Strašák tréma

Referát ve škole, taneční vystoupení nebo přehrávky na kytaře. Co mají tyto akce společného? Obecenstvo, zvědavé pohledy a hlavně trému. Jestli se ti týden před vystoupením zdají sny o šklebícím se učiteli a v den svého referátu máš chuť umývat raději školní záchodky, pak jsou následující rady, jak překonat trému, určeny právě tobě.

Holka a tréma

Říká se, že malá tréma je v podstatě dobré znamení. Dává ti signál, že ti na dané věci záleží. Není ti jedno, jak dopadneš. Chceš, aby se tvůj výkon druhým líbil, a bojíš se, že to nevyjde. Strach ani tréma by ale neměly být přehnané. Jak na trému vyzrát?

Tip č. 1: Trocha praxe neškodí

Mnoho lidí nemá problém odvykládat referát bez sebemenšího zaškobrtnutí, pokud jsou sami v místnosti. Jak ale vylézt před třídu? Najdi „pokusného králíka”. Do boje se ti půjde lépe, pokud budeš připravený referát před někým prezentovat nanečisto. Jestli se stydíš přednést to i sestře, kamarádce nebo mamince, zkus mít v jejich přítomnosti nejprve zavřené oči nebo k nim buď otočená zády.
Z obrácené strany: Pokud má tvoje kamarádka s trémou potíže, zkus jí navrhnout, že si její referát nanečisto poslechneš. Určitě ji hned neupozorňuj na chyby, aby neutekla s pláčem na záchod, ale spíš ji povzbuzuj a pochval, co můžeš.

Tip č. 2: Ftipy a ftípky :-)

Asi pro tebe není novinkou, že je lepší být před hodinou H najedená. Profíci navíc doporučují těsně „před” vypít sklenici neperlivé vody. Pozor, bublinky by tě ale mohly pěkně zradit. Můžeš se procházet po chodbě, nejlepší ale bude povídat si s ostatními o něčem jiném, veselém. Pokud jsi sama, zavři oči a zhluboka dýchej. Máš pocit, že omdlíš? Představ si, jak ti tvá učitelka nebo tlustý školník dávají první pomoc a omdlévání tě přejde :-).

Tip č. 3: Skok do Božího prostoru

Tajnou zbraní je modlitba. Nevíš, co přesně Pánu Ježíši říct? Zkus třeba tohle: „Pane Ježíši, ty mě teď vidíš. Víš, že jsem tu přípravu na vystoupení neodflákla (nebo s opravdovou lítostí vyznej, že si uvědomuješ svou lenost). Přiznávám, že jsem na tom mohla máknout i víc. A mám z toho vystoupení strach. Prosím, buď v tom se mnou. Když jsi se mnou, nemám se čeho bát. Amen.”

Tip č. 4: Psychologie je přítel

Plná třída nebo hlediště, a ty si nic nepamatuješ nebo uděláš chybu. Máš pocit, že se stala nejhorší věc na světě. Omyl. To, žes udělala chybu si za deset minut bude kromě tebe pamatovat jen málokdo. A víš proč? Protože chyby a zapomínání se dennodenně stávají každému z nás. To si každý spíš zapamatuje, že ti na hlavě přistálo holubí hovínko. Takže nejdůležitější věc: zkažený referát nebo zapomenuté noty nejsou žádná tragédie.

Tip č. 5: Trémou proti trémě

Zdá se ti, že je to nesmysl? Opak je pravdou. Záměrné vyhledávání stresových situací je zaručeně osvědčená tréninková metoda. Začni nejdřív od těch situací, které překonáš s menším strachem. Brzy poznáš, že to, co pro tebe bylo kdysi nepřekonatelné, zvládáš s bravurou. Postupně se dostaneš až k tomu, o čem se ti v noci zdají noční můry.

Myšlenky sem tam...

Mírná tréma člověka stimuluje a pomáhá mu dosáhnout vytouženého výsledku. Silná tréma naopak výkon člověka zhoršuje.
Svět rozhodně nejsou závody ani zápas a dobrý život nespočívá v premiantství a dokonalosti.

Irma (časopis IN!dívčí svět - leden 2009)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více