Udrž balanc!

Vylepšovat a formovat svou postavu a přitom skoro nic nedělat, to je sen! Teď si představ, že něco takového není až tak nemožné. A dokonce při takovém cvičení budeš vypadat skvěle, protože převratný vynález, který ti tento sen umožní, patří stejnou měrou ke cvičení jako na přehlídková mola.

balanční boty

Převratnou novinkou ve světě fitness se letos staly boty EasyTone nebo-li balanční boty. Cestou necestou do školy, do obchodu nebo při procházce se psem můžeš nenásilným způsobem posilovat a tvarovat nohy a hýždě prostě jen tím, že jdeš.

Princip balančních bot spočívá ve speciálních balančních polštářcích umístěných v podešvi. Chůze je pak mírně nestabilní a připomíná chůzi v písku nebo stoj na balančním polštáři. Tato nestabilita aktivuje svaly mnohem více než běžná chůze. Testy prokázaly, že hýžďové svaly se při chůzi v balančních botech aktivují o 28 % více než při chůzi v běžné obuvi a stehenní a lýtkové svaly o 11 % více. Tímto udržováním stability se zapojují do činnosti nejen svaly nohou a hýždí, ale také břišní a zádové svalstvo, kolébavou chůzí tak pracuješ na celkovém držení těla.

Aby balanční boty plnily svůj účel, je třeba používat je alespoň jednu hodinu dvakrát týdně. Zpočátku není třeba toto „cvičení“ přehánět, netrénovaným nohám v prvních dnech postačí patnáctiminutová procházka. Boty jsou určeny především pro chůzi, ale je možné v nich také sportovat. Vzhledem k mírné nestabilitě podrážky je však lepší vyhnout se sportům, jako je tenis, volejbal nebo zumba, které vyžadují pohyb ze strany na stranu. Při vychýlení na stranu můžeš totiž lehce zavrávorat a spadnout.

Boty EasyTone je možné koupit ve značkových sportovních prodejnách s obuví. Je možné vybrat si z mnoha barevných provedení, vyrábí se v dámském i pánském provedení. Jejich cena se pohybuje od dvou do dvou a půl tisíce korun.

Zajímavosti

  • Obuv nenavrhnul žádný fitness trenér ani módní návrhář, ale inženýr NASA (Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku), Bill McInnis.
  • Polštářky v podešvi bot vydrží tlak o síle dvou set kilogramů.
  • Při chůzi v EasyTone se posilují také kotníky, čímž jsou více chráněny před vymknutím a výrony.
  • Kromě tenisek EasyTone se dají koupit také EasyTone sandály nebo EasyTone zimní boty.

Balanční pomůcky

Balanční botky jsou prima frajeřinka, která tě ale bude stát několik brigád, než si je budeš moct pořídit. Takže než si ně vyděláš, můžeš začít udržovat balanc s jinými „pomocníky”, v posilovnách nebo fitcentrech jich určitě objevíš hned několik. Zkus to s houpací nebo vzduchovou podložkou, s balance step nebo s balanční točnou, tvou rovnováhu prověří i overball, polokoule BOSU nebo gymnastický míč. Zpočátku bude stačit, když na nich vydržíš stát nebo sedět, později můžeš zkusit dělat na nich dřepy nebo lehce kroužit pánví, stát na jedné noze nebo lehce poskakovat, záleží na tvé fantazii a na výběru cvičební pomůcky. Věřila bys, že i zavřené oči zvýší cvičební level o několik stupňů?

Balanční cvičení

Balanční cviky se zaměřují na koordinaci těla a rovnováhu a aktivují nejhlouběji uložené svaly v těle, čímž posilují hluboké svalové struktury. Cvičení samotné jednoduše spočívá v tom, že udržováním nestabilní polohy těla dochází k posílení svalů a i komplexně celého těla. Metoda balančního cvičení přispívá k omezení svalové nerovnováhy, pomáhá zpevňovat postavu a napomáhá hubnutí.

Anett (časopois IN!dívčí svět - Ieden 2011)

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více