Jak vzniká kaz?
Po každém jídle nám na zubech zůstávají malinké kousky potravy. A to je okamžik pro bakterie. Spořádají veškerý cukr a ještě si ho uloží do zásoby „na horší časy”. A stejně tak jako i my něco sníme a něco vyloučíme, tak i bakterie po zpracování cukrů něco vyloučí. A to „něco“ jsou kyseliny, které náš zoubek postupně demineralizují – změkčují.
Jak zabránit vzniku kazu?
Čištěním, čištěním, čištěním,… :). Očištění povrchu zoubku je totiž 90 % úspěchu! Čistý zub se nikdy nemůže zkazit, a to ani v případě, jak všichni říkají, že „to mají v rodině”.
Těch 10 % ochrany proti kazu tvoří zubní pasta – obsahuje fluor, který dodá zpátky do skloviny. Tím se sklovina zase stane pevnou a počínající kaz se zastaví.
Jak si zuby čistit?
1.Přiložíme kartáček pod úhlem 45 ° na zub (směrem k dásním), tak aby se štětinky částečně dotýkaly i dásně.
2.Čistíme 1–2 zuby najednou – pomalu vibrujeme kartáčkem, tak abychom cítili, jak štětinky zalézají mezi zuby a malinko i pod dáseň (kde se potrava také usazuje).
3.Po tomto „zavibrování” můžeme setřít zbytek plošky zubu.
4.Kousací plošky stačí přejíždět dopředu a dozadu.
A proč si zuby čistit takto? Veškerá potrava totiž zůstává mezi zuby, u dásní a v rýhách na kousacích ploškách. Čištění hlaďounkých ploch (které si většinou nejvíc čistíme) je v podstatě zbytečné, protože tam nám kaz nevznikne.
Jak dlouho a kdy si zuby čistíme?
Zuby bychom si měli čistit ráno a večer. Zvláště večer je to důležité. Ráno stačí 3 minutky, ale večer klidně 10. Říkáte si, že je to moc? Tak si zkuste vzít kartáček k televizi a uvidíte, jak vám to rychle uteče.
Jak vypadá správný kartáček?
- Ten „nejlepčejší” kartáček je ten „nejměkčí:).
- Má hodně štětinek, které jsou rovně zastřižené.
- Má malinkou pracovní hlavičku.
- Jinými kartáčky si můžete poranit dásně nebo doslova odřít zuby :).
Lucka - studentka medicíny
(časopis IN!dívčí svět)
Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.