Jarní očistná kůra

Začíná jaro. Ze všech stran na nás zase začnou útočit slova jako jarní očista, očistná kúra, probuzení atd. Zdá se, že spolu se zvířaty, která se probouzejí ze zimního spánku, a spolu s rašícími rostlinkami se z dřímoty probouzí i člověk a má (aspoň pár dní v roce) chuť se sebou něco dělat. Je potřeba zbavit organismus všech škodlivin. Jenomže jak to provést a moc se u toho nenadřít? A kde začít?

rozkvetlé kytky

Očista TĚLA

Jako základ očistné kúry se většinou uvádí jeden den bez konzumace potravin, pouze s dostatečným množstvím tekutin. Pro velké jedlíky existuje i mírnější varianta, která počítá s ovocem nebo zeleninou. Naopak pro ty radikální z vás je tu možnost několikadenní kúry, kdy zařazujete potraviny do jídelníčku postupně. Když se však do něčeho podobného většího pustíte, myslete především na své zdraví. Příliš přísná dieta vašemu tělu víc uškodí než prospěje.
Je také dobré do svého menu zařadit čerstvou zeleninu, bylinkové čaje (pro příznivé účinky na tvorbu krvinek a jako prevence před řadou chorob se doporučuje kopřiva) a do svého časového harmonogramu aspoň malou pohybovou aktivitu. Stačí pár minut cvičení nebo malá procházka. Ta je nejúčinnější kolem 17. hodiny, naopak před spaním se pohybová aktivita nedoporučuje. Když zabrouzdáte ve vodách internetu, zjistíte, že receptů na zaručeně prospívající jarní očistnou kúru najdete desítky, ba stovky. Některé jsou úsměvné, jiné nebezpečné. Ne vždycky je dobré ptát se na radu jen strýčka googla:). A tak pokud chcete podnikat se svým zdravím něco radikálnějšího, nevrhejte se do toho bezhlavě, ale začněte na sobě pracovat postupně.

Očista DUŠE a DUCHA

Ruku v ruce s očistou těla by měla kráčet také očista psychiky. Co takhle vzít telefon, vytočit číslo některé z kamarádek a domluvit se na společné návštěvě kina, divadla, koncertu nebo jiné kulturní aktivitě? Při dnešní široké nabídce jsou obavy, že byste si nevybraly něco podle svého gusta, rozhodně zbytečné. A pokud patříte spíš mezi samotářky a představa společenských aktivit vás děsí, zkuste navštívit knihovnu a vybrat nějakou vhodnou potravu pro duši v jejích regálech. Jaro jako symbol nových začátků je také ideální příležitostí naučit se něco nového. Stačí zmobilizovat síly a najít v sobě dostatek odvahy začít. Vezměte do ruky třeba vařečku a zkuste upéct svůj první moučník. Nebo kupte korálky a vytvořte své první náušnice. Fantazii se meze nekladou. A radost z hotového výtvoru ve vás rozproudí tu správnou jarní mízu :).

Při všech těch jarních očistách a novotách ale nesmíte zapomínat na to nejdůležitější. Často se věnujeme péči o tělo tolik, že zapomeneme pečovat o svoji duši. Tak jako je dobré pořádně vymést pavučiny z našich domovů, je dobré vymést všechny zašlé kouty své duše při svátosti smíření. A když už je duše jako klícka, je důležité ji v tomto stavu udržovat. Přidat do svého denního plánu aspoň pár minut s Biblí nebo růžencem, mši svatou, adoraci nebo četbu duchovní literatury. Věnovat jeden z víkendů duchovní obnově.  A tak můžete jarně očistit nejen tělo, ale především svou duši. Pak to bude ta nejlepší jarní očistná kúra.

Zdeňka (časopis IN!dívčí svět - březen 2012)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více