Rozhodují sekundy!

První dojem se v člověku utvoří za 30 sekund až 4 minuty, může však přetrvat i roky. To, zda ho postupem času vylepšíte, nebo naopak zhoršíte, může ovlivnit třeba i váš účes. Zkuste si prověřit, jakým dojmem působíte na své okolí.

žlutý veselý budík

Instrukce k testu:

V testu nejde jen o správné odpovědi. Smyslem je, abyste našly to, co vás nejvíce vystihuje. Může být jedna varianta, nebo klidně všechny.


1. Nosím pěšinku:

a) vlevo,
b) vpravo,
c) uprostřed.

Dívky, které nosí pěšinku vlevo, jsou vnímány jako jemné a ženské. Pěšinka na pravé straně naznačuje, že je dívka spolehlivá a inteligentní. Účes rozdělený pěšinkou uprostřed nebo vlasy sčesané dozadu napovídají, že je dívka důvěryhodná a moudrá. Pokud máte pocit, že váš účes nesouhlasí s tím, jak jste vnímány, zvažte změnu. Možná tím situaci změníte. Nebo se alespoň dobře pobavíte, až si lidé všimnou, že je na vás něco jinak, a nebudou vědět, co to je.

2. Při prvním seznámení (v nové třídě, první den na táboře…) se snažím:

a) rychle zapadnout mezi ostatní, třeba i na úkor malého předvádění se,
b) nenápadně z dálky pozorovat lidi kolem, udělat si o nich obrázek a podle toho se jít seznámit,
c) být svá se všemi vtípky, které ke mně patří.

Pamatujte si, že každý má jiný smysl pro humor a na zdánlivě nevinný vtip může reagovat negativně. Proto při prvním setkání pamatujte na pravidlo „vyhnout se vtipům, které bych neřekla třídnímu učiteli“ . Dobře si rozmyslete, co o sobě řeknete. Odkrývání příliš osobních věcí prvnímu dojmu moc nepřidá, stejně jako debaty o lidech okolo. Ani přehnané sebevědomí nebo příliš zakřiknutý projev nepůsobí dobře.

3. Mluvím:

a) spíš tišeji, ten, s kým mluvím, mi rozumí, přece na sebe nebudeme křičet,
b) ne moc nahlas, ne moc potichu, tak akorát,
c) řev to ještě není, ale mezi hlučnými spolužáky se přece musím prosadit.

Mluvte zřetelně, ne příliš rychle a dobře artikulujte. Váš hlas by měl být pevný, zřetelný a klidný. Lidé si kladně zapamatují spíše člověka, který začne a skončí jasným pozdravem a mluví dostatečně nahlas.

4. Když s někým mluvím:

a) dívám se mu upřeně do očí,
b) kývám hlavou a vyjadřuji souhlas,
c) dávám najevo své emoce.

Nepřerušovaný pohled do očí působí mnohem lépe než těkání očima a kýváním hlavou dáváte najevo svou zúčastněnost a zájem o člověka, se kterým mluvíte. Ani emoce by u rozhovoru neměly nikdy chybět, mnohem lépe a pozitivněji působí ale spíše zrcadlení emocí druhého člověka, které napoví, že se zajímáte o to, co říká a co ho třeba trápí. Pozor, je rozdíl mezi zrcadlením emoce, které naznačuje pochopení, a odkýváním všeho, co vám protějšek říká, což vypovídá spíš o tom, že nemáte vlastní názor.

5. Většinou kladu důraz na to, abych:

a) za všech okolností působila pozitivně,
b) z vnějšku působila stejně jako se cítím uvnitř,
c) se tvářila neutrálně a svými emocemi neovlivnila lidi okolo.

Zvláště při prvním setkání se řiďte heslem „Vše v pohodě”, zapomeňte na osobní problémy a komunikujte. Snažte se být hlavně v prvních minutách co nejvíce pozitivní, to je totiž nejlepší recept na první dojem. I při každém dalším setkání se snažte být usměvavé a zdvořilé a budete na své okolí působit velmi příjemně.

6. Své ruce při hovoru často zaměstnávám:

a) probíráním si vlasů,
b) hraním si s řetízkem nebo propiskou,
c) poklepáváním prstů na desku stolu.

Možná si kolikrát ani neuvědomíte, jaké pohyby vaše ruce a prsty zrovna provádějí. Osoba, se kterou mluvíte, však většinou stojí proti vám a má tak vaše neklidné ruce v přímém záběru svých očí, což je v konečném důsledku hodně nepříjemné.

7. Když stojím, mám ruce:

a) zkřížené na prsou nebo jinak propletené,
b) zaražené v kapsách,
c) všude možně, horlivě s nimi gestikuluji.

Ruce zkřížené nebo nějakým způsobem překřížené před tělem působí jako vaše soukromá bariéra, za kterou nechcete nikoho dalšího pustit. Ruce v kapsách jsou roztomilé u malého školáka, u skoro dospělé slečny působí odmítavě a odtažitě. Mocná gestikulace může okolní lidi spíše vyděsit a odradit. Zkuste se naučit mít ruce nenuceně u těla, zpočátku pomůže třeba držení tašky nebo popruhu batohu.

8. Je pro mě důležité, abych:

a) měla vždy perfektní vzhled, včetně účesu a stylových doplňků,
b) byla včas na správném místě, důležité je být přítomný, není podstatné, jak zrovna vypadám,
c) působila příjemně nehledě na to, co mám zrovna na sobě.

Lidé vás nejdříve vidí a teprve potom vás slyší. Proto je vzhled pro nás tak důležitý. Zejména u prvního dojmu dělá fyzický vzhled 60 % celkového dojmu z naší osoby. Patří sem jak oblečení, účes, doplňky, nehty, vůně, tak ale i to, jestli je vaše oblečení čisté a nepomačkané nebo jestli máte vyčištěné zuby.

Anett (časopis IN!dívčí svět - duben 2011)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více