Zkouška a přijímací pohovory

Mnohé z Vás deváťaček teď čekají různé přijímačky a pohovory. Pár užitečných rad by se Vám mohlo hodit. A možná nejenom Vám:).

škola

 Fámy

  • Kluci říkají, že když má někdo něco v hlavě, je úplně jedno, jak vypadá. Géniům nikdo nevytkne, že chodí v teplákách a půl roku si nemyli hlavu. Prý nezáleží na tom, co mám na sobě, ale co vím a umím.
  • Holky si většinou zase myslí, že dobře vypadat znamená půl úspěchu, dokonce kdyby zkoušel muž a holka by přišla ve vypasované halence a minisukni a udělala na něj oči, nemusí umět vůbec nic a projde.

Zákon schválnosti?

  • Zkouška je vždycky trochu drama a může přinést úspěch nebo zklamání. Hodně záleží na tom, jak odpovědně se připravíme.
  • Házet vinu na zkoušejícího, nedostatek času, horko nebo zimu když víme, že jsme se nepřipravili tak, jak jsme měli, abychom zkoušku udělali, nám nepomůže. Je lepší přiznat si, v čem byla skutečná chyba.
  • Je dokázáno, že když něco dobře umíme, třeba hrát na klavír, podáme před obecenstvem lepší výkon než doma v obýváku, a naopak – když něco dostatečně neumíme, v obýváku to zahrajeme lépe něž před nabitým sálem.

První dojem

  • Rozhoduje především to, co umíme, ale nemyslete si, že to je jediný zdroj informací o nás. U přijímacího pohovoru nebo přijímacích zkoušek rozhoduje víc dojmů.
  • Už při čekání před zkušební místností pozdravíme všechny, kdo budou procházet kolem, hlavně ty, kdo budou vcházet dovnitř. Nikdy nevíme, kdo to může být!!!
  • O mnohém rozhodne už první dojem – jak vstoupíme dovnitř, jak se usmějeme, jak pozdravíme.
  • Pak vstupuje do hry naše oblečení: mělo by být solidní, čisté a upravené, nevyzývavé. Úplně vyloučíme sportovní oblečení, džíny, sandály, sportovní boty, trička, kratičké minisukně.

Užitečná pravidla

  • Ruku podává zkoušející. Stiskněte ji pevně, ale ne drtivě. Nemusíte dokazovat, jak doma posilujete :).
  • Usedneme, až když nás zkoušející vybídne. Posadíme se spíš na přední okraj židle, neopíráme se, nohy máme u sebe. Rukama gestikulovat můžeme, ale neopíráme se lokty o stůl.
  • Hovoříme nahlas, tak, aby nám zkoušející dobře rozuměl. Mluvíme spisovně, jasně a srozumitelně. Při řeči se díváme na zkoušejícího, je-li jich víc, pak na všechny, nikoho neopomineme – co kdyby právě ten opominutý byl ten nejdůležitější?
  • Nerozumíme-li otázce, nestydíme se zeptat. Je to lepší, než ji nezodpovědět.

Takže, jak to vlastně je?

  1. Na přijímací pohovor nebo zkoušku se důkladně připrav, mockrát v životě je zas až tak dělat nebudeš.
  2. Nestačí jen ovládat téma, které je předmětem zkoušky nebo pohovoru. Současně budíme jakýsi dojem a ten rozhoduje o našem úspěchu stejně jako znalosti.
  3. Nepodceňuj příchod, pozdrav, úsměv, vhodné oblečení. Nikdy nemáš druhou šanci udělat první dojem.
  4. Mluv zřetelně, nahlas, věcně, spisovným jazykem.
  5. Neopírej se lokty o stůl ani se nerozvaluj v křesle. Hlídej si všechno, co o nás vytváří dojem.

Otištěno z knihy Slon v porcelánu, vydal Albatros 2006 (časopis IN!dívčí svět - březen 2007)

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více