Parádo trp

Když jsem byla ještě malá a maminka mi česávala dlouhé vlasy, často říkávala: „Parádo trp”.  Pěkně to totiž tahalo, jak se mi vlasy zamotávaly do hřebínku. Znáte to, ne? Co by  člověk nevydržel pro krásu. Čeho je ale moc, toho je příliš. Posuďte samy.

Marie-Antoinettte - móda

 Dobrovolné vězení

K dějinám dámské módy neodmyslitelně patří korzet, který formoval postavu do kýžených tvarů. Hrudník ženy se v něm tísnil jako ve vězení. Dámy v korzetech nebyly schopné často ani sedět, natož volně dýchat. Nejdrastičtější byla španělská móda 16. - 17. století. Tehdy korzet zcela zplošťoval poprsí a dociloval ideální míry kolem pasu, což bylo tenkrát 40 cm. Omdlévání v takové mučírně byla jen malá daň za krásu. Při dlouhodobém nošení korzetu docházelo totiž i k poškození vnitřních orgánů. Zcela se zdeformoval hrudní koš, který utlačoval plíce, žaludek se posunul až k srdci a ledviny přeštípnuté v půli byly natlačeny k břišním orgánům. Móda korzetů úplně pominula až kolem první světové války. Prosté ženy nemohly nosit těsně obepnuté korzety, a to z ryze praktických důvodů - nebyly by schopné vykonat sebemenší práci. Nosily jen látkové šněrovačky, které dodnes patří k mnoha lidovým krojům i u nás.

Móda, která měla svou váhu

Za vlády Ludvíka XIV. udávala módě styl Francie. Hitem se staly krinolíny, široké sukně s vyztuženými kostěnými nebo ocelovými kruhy, které vážily desítky kilogramů. K tomu patřil neodmyslitelný korzet, na který bylo zapotřebí kilo rybích kostic. Na hlavách se nosily velmi složité a těžké účesy, do kterých se zaplétaly ploché lahvičky s vodou a živými květinami. K módním záležitostem patřily pár kil vážící paruky. Zaprašovaly se pudrem, aby byly stále bílé. Pudr a pot byly solidním rejdištěm vší. Proto k módní vlně patřilo slonovinové drbátko. Styl odívání doplňovalo složité líčení, nánosy pudru i silné parfémy. To aby se snadno, ale nehygienicky přehlušil zápach špíny a potu.

Z extrému do extrému

Zatímco koncem 19. století se pas stále stlačoval tuhým korzetem, o třicet let později paní móda přinesla ještě něco neuvěřitelnějšího. Do módy přišel chlapecký vzhled. To znamenalo, že si dámy obepínaly a stlačovaly poprsí pruhem plátna, aby splnily tento požadavek. Ve dvacátých letech minulého století se objevil nový módní styl. Jeho základem byl rovný korzet a dlouhá sukně zužující se směrem ke kotníkům. V takových šatech nebyly ženy schopny normální chůze, nýbrž musely cupitat. Dělaly tak na vysokých kramflíčcích, které, pokud se nosí často, zcela zničí klenbu nohy a zkrátí se podkolenní sval.

Jsme moudřejší?

Absurdní mučení těla kvůli módním trendům nepřestalo ani v moderní době. Kdo z nás by neslyšel o herečkách, které si nechaly kvůli vosímu pasu odoperovat spodní žebra? Silikonové implantáty vkládané do poprsí a hýždí se stávají zcela běžnou záležitostí, což se často neobejde bez nepříjemných zdravotních komplikací. Starší ženy podstupují operace, které zázračně omladí obličej o desítky let. A všelijak podivuhodně probodané tváře a proděravělé uši potkáváme na ulicích denně.

Pak že praprababičky byly praštěné! :-).    Ája

(časopis IN!dívčí svět - březen 2009)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více