Waka Waka (This Time for Africa) Esto es Africa!

Góĺ, góóóól!!! Už přibližně za měsíc to vypukne. Úplně poprvé v historii bude mistrovství světa ve fotbale v Africe. A protože víme, že nefandí jenom kluci, ale taky spousta z vás, něco o nové hymně, zpěvačce, která ji zazpívá i africkém maskotovi nabízíme…

kolumbijská zpěvačka Shakira

„Waka Waka (This Time for Africa)”

se stala oficiální hymnou mistrovství. FIFA a Sony Music Entertainment dali při této příležitosti hlas Shakiře. Premiéry se naživo dočká 11. července.
Shakira společně s Freshlyground touto skladbou doprovodí závěrečný ceremoniál šampionátu, a to před očekávaným finálovým utkáním v Johannesburgu.
Písnička v sobě spojuje kolumbijské rytmy a africké kytarové umění. Shakira si navíc v refrénu, v dobrém slova smyslu, půjčuje nápad jednoho kamerunského nápěvu, který proslavila kapela Golden Voices.

„Oficiální skladba je stejně očekávaná jako maskot mistrovství. Je to prostě součást mistrovství, jeho identity. Není divu, tenhle šampionát je největší sportovní událostí tohoto roku.”

Co na to Shakira

„Jsem ráda, že se tahle písnička stala součástí šampionátu,” vypráví Shakira. „Tahle akce spojuje všechny národy, je to celosvětové sportovní vzrušení, nehraje tu roli národnost, náboženství nebo rasa. Je to ukázka možnosti, jak všechny sjednotit. Právě o tom je tahle skladba.” „Africká hudba je moc inspirativní a prostě je předurčená, aby jednou stanula na výsluní. Jsem hrdá, že mi bylo umožněno spolupracovat s jednou z nejzásadnějších afrických kapel.” Skladbu koprodukoval John Hill, Shakiřin dlouhodobý spolupracovník.

Domácí mají taky radost

„Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s Shakirou,” říkají Freshlyground. „Tahle písnička přesně vystihuje náladu, kterou by šampionát měl mít... Zolani Mahola z Freshlyground pokračuje: „Jsme si jistí, že tahle písnička bude lidi inspirovat. Na místě, kde to vše začalo. V Africe!”
Skladba je k dispozici od 28. dubna, ke stažení na webových stránkách od 11. května. Najdete ji i na oficiálním albu „Listen Up! The Official 2010 FIFA World Cup Album”, které vychází 31. května.
Nahrávka má díky prodejům hlavně podpořit projekt „Football for Hope” zaměřený na podporu zdravotnictví, vzdělávání a sportovních aktivit v Africe.

Další zajímavosti

Shakira se navíc stala ambasadorkou kampaně 1GOAL, kterou založili Rania Al Abdullah (královna Jordánska) a prezident federace FIFA Joseph S. Blatter. Ta si vzala za úkol podporu celosvětového vzdělávání. Shakira se tím zavázala, že pomůže v masivní kampani, která má za úkol pomoct získat vzdělání 72 miliónům dětí z celého světa. „Je to prostě moje srdeční záležitost.”
Kromě vystoupení na závěrečné oslavě šampionátu se Shakira objeví hned na úvodním večeru. Má být jednou z hvězd oficiálního FIFA World Cup „Kick-off Celebration” 10. června v Johannesburgu na Orlando stadionu.

Kolumbijská zpěvačka

V Kolumbii narozená zpěvačka, producentka a... milá dáma. Na hudební scéně se objevila počátkem devadesátých let. Rodačka z Baranquilla projevila talent už v mládí. Spolupracovala s hvězdami Beyoncé, Wyclefem Jeanem, naživo se na pódiu ukázala s Usherem a Steviem Wonderem na koncertě „We Are The One”. Shakira je právem držitelkou dvou amerických cen Grammy, sedmi Latin Grammy Awards a byla nominována na Zlatý Globus. Je nejúspěšnější zpěvačkou Kolumbie a dámou s krásným hlasem, která prodala po světě přes padesát miliónů alb.

A Freshlyground?

Freshlyground jsou jihoafrická skupina, která fůzuje několik moderních stylů, kombinovaných s tradiční místní kulturou. Členové pocházejí z Jižní Afriky, Mozambiku a Zimbabwe. Freshlyground kombinují tradiční africkou muziku, založenou na folku a kwela, s jazzem a blues. Cizí jim rozhodně nejsou ani rockové motivy. Díky tomu se stali hlasem mladé jihoafrické demokracie. Vyhráli čtyři domácí hudební ceny (South African Awards), ale také cenu MTV („Best African Act”) jako první jihoafričtí umělci.

Maskot MS 2010

Je plyšový leopard „Zakumi”. Je to vlastně složenina dvou výrazů.

  • Za – znamenají iniciály země v afrikánštině, která je jedním z 11 oficiálních jazyků
  • kumi – v překladu vysvětluje číslici 10. Ta má symbolizovat rok šampionátu.

S použitím maskotů přišla jako první Anglie už v roce 1966. Měla lvíčka Willieho.

Hymnu MS 2010 si můžete poslechnout na

http://www.youtube.com/watch?v=_ztr96RbMW8&NR=1

redakce
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více