometrů a jak dlouho se plave z Anglie do Francie?
Je to 33 kilometrů vzdušnou čarou. Přímkou se ale nedá plavat vlivem působení silných proudů. Jejich síla se liší v závislosti na časovém období a rozdílem mezi přílivem a odlivem. Period, kdy je vhodné plavat je přibližně 7 po 5 až 10 dnech, přičemž nejvýhodnější je plavat vždy uprostřed těchto tzv.„ tidů”. Velmi důležitý je také směr a síla větrů. Jinými slovy, čas je při přeplavbě značně relativní…

Opravdu je to tak, že horolezci mají Mt. Everest a plavci La Manche? Nebo mají plavci i jiné výzvy?
Toto je velmi individuální. Každý plavec může mít svůj ,,Everest” jinde. Ale je pravda, že pro dálkové plavce je Kanál velkou, a pro mnohé tou největší výzvou.

Šla bys do toho znovu?
Jakmile v Pardubicích otevřou bazén ( opravuje se, tak Lenka musí jezdit trénovat do Chrudimi nebo Hradce Králové – pozn. red.)a budu moci pustit z hlavy každodenní úvahy a spekulace o tom, kam dnes pojedu trénovat, začnu o návratu na Kanál reálně uvažovat. Po samotném pokusu jsem si sice říkala, že už nikdy, ale po rozhovoru s mým lodivodem Regem Bricklem, který mně doporučil zkusit světový rekord, nebo tam a zpět… No, nerada bych předbíhala událostem…

Pokud bych to taky chtěla zkusit, stačí, když doma natrénuju a pak se s plavkami v batůžku vydám ke kanálu? Nebo je to složitější?
Bylo by dobré si do toho batůžku přibalit značnou dávku trpělivosti a v neposlední řadě částku zhruba 250ti tisíc korun na poplatek asociaci, lodivoda, pronájem lodi,rozhodčího,doprovod, ubytování, stravu...

Letos už máš za sebou nějaké závody, co tě ještě čeká?
Mistrovství republiky, závody českého, evropského a světového poháru, Mistrovství Evropy juniorů a kdoví co ještě.

Máš před závody nějaké své zvyky, rituály? Někdo např. nejede na závod bez oblíbeného plyšáka.
Také s sebou tahám vycpaného delfínka, kterého jsem dostala od své spolužačky a nejlepší kamarádky Markéty.

Jaký je tvůj plavecký sen?
Cílem pro letošní rok je opět vyhrát mistrovství republiky a Český pohár a zaplavat slušně na Mistrovství Evropy juniorů. Z těch vzdálenějších snů Olympiáda a možná ,,svěťák” na Kanále.

Jsi hodně ve vodě. Je potřeba se nějak pečlivěji starat o své tělo, o pokožku?
Do letošního roku jsem to vůbec neřešila , ale v Anglii mně strašně zavonělo jedno tělové máslo, tak jsme jich s mamkou nakoupily rovnou šest.

Jsou na závody potřeba nějaké speciální plavky? V čem jsou jiné?
Bohužel ano. Říkám bohužel, ne proto, že by se v nich špatně plavalo, ale protože jsou nehorázně drahé a určitě nebylo třeba je zavádět. Dnes, když je nemáte, nemáte šanci stačit konkurenci.
Jsou oproti běžným plavkám z hustší tkaniny, aby méně nasakovaly vodu a voda pěkně tělo obtékala. Navíc stahují příslušné partie těla více a tím umožňují intensivnější prokrvení v ,,plaveckých” svalech.

Co studuješ a jaké povolání bys chtěla jednou dělat?
V současnosti jsem studentkou pátého ročníku Pardubického víceletého Gymnázia Dašická a ráda bych pokračovala ve studiu na medicíně. Sportovní lékařství je to, co mě nesmírně láká.

Jaký by byl tvůj život bez vody, bez plavání? Co bys dělala jiného?
Tak to si vůbec nedokážu představit. Naše rodina je po dlouhá léta spjata s vodou a plaváním, takže, popravdě, ani jsem neuvažovala o jiné možnosti.

U plavání a vůbec u sportů je důležitá vytrvalost a neustále na sobě pracovat. Máš nějaký recept na to, když se ti nic nechce?
Zvýšený hlas mého otce...:).

Hodně mokré radosti přeje Liduška
(časopis IN!dívčí svět - prázdniny 2011)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více