Tanec na ulici

Street dance je pojem, který zahrnuje všechny taneční styly, které se vyvinuly v ulicích, školních dvorech a tanečních klubech. Vznikly ve Spojených státech po roce 1970 a všechny mají podobné afroamerické kořeny. Patří sem např. hip hop, breakdance, R´n´B, new style, free style, locking, popping, boogaloo, electric boogie, house dance a další.

street dance

Charakteristika

Základem většiny pouličních tanců je improvizace, která je spojena s promyšlenými choreografickými prvky. Tanečníci si vymýšlejí vlastní styl, kterým vyjadřují své pocity a názory. Jde tedy o umění a zároveň o pořádné posilování fyzické kondice. Důležitá je kreativita, zajímavé kroky, různé skoky či jiné akrobatické pohyby.

S rostoucí popularitou street dance vzniká i mnoho soutěží a každý rok se konají akce po celém světě i u nás. Soutěže jsou zaměřeny především na choreografii a na tzv. battle. Tančící jednotlivce či dvojice pozoruje porota, která je následně posoudí a určí vítěze. Battles se většinou odehrávají na volném prostranství.

Jednou z nejlepších tanečnic street dance je Sofia Boutella (1982), Francouzka alžírského původu. Vyhrála několik prestižních soutěží a zahrála si v několika filmech. Populární se stala i díky celosvětovým televizním reklamám na Nike. Byla vidět i v několika klipech s Madonnou (Sorry, Hung up).

Taneční róba

Taneční oblek je především pohodlné tričko a kalhoty s nízkým rozkrokem. Na nohou mají tanečníci sportovní odpružené boty. Jako vhodný módní doplněk je vítaná kšiltovka, mohutný řetěz a nátepníčky.
Existuje i několik módních značek, které se specializují na street módu. Společné mají volné džíny, pohodlné bundy a mikiny s kapucí, košile a trika s bláznivým vzorem, křiklavé návleky, sportovní boty, kšiltovky a jiné doplňky.

Některé styly

Hip-hop

Tanec, ve kterém se skáče a pohybuje do rytmu typické hiphopové hudby.
Hip-hop se dříve tančil jako souboje (battle) mezi tanečními skupinami, a proto má v sobě i mnoho prvků připomínající bojové umění. Nejprve proti sobě tančily skupiny jen v ulicích, později se souboje přenesly i do klubů na pódia a ten, kdo vyhrál, se stal velmi uznávaným tanečníkem do další soutěže. Mezi tančícími skupinami byla vždy velká rivalita, proto zpočátku měla hip-hopová kultura nevalnou pověst.
V Čechách je o hip-hopu slyšet poprvé kolem roku 1980, a to v souvislosti s grafitti. Později začaly vznikat první hip-hopové taneční skupiny.

 

Break dance

Break dance je součástí hip-hopové subkultury. Vznikl v USA v Bronxu na přelomu 70. a 80. let 20. století jako náhražka za krvavé souboje mezi místními gangy. Místo toho, aby po sobě střílely a bodaly se noži, pořádaly souboje tancem. Tanečník musí vyjádřit nejen talent, ale také svůj taneční styl, fyzickou zdatnost a úroveň triků, při kterých se tělo ohýbá do extrémních poloh, skákání na rukách, točení na hlavě, točení na rukách atd.

R´n´B

Stejně jako hip-hop je i R´n´B jak tanečním, tak i hudebním stylem. Název je zkratkou Rhythm and Blues. Hudební styl tedy kombinuje prvky jazzu, gospelu a blues. R´n´B začalo vznikat kolem roku 1940. R´n´B vychází především z pocitů a je to tanec, který je úzce spjat s textem hudby. Například, když se v textu vyskytnou slova „dnes je slunečný den”, tak tanečník udělá pohyb jako kdyby ukazoval slunce.
V dnešní době je spousta úspěšných zpěváků i tanečníků, které oslovilo právě R´n´B. Mezi nejvýznamnější zpěvačky patří například Alicia Keys.

Terka (časopis IN!dívčí svět - březen/2009)

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více