Zdravá, krásná... v pohodě

Víš, že i drobné změny ve stravovacích zvyklostech mohou výrazně zlepšit tvůj zdravotní stav? Nabízíme malý tahák, jak na to:). A jako bonus - potravinová pyramida...

Potravinová pyramida

Sedmero pro zdravý styl

  1. Jez pestrou stravu! Pro dobrý zdravotní stav potřebujeme více než 40 různých živin a žádná potravina nemůže sama o sobě jejich příjem zajistit. Právě proto je potřeba jíst pestrou stravu. Každá potravina totiž může být součástí zdravé stravy.
  2. Jez pravidelně! Vynechávání hlavních denních jídel často vede k nedostatečnému příjmu některých živin. Zvlášť důležitá je snídaně, protože poskytuje energii, která tvé tělo nastartuje po celonočním půstu. A nezapomínej, že k vyváženosti stravy patří i svačiny!
  3. Vyváženost a střídmost! Neexistují „dobré“ nebo „špatné“ potraviny. Při dodržování principu vyváženosti a střídmosti může každá potravina tvořit součást tvého zdravého životního stylu.
  4. Nezapomínej na ovoce a zeleninu! V příjmu ovoce a zeleniny není nutné se nijak zásadně omezovat. Jsou dobrým zdrojem potřebných živin a většinou mají malý obsah tuku a kalorií.
  5. Za základ svojí stravy zvol potraviny bohaté na sacharidy! Více než polovina tvého denního příjmu by se měla skládat z obilnin, luštěnin, fazolí, ovoce, zeleniny a cukru. Zvýšený příjem vlákniny zajistí celozrnný chleba, těstoviny a obilniny (pohanka, jáhly, vločky, kroupy...).
  6. Pij dostatečné množství tekutin! 2–2,5 litru – to je denní dávka, kterou odborníci pokládají za dostatečnou pro zdravou funkci jater a pro prevenci zánětu močových cest. Při zvýšené tělesné námaze a v horku se potřeba tekutin zvyšuje.
  7. Tuky s mírou! Jsou zdrojem energie a bez nich by se v těle nemohly rozpustit vitaminy A, D, E a K… Jen pozor, aby se v tucích nerozpustilo i celé tělo.

Ve správném poměru

Potravinová pyramida

Určitě už jsi o ní také slyšela. Ale ruku na srdce, opravdu o ní víš tolik, kolik si myslíš?
Potravinová pyramida nepředstavuje návod, kdy co jíst, jak to zpracovat atd. Pouze nás upozorní na to, co by mělo tvořit základ jídelníčku a co máme jíst jen v malých dávkách. A v tom je právě to kouzlo. V její nenásilnosti. Nezapomínej však, že samotný pyramidový princip není všemocný.

  • V malém množství se do zdravého vyváženého jídelníčku řadí i jídla s obsahem tuků a cukrů.
  • Maso, drůbež a ryby jsou dobrým zdrojem železa, zinku a vitaminů skupiny B.
  • Mléko a mléčné výrobky obsahují vápník (prvek důležitý pro silné zuby a kosti), bílkoviny a vitaminy.
  • Bez zeleniny se nikdo z nás neobejde :).
  • Ovoce a zelenina zajišťují většinu našeho příjmu vitaminu C.
  • Chléb, pečivo, obilné vločky, brambory, těstoviny a rýže, souhrnně sacharidy, tě dostatečně zásobí energií.

Hned a najednou?!

Začni dnes a ke změnám přistupuj postupně.
Tak bude jednodušší si na ně zvyknout a dodržovat je. Zkus si dát jednu porci ovoce nebo zeleniny za den navíc nebo používej schody místo výtahu.

Tak budeme zdravé, krásné a ještě v kondici:)).

Aneta (časopis IN!dívčí svět - leden 2008)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více