Pro krásu i pro zdraví

Pokud chceme něco vylepšit na svém vzhledu nebo na svém zdraví, nemusíme jít nutně do lékárny nebo drogerie pro nějaký přípravek. Stačí vědět, co z kuchyně nebo ze zahrádky lze vhodně zkombinovat a použít. Zde je několik nápadů.

pleťová maska

Pro krásu:)

Peeling pro suchou pleť

Asi 2 polévkové lžíce mandlových otrub smíchej s 1 lžící bílého smetanového jogurtu tak, aby vznikla kašovitá hmota. Tu nanes na vyčištěný obličej (mimo oči a ústa) a krk. Začni obličej krouživými pohyby jemně masírovat směrem od středu obličeje. Když se kůže prohřeje a lehce zarudne, smyj hmotu dostatečným množstvím vlažné vody. Nakonec obličej opatrně osuš a ošetři běžným krémem. Peeling se doporučuje provádět večer před spaním.

Jahodová pleťová maska

Díky vysokému obsahu vitaminu C jsou jahody cennou složkou mnoha pleťových masek. Vitamin C povzbuzuje, osvěžuje a dává unavené pokožce zdravý vzhled a růžovou barvu. Další účinnou látkou v jahodách je síra, která podporuje zejména prokrvení kůže. Kromě toho má síra i protizánětlivé účinky, což se vždycky hodí.

Příprava
4–5 čerstvých středně velkých jahod očisti a rozmačkej vidličkou. Přidej asi dvě čajové lžičky smetany, jednu čajovou lžičku medu a promíchej. Hotovou pleťovou masku nanes na celý obličej, kromě očí. Po uplynutí asi 20 minut masku důkladně smyj vlažnou vodou.
Upozornění!
Neochutnávat! Hrozí nebezpečí, že bude maska dřív snědena, než použita. :)
Máš-li alergii na jahody, obloukem se této masce vyhni.

Pleťová maska z kvasnic

Není tak voňavá a chutná :) jako jahodová, ale má také své přednosti. V kvasnicích je obsaženo velké množství vitaminu B, který je důležitý pro regeneraci pokožky. Po proceduře bude tvá pleť krásně hebká a zbavená všech nečistot.
20 g kvasnic smíchej s malým množstvím smetany a několika kapkami citronu. Další postup je stejný jako u předešlé masky.

Jak na vlasy?

Lupy

Kyselé prostředí na pokožce hlavy je dobrou prevencí proti lupům a poškozování vlasů.
Po umytí vlasů je proto dobré hlavu opláchnout jablečným octem. Ten přírodním způsobem neutralizuje náhodné zásadité zbytky šamponu na kůži hlavy a pomáhá vlasům znovu vytvářet vlastní ochranný kyselý povlak.

Padání vlasů

200g čerstvých kopřiv nasekej a povař 20 min v 0,5 l vody smíchané s 0,5 l octa. Vývar sceď a denně jím masíruj pokožku hlavy. Účinné látky kopřivy zvyšují prokrvení vlasové tkáně a tím se zlepšuje celková výživa vlasů.

Pro zdraví

Když slunce spálí

Bavlněný kapesník potři tvarohem nebo přírodním jogurtem a polož na zarudlá místa. Obklad zmírňuje záněty, krásně chladí a může zabránit pozdějšímu odlupování kůže. Doporučuje se několikrát opakovat.

Bolest zubů

Pronikavou bolest zubů ztiší žvýkání jednoho hřebíčku (pozor – ne hřebíku :)). Problém to ovšem neřeší, návštěvě zubaře se stejně nevyhneš :).

Krvácení

Citronová šťáva má výrazné stahující účinky na cévy a dokáže tak zastavit krvácení. Při krvácení z nosu namoč malý smotek vaty do citronové šťávy a udělej tamponádu. Při krvácení z dásní si ústa vypláchni šťávou z citronu.

Vitaminy pro mozek a nervy

K učení nebo jiné činnosti, kde je potřeba soustředění, je dobré si uvařit hrnek mátového čaje. Efekt máty peprné spočívá především v přítomnosti vitaminů skupiny B. Tyto látky posilují nervový systém, navozují lepší soustředění a zvyšuje výkonnost. (Šéfredaktorka doporučuje z vlastní zkušenosti.) :)

Drobná poranění

Škrábnutí a různé malé ranky lze sladce ošetřit medem. Med má protizánětlivé účinky a pokožka se pak lépe hojí.

Lída (zpracováno podle publikace Zdraví z přírody)
(časopis IN!dívčí svět - prázdniny 2009)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více