Nedej se!

Není nic neobvyklého, že občas narazíte na nějakého toho podivína, který si na vás dovoluje a obtěžuje vás. V horších případech vás i napadne. Co v takové situaci dělat? Braňte se! Nevadí, že nemáte černý pás v karate. Sebeobrana totiž nespočívá v úmorně trénovaném úderu a lámání prken, ale v tom, že v krizové situaci panicky nezazmatkujete!

sebeobrana

Trénink

  • Je vědecky dokázáno, že i prosté opakování: „Dokážu to. Zvládnu to,” zvýší šance obránce ubránit se.
  • Sebeobrana začíná už u slovní obrany. Zkuste útočníka přemlouvat, vyhrožovat mu, prosit. Mluvte, mluvte.
  • Většina lidí z neznámých důvodů jde po městě, aniž by pozorovali, co se děje v okolí. Všímejte si, co se děje kolem vás, kdo se pohybuje v okolí.
  • První pravidlo je nedostávat se do oblastí či situací, kde hrozí napadení.
  • Nejlepší obranou je útěk. Zapomeňte na svou kabelku, zapomeňte na svůj nákup či kabát a prostě UTÍKEJTE.

Pasivní sebeobrana

Sebeobrana není jen umění zamést s útočníkem, ale také umění útoku předcházet. To znamená vědět, kde se rizika útoku mohou objevit a předvídat je. Říká se tomu pasivní sebeobrana. Jinými slovy, kdo je připraven, není ohrožen.

  • Nechodit nikam s cizími lidmi.
  • Nepouštějte nikoho do bytu, aniž byste věděly, o koho jde a proč přišel. Nechte si ukázat průkaz, identifikační kartu. Když nastoupí podezřelá osoba do výtahu, běžte pěšky, zazvoňte cestou na souseda a dejte se ním do řeči.
  • Nebýt osamocena. Při podezření, že vás někdo sleduje, zamiřte mezi lidi, vyhněte se neosvětleným místům, přivolejte někoho z okolí, dělejte, že na někoho čekáte.
  • Zachovejte klidnou hlavu. Při setkání s podezřelou osobou uchopte nějaký předmět z kabelky, zavolejte kamarádovi, ať vám přijde naproti. Útočníka to většinou odradí.
  • Neosvětlená místa. Jestliže je nevyhnutelné takovým místem projít, nikdy nechoďte po okraji cesty, blízko domů nebo keřů. Když půjdete středem cesty, budete mít v případě útoku víc času zareagovat.
  • Kabelka. Nikdy ji nenoste otevřenou, protože příležitost dělá zloděje. Dávejte si pozor na její obsah, peněženku nikdy zbytečně neukazujte a nevystavujte zraku potencionálních zlodějů.
  • Rozhlédnout se, jestli vás někdo pozoruje – a pokud ano, předstírejte, že nejste samy, že máte s někým schůzku, postupujte s davem.

Ubraňte se při útoku

Nemusíte být zrovna hvězdami kung-fu, abyste dokázaly přemoci útočníka. Hlavní je prostě něco dělat, cokoliv. Nevydat se útočníkovi jako oběť.

  • Kousejte! Pokud nemáte zrovna umělé zuby, kousejte, kam jen to půjde.
  • Kopejte, škrábejte! Zvláště bolestivé je kopnutí do holeně okovanou botou nebo bouchnutí klackem. Nejnebezpečnější a nejúčinnější netrénovaný nástroj člověka k sebeobraně je ostrý, pevný a průbojný loket.
  • Křičte! V případě napadení není nejlepší volat „POMOC”, protože lidé se spíš odvrátí, sklopí zrak a dělají se neviditelnými. Mnohem účinnější je volat „HOŘÍ”. Sice vám pak může hrozit postih za šíření poplašné zprávy, ale většina lidí přijde k místu, kde „hoří”, ať už ze zvědavosti nebo ze strachu, a pak mohou zasáhnout.
  • Oslovujte konkrétně! „Haló, vy v té červené bundě.” Takto oslovený kolemjdoucí přebere svou povinnost, oslovíte-li „někdo” 20 lidí v okolí, budou se dívat jeden na druhého a předávat si tak svou povinnost pomoci.

Alternativní zbraň

Asi s sebou běžně v batohu nenosíte nůž nebo dlažební kostku, kterou můžete případného útočníka praštit. V případě útoku ale může pomoci jakákoliv alternativní zbraň, kterou se můžete bránit. Zkuste se někdy porozhlédnout po svém okolí, co by se v případě nutnosti dalo použít k bouchnutí, kopnutí a ochromení útočníka.

  • Klíče. Většinou je má u sebe každý, dá se jimi házet, bodat, škrábat. Následné vzorky DNA na klíči mohou posloužit při identifikaci útočníka.
  • Lak na vlasy. Mít jej na obličeji nebo v očích není nic příjemného. Dá se použít, pokud zrovna nejste „ozbrojeny” slzným nebo pepřovým sprejem (dá se sehnat v army shopech nebo v prodejnách se zbraněmi a střelivem; stříknutí pepřákem do očí dokáže útočníka ochromit na hodnou chvíli).


Anett (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

 

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více