Budem spolu chodit?

Chůze představuje nejjednodušší způsob, jak se udržet v dobré psychické i fyzické kondici. Pravidelná svižná chůze totiž navozuje dobrou náladu, posiluje srdce a zlepšuje také paměť. Takže… pojďte se projít :).

Nordic-walking

Víte, že:

  • Rychlá chůze je účinnější na spalování tuků, pokud chcete zhubnout, ale raději choďte pomalu, volte delší trasy.
  • Čím více vážíte, tím více kalorií spálíte.

Dogtrekking

Znáte to, jdete vyvenčit psa, oběhnete s ním kus bloku, přeběhnete sousedův trávník, v extrémním případě přebrodíte potok… V podstatě tak podnikáte dogtrekking, i když v dost zkrácené podobě.

Dogtrekking je extrémní kynologický vytrvalostní sport, při němž jsou překonávány mimořádné vzdálenosti v časovém limitu. Na trasu 80 a více kilometrů vyráží psovod se psem, se kterým je spojen postrojem nebo vodítkem připjatým k bedernímu pásu. Jednoho psa mohou vést maximálně dva psovodi. Závodu se mohou účastnit psovodi starší 18 let (ve věku 15–18 let se souhlasem rodičů) a psi starší jednoho roku. Někdy je závod rozdělen na tzv. etapy, kdy je jedna etapa dlouhá minimálně 40 kilometrů. Trasa dogtrekku vede, pokud to jde, co nejvíc od hlavních silnic a větších měst, nejčastěji se psovodi se svými psy vydávají na trasu do hor.

Dogtrekking vznikl jako netypický outdoorový podnik s přáním podělit se s ostatními o přírodní krásy. Cílem je hlavně přátelské setkání spojené se sportovním kynologickým výkonem a odreagováním se od hlavních aktivit.

Waterball

Chůze po vodě? Nová dimenze gravitace? S waterballem nic nemožného.

A přitom stačí jen vlézt do obrovské průhledné koule, která se kutálí po vodní hladině. Do domácího bazénu bude waterball asi příliš velký, ale určitě nebude problém vyzkoušet ho na koupališti nebo u přehrady, kde najdete nejen zkušené instruktory, ale i vděčné publikum. Pak už je jen na vás, na jaké akrobatické kousky si troufnete. Waterball musí nutně nadchnout milovníky léta a vodních sportů a všechny ostatní pobaví aspoň pohled na waterballistu zmítajícího se uprostřed neovladatelné průhledné koule.

Nordic walking

Teoreticky by se každá pěší cesta do školy nebo do obchodu dala nazvat sportovní chůzí, důležité je v tomto případě vaše přesvědčení o tom, že teď budete aerobně posilovat. Ta pravá sportovní chůze s holemi a pořádnou výbavou má však trochu jiný charakter.

Nordic walking (NW) neboli severská chůze, ale také chůze s holemi nebo sportovní chůze je pohybová aktivita vytrvalostního (aerobního) charakteru. V podstatě jde o dlouhou procházku, při které je zatěžováno rovnoměrně celé tělo, a jako taková rozvíjí zdatnost, příjemnou a nenáročnou formou redukuje hmotnost, šetří klouby a zlepšuje funkci oběhového systému. NW je vhodný pro lidi všech věkových i výkonnostních kategorií, začít s ním můžete prakticky kdykoliv, kdekoliv a v jakémkoliv ročním období.

Vášniví nadšenci se mohou přihlásit třeba i do školy NW, které probíhají většinou víkendově v horském prostředí. NW je výborným prostředkem pro turisty a zájemce o vysokohorskou turistiku.

Alpinning

Ne vždy přeje počasí vycházce po okolí. Chůze coby sport se ale dá provozovat i pod suchou střechou fitcentra.

Snad není posilovna, kde byste nenašli běžecký trenažér nebo trenažér chůze, zajímavou vychytávkou je třeba i trenažér chůze do schodů. Chůzi na trenažérech se ve sportovní terminologii říká alpinning. Jde o indoore walkingovou aktivitu, kterou lze ve volném překladu přeložit jako „chůze uvnitř” a ve fitcentrech je neodmyslitelnou součástí ať už v sólovém pojetí jednoho indoore walkera nebo ve skupinové formě s instruktorem a hudebním podkreslením. Při alpinningu jsou posilovány svaly horní i dolní části těla, zlepšuje se i kardiovaskulární systém těla a celková kondice.

Anett (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více