Jak být holkou do nepohody?

Lidé zapomenou, co jste jim řekli, ale nezapomenou, jak se s vámi cítili!  /Neale Donald Walsch/... Taky je ti někdy smutno? Kamarádi se někam vypařili a ty nemáš, s kým bys pokecala? Možná je čas se zamyslet, jestli ti nechybí něco, co bys mohla druhým nabídnout.

holky u stolu

 Asi neexistuje návod, jak se stát tou nejoblíbenější dívkou ve třídě, ale existují pravidla, která se vyplatí dělat.

6 klíčů k dobrým kamarádům

ÚSMĚV

Tvůj úsměv je pro ostatní znamením dobré vůle a potěší všechny, kdo tě potkají. Pro člověka, který dnes potkal už mnoho zamračených tváří, bude tvůj úsměv jako slunce, které právě vysvitlo z mraků. Nestačí se usmívat ústy. Každý pozná, že to nemyslíš vážně. Pak to spíš vypadá jako provokace. Kouzelný je pouze úsměv, který jde od srdce. Úsměv by měl říkat: "Mám tě rád, mám z tebe radost, jsem rád, že tě vidím." Udělejte si zajímavý pokus! Po dobu jednoho týdne se usmívej na jednu určitou osobu, kterou si sama vybereš, kdykoliv se k tomu naskytne příležitost. Minimální dávka úsměvu je 1x denně. POZOR! - Neměl by to být ale objekt tvého zájmu. To už pak není nezištné rozdávání radosti, ale skrytý cíl. Dotyčná osoba bude možná velmi překvapena a možná se začnou dít nevídané věci.

NASLOUCHÁNÍ

Není naslouchání jako naslouchání. Naslouchání není jen mlčením, ale je to forma určité aktivity. Když s někým mluvíš, věnuj mu maximální pozornost. Dívej se mu do očí, velmi pozorně poslouchej a přemýšlej o tom, co říká. Občas se zeptej a reaguj na myšlenky. Nesmíš odporovat a vysvětlovat. Ty nasloucháš, neradíš. To je rozdíl. Lidé poznají, že je máme rádi, už podle toho, že si na ně uděláme čas a probereme s nimi jejich starosti. Protože ale tvůj čas není nafukovací, věnuj ho především těm, které máš nejraději.

POCHVALA

Zkoušela jsi někdy u vás doma, co to udělá, když je pochválíš a oceníš snahu? Vyzkoušej to. Možná ti připadá, že nemáš, za co bys měla svoji rodinu chválit, ale zkus se podívat, kolik věcí se „dělá samo“. Na každém člověku se najde něco, za co ho můžeme upřímně pochválit. Ocenit něčí snahu by měla být naše povinnost.

PROBLÉMY

 Každý člověk má své problémy a každý potřebuje, aby ho někdo někdy vyslechl, poradil mu nebo ho jenom politoval. Suverénní a bezohlední lidé nemají přátele, protože myslí jenom na sebe. Každý, kdo se svými problémy svěří, dělá to proto, že má důvěru. Je důležité, aby věci, které se řeší, zůstaly jen mezi vámi.

MALIČKOSTI

Nezapomínejte na svátky, narozeniny a výročí. Mysli vždy na to, aby se druzí cítili důležití a milovaní. Je to mince, která má dvě strany. "Co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim." Jsi přece originál a na celém světě neexistuje nikdo úplně stejný jako ty. Potřebuješ cítit svou důležitost ve svém malém světě. Pokud se budeš snažit dělat radost druhým, určitě se ti to vrátí.

POCHOPENÍ

Nikoho zbytečně nekritizuj. Pokud musíš upozornit na chyby, dělej to mezi čtyřma očima. Nejhorší je vylévat si zlost před ostatními. Přátelé se pak budou cítit před ostatními méněcenní a tvoje výtky nepřijmou jako dobrou radu, ale jako útok. Místo toho se raději snaž pochopit motivy jejich jednání. Je to rozhodně výhodnější a více vzrušující než kritika. Přináší to také více sympatií, snášenlivosti a lásky. Ten, kdo dobře porozumí příčinám jednání druhého člověka, dokáže také snadněji odpustit. Uvědom si, že lidé protivní, podráždění, s nevypočitatelným jednáním, většinou strádají nedostatkem lásky, něhy a porozumění.

JO! Žádný recept není 100%, ale tím, že se budeš opravdově zajímat o druhé lidi, získáš víc přátel, než kdybys několik let přesvědčovala ostatní, aby se oni začali zajímat o tebe. Usmívej se na ně, upřímně je pochval. Naslouchej jim, mluv především o tom, co zajímá je. Základní zákon lásky platí i pro radost: Čím více lásky (radosti) rozdávám, tím více jí dostanu zpět!

Hodně přátel přeje Maruška

(časopis IN!dívčí svět - září 2007)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více