Zákulisí módních trendů

Každý druh umění má své významné osobnosti. Známe populární herce, zpěváky, tanečníky či malíře. Své velikány má i móda. Kteří návrháři to v současnosti jsou? Jaký styl je pro ně typický a čím se nechávají ovlivnit?

Módní přehlídka

Chanel

Chanel je pařížská módní značka nesoucí jméno legendární návrhářky Coco Chanel (čti Koko Šanel), která vstoupila do světa módy na počátku 20. století se slovy: „Jednoduchost je klíčem k pravé eleganci.” Dnes se nám zdá samozřejmé, že si na sebe oblékneme pohodlné, jednoduché šaty tak, abychom vypadaly k světu, ale zároveň se cítily svobodně. Ale právě za tuto volnost v oblékání vděčíme Coco Chanel. Ta odstranila z dámské módy všechny přebytečné prvky. Jako první se samozřejmě zbavila korzetu a nabídla ženám nosit variace pánských obleků.
Značka Chanel navrhuje vše, co spadá do světa módy: luxusní i běžné oblečení, kabelky, hodinky, šperky a také světoznámé parfémy. Nejznámějším z nich je Chanel no. 5, tedy „Chanel číslo pět”. Byl to první parfém, který nesl jméno návrháře a dodnes patří k nejluxusnějším parfémům na světě.
Od 80. let tvoří pro Chanel německý módní návrhář Karl Lagerfeld. Základ stylu Chanel tvoří pohodlné kostýmky složené z jednoduchého sáčka neboli blejzru a sukně lehce nad kolena, doplněné mašlemi všech velikostí a legendárními chanelovskými kloboučky. V barvách převládá černá a bílá doplněná pastelovými barvami, především růžovou.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood (čti Vivijen Vestvůd) je i ve svých 60 letech jednou z nejvýraznějších osobností současné módy. Je nazývána královnou britské módy, a to i proto, že je nositelkou šlechtického titulu. Její jméno je spojeno především s kapelou Sex Pistols a s obdobím punkové módy. Byla to právě Vivienne, která dala podobu této rebelské módě a zároveň povýšila punk na plnohodnotný módní žánr. Roztrhaná, pomalovaná trička, která drží pohromadě jen díky desítkám zavíracích špendlíků, řetězy všech druhů a velikostí zavěšené kolem krku, výrazný makeup, tmavé oční stíny a rozcuchané účesy. To je móda, kterou Vivienne, bývalá učitelka, začala v 70. letech nabízet ve svém legendárním obchůdku Let It Rock v Londýně. Vytvořila styl, který dodnes žije mezi mladými lidmi po celém světě.
Vivienne Westood vyjadřuje ve svých modelech i vlastní politický názor. V její podzimní kolekci pro rok 2005, kdy vrcholila hysterie kolem terorizmu, se objevila trička s nápisem: Nejsem terorista, nezatýkejte mě. Vivienne se svými modely vyjadřuje k ekologickým problémům, k válečným konfliktům, k výsledkům voleb apod.
Čerpá inspiraci z mnoha rozdílných zdrojů: odkazuje se ke skotské módě používáním tartanu (typické skotské kostkované látky), inspiruje se módou z přelomu 17. a 18. století, kterou můžeme znát z knih Jane Austinové Rozum a Cit, a přešívá je do moderní podoby. Typické jsou pro ni výrazné barvy, nepravidelné, bláznivé střihy a výrazný makeup.

Stella McCartney

Stella McCartney (čti Stela Mek Kártny) je dcerou slavného hudebníka a bývalého člena skupiny The Beatles Paula McCartneyho. Do světa módy vstoupila už ve svých patnácti letech. Vystudovala oděvní design na prestižní Londýnské škole. V její absolventské módní přehlídce vystoupily hvězdné modelky jako Naomi Campbell a Kate Moss. Díky své odhodlanosti a vytrvalosti je mezi návrháři známá jako Ocelová nebo Nezastavitelná Stella.
Stella je, stejně jako byla i její matka, bojovnicí za práva zvířat a vegetariánka. Ve své módě nikdy nepoužívá kůži nebo kožešiny. Navrhuje především z přírodních materiálů, jako je hedvábí nebo len. Tvoří z lehkých vzdušných látek přírodních barev. Její šaty podtrhují ženskost svých nositelek.
Byla jedním z návrhářů, kteří v roce 2006 navrhli kolekci pro obchody H&M. Kromě toho má i dlouhodobou smlouvu se značkou Adidas. Její sportovní oblečení je k dostání ve většině obchodů Adidas, a to i v České republice.

Viktor and Rolf

Viktor and Rolf (čti Viktor end Rolf:) je značka, kterou tvoří Viktor Horsting a Rolf Snoeren, dva belgičtí módní návrháři. Přestože jim je 40 let, patří stále mezi nejmladší světové návrháře. Jejich módní přehlídky jsou nejočekávanější událostí módní sezony, a to hlavně proto, že oba návrháři dokážou skloubit módu a umění v neočekávaných kombinacích.
Každá z jejich přehlídek je skutečným uměleckým zážitkem a nechybí jí potřebný originální nápad. Například na podzim 2007 vytvořili přehlídku, při níž si modelky nosily svá vlastní světla. Letní přehlídka ze stejného roku se odehrála ve stylu plesu – část modelů a modelek byli profesionální tanečníci. Snad nejznámější přehlídkou Viktora a Rolfa je ta z léta 2005 inspirovaná spaním. Návrháři skloubili luxusní módu s pyžamovými střihy a povlečením. Během přehlídky živě vystoupila Tori Amos se svými snovými písněmi s klavírním doprovodem.
V roce 2006 navrhli Viktor a Rolf společně s Karlem Lagerfeldem a Stellou McCartney kolekci pro H&M. Která byla okamžitě vyprodaná, takže máme smůlu.

Kristýna (časopis IN!dívčí svět - září 2009)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více