Sedmero pro zdravý styl
- Jez pestrou stravu! Pro dobrý zdravotní stav potřebujeme více než 40 různých živin a žádná potravina nemůže sama o sobě jejich příjem zajistit. Právě proto je potřeba jíst pestrou stravu. Každá potravina totiž může být součástí zdravé stravy.
- Jez pravidelně! Vynechávání hlavních denních jídel často vede k nedostatečnému příjmu některých živin. Zvlášť důležitá je snídaně, protože poskytuje energii, která tvé tělo nastartuje po celonočním půstu. A nezapomínej, že k vyváženosti stravy patří i svačiny!
- Vyváženost a střídmost! Neexistují „dobré“ nebo „špatné“ potraviny. Při dodržování principu vyváženosti a střídmosti může každá potravina tvořit součást tvého zdravého životního stylu.
- Nezapomínej na ovoce a zeleninu! V příjmu ovoce a zeleniny není nutné se nijak zásadně omezovat. Jsou dobrým zdrojem potřebných živin a většinou mají malý obsah tuku a kalorií.
- Za základ svojí stravy zvol potraviny bohaté na sacharidy! Více než polovina tvého denního příjmu by se měla skládat z obilnin, luštěnin, fazolí, ovoce, zeleniny a cukru. Zvýšený příjem vlákniny zajistí celozrnný chleba, těstoviny a obilniny (pohanka, jáhly, vločky, kroupy...).
- Pij dostatečné množství tekutin! 2–2,5 litru – to je denní dávka, kterou odborníci pokládají za dostatečnou pro zdravou funkci jater a pro prevenci zánětu močových cest. Při zvýšené tělesné námaze a v horku se potřeba tekutin zvyšuje.
- Tuky s mírou! Jsou zdrojem energie a bez nich by se v těle nemohly rozpustit vitaminy A, D, E a K… Jen pozor, aby se v tucích nerozpustilo i celé tělo.
Ve správném poměru
Potravinová pyramida
Určitě už jsi o ní také slyšela. Ale ruku na srdce, opravdu o ní víš tolik, kolik si myslíš?
Potravinová pyramida nepředstavuje návod, kdy co jíst, jak to zpracovat atd. Pouze nás upozorní na to, co by mělo tvořit základ jídelníčku a co máme jíst jen v malých dávkách. A v tom je právě to kouzlo. V její nenásilnosti. Nezapomínej však, že samotný pyramidový princip není všemocný.
- V malém množství se do zdravého vyváženého jídelníčku řadí i jídla s obsahem tuků a cukrů.
- Maso, drůbež a ryby jsou dobrým zdrojem železa, zinku a vitaminů skupiny B.
- Mléko a mléčné výrobky obsahují vápník (prvek důležitý pro silné zuby a kosti), bílkoviny a vitaminy.
- Bez zeleniny se nikdo z nás neobejde :).
- Ovoce a zelenina zajišťují většinu našeho příjmu vitaminu C.
- Chléb, pečivo, obilné vločky, brambory, těstoviny a rýže, souhrnně sacharidy, tě dostatečně zásobí energií.
Hned a najednou?!
Začni dnes a ke změnám přistupuj postupně.
Tak bude jednodušší si na ně zvyknout a dodržovat je. Zkus si dát jednu porci ovoce nebo zeleniny za den navíc nebo používej schody místo výtahu.
Tak budeme zdravé, krásné a ještě v kondici:)).
Aneta (časopis IN!dívčí svět - leden 2008)