Může se to stát, ale nezůstávej sama!

Před časem jsme se dozvěděly, že jedna z našich čtenářek byla znásilněna. Zašly jsme proto za psychoterapeutem Petrem Pöthem abychom se dozvěděly, dá-li se tomu nějak předejít a jak se chovat, pokud se děvče stane obětí sexuálního násilí.

smutná holka

Dá se znásilnění nějak předejít?

Děvčata by už z domova měla být poučena, že se za určitých okolností dá takové situaci vyhnout. Pokud by se ale děvče přeci jen stalo obětí sexuálního násilí, nemá se za vzniklou situaci obviňovat.
Je jedna zásada, kterou by měly znát děti už od malička. Když se dostanou do situace, že se jim vemlouvá někdo, kdo se jim nezdá, nebo jim něco nabízí, byť by to byl dobře oblečený a hezky vypadající člověk, měly by okamžitě všechno nechat a utéci nebo začít křičet. Tím nikomu neublíží a je lepší, když to bude zbytečný poplach, než aby jim ten člověk něco udělal.

Proč dochází ke znásilnění?

Víte, nežijeme ve vzduchoprázdnu. Sexualita je normální věc a ve společnosti je všude přítomná. Bohužel jsou lidé, kteří jsou sexuálně přitahováni dětmi nebo dospívajícími. Nemusí to být typičtí pedofilové. Jsou to například lidé nějak citově pošramocení nebo sociálně izolovaní a vybírají si jako sexuální objekt děti, protože ty se nejmíň brání. Nebo obtěžují dospívající děvčata, protože jim připomínají ženu. Díky určité poruše je pro takového člověka neschůdné někomu se dvořit a mít s ním trvalý vztah, a tak to řeší sexuálním násilím. Když tohle děvčata vědí, můžou se lecčemu vyhnout.

A když se nevyhnou?

Pokud se ale stane, že děvče někdo sexuálně obtěžuje nebo dokonce znásilní, nemusí to být nutně věc, která je poznamená na celý život. Je to krutá skutečnost, o které se dá a musí mluvit s někým, kdo jí porozumí a nebude posuzovat. Dobré je obrátit se na rodiče, učitelku nebo školní psycholožku, na někoho, kdo si s ní bude povídat a probírat to, o čem bude sama chtít mluvit.
Nejlepší však je kontaktovat nějakého psychoterapeuta. Existují centra, kde jsou lidé vyškoleni na pomoc při takovýchto situacích, např. Bílý kruh bezpečí, Linka bezpečí, a umí poradit, co dělat dál. Lze se na ně obrátit i anonymně. Rozhodně by oběti sexuálního násilí neměly s touto zkušeností zůstávat samy.

Jak by mělo reagovat okolí napadeného děvčete?

Především velmi citlivě dbát na soukromí, intimitu oběti. Pokud se z té zlé události stane věc veřejně známá, znamená to pro to děvče mnohonásobné poznamenání. Je jakoby poškozená nejen pro sebe, ale i pro ty ostatní. Nemělo by se o tom zbytečně mluvit, ale spíš pomoci té dívce získat nějakou podporu. Pomoci jí obnovit poškozenou sebeúctu a pohled na sebe, který je takovým zážitkem poničený. Do určité míry může takovou pomoc poskytnout nejen odborník, ale třeba i maminka, nebo jiný chápající dospělý.

A když děvče nechce s nikým mluvit?

Pokud si tento ošklivý zážitek nechá oběť uzavřený v sobě, může se stát, že v budoucnu vyplave na povrch ve formě depresí, sebepoškozování nebo neschopnosti partnerského života.
Překvapivě jsou následky zneužití menší, když útočníkem je nějaká cizí osoba. Pokud se násilí dopouští někdo blízký, dospělý, ke kterému měla oběť důvěru, jsou to mnohem horší traumata, protože otřesou důvěrou mladého člověka v dospělé.

Co když se o znásilnění dozví kamarádi nebo spolužáci?

Pokud se stane, že se o tom okolí dozví, je důležité zastat se oběti. Například škola by měla přísně trestat jakýkoli výsměch nebo nejapné poznámky spolužáků. Je třeba říct ostatním žákům, že se to může stát komukoliv z nich.
V žádném případě by dívka neměla slyšet nějaké odsuzování. Ona neudělala žádnou chybu, že byla, kde být neměla, nebo nějak vypadala. Může se to stát opravdu komukoliv.
Nejbližší kamarádky by měly zachovat její tajemství, být jí oporou a pomoci jí, aby se nebála vyhledat odbornou pomoc.


Za všechny se ptala Helena (časopis IN! dívčí svět - červen 2010)

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více