Pečení je opravdová dřina, ale moc pěkná

Maminky už pomaličku chystají nejoblíbenější rodinné recepty vánočního cukroví. A perníčky? Ty už vám možná provoněly celý byt. Tento článek k nim opravdu ladí:).  Začtěte se.

malovaný perníček

Aby se stal člověk slavný, není nutné zpívat v Lucerně nebo hrát ve filmu. Stačí mít šikovné ruce a dobrý nápad. Sympatická cukrářka Aneta Malčíková (18) je toho důkazem. Spolu se svou spolužačkou totiž pro svatbu prince Williama a Kate vyrobily perníková srdce – a psalo se o tom všude.

V předvánočním čase, kdy celá republika voní po perníku a vanilkových rohlíčcích, jsme Anetu oslovili z redakce i my.

Koho napadlo péct na britskou královskou svatbu medový perník?
Nápady jsou od paní učitelky, která nás učí odborné předměty. Není ale jednoduché splnit její vysoké nároky. Také nás vede, abychom něčeho dosáhli, i když je tu i riziko, že to třeba nevyjde.

Reagovali nějak Kate a William na váš dar?
Poslali nám děkovný dopis. Když jsem ho uviděla, byla jsem v šoku.

Chtěla jsi být vždycky cukrářkou?
Pro obor cukrář jsem se rozhodla až v 9. třídě. Předtím jsem se chtěla stát fotografkou a taky mě okouzlila auta. Své okolí jsem šokovala, když jsem řekla, že bych chtěla být automechanička. :)

Učňovské obory bohužel nemají moc prestiž.
Je to každého svobodná volba. Pokud svou práci mám i jako koníčka či zábavu, mám radost z každého dne. Uznání za své výrobky mám okamžité, proto mám cukrařinu ráda. Nyní jsem na nástavbovém studiu s maturitou. Mohla bych se pokusit o „výšku”, ale to není moje představa.

Často je slyšet názor, že člověk bez vysoké školy nemůže najít pořádnou práci.
Pro lepší uplatnění je vzdělání určitě důležité, ale i dovednosti a zručnost jsou hodně cennými hodnotami. Babička mi říká, že by každý měl zkusit pracovat, něco tvořit. Pak by si všichni cenili dobré práce. V tomto oboru opravdu není lehké najít dobře placenou práci, ale jednou bych si chtěla otevřít vlastní cukrárnu. Uvidíme, snad to vyjde. Naštěstí v naší zemi jsou tradicí rodinné oslavy, které se neobejdou bez sladkého pečiva, a téměř nikdo si nedovede představit svatbu nebo oslavu narozenin bez vysněného dortu. Takže cukrářství má budoucnost. :)

Jaké má učiliště výhody?
Jsou zde mladí lidé jako všude jinde, týden školy se střídá s týdnem odborného výcviku, velmi rychle mi to utíkalo. Stále jsem se učila něco nového, dostala jsem příležitosti vyniknout a předvést své dovednosti na soutěžích i při výrobě medového srdce pro britskou svatbu.

Věnuješ se cukrářství i ve svém volném čase, nebo odděluješ školu od všeho ostatního?
Zakázek by byla spousta, ale musím se teď hlavně věnovat studiu. Většinou peču svým blízkým.

A co pečení vánočního cukroví?
Vánoční pečení je opravdová dřina, ale moc pěkná. :)

Za rozhovor děkuje Bára K

Zajímavé info

Soutěží v cukrářském oboru je velká řada. Mezi nejprestižnější patří GastroHradec - mezinárodní mistrovství republiky v oboru cukrář a kuchař, Gastro Junior Brno, Český cukrář, Moravský pohár, Ostravský pohár a mnoho jiných menších, pořádané školami. Největší světové jsou CULINARY WORLD CUP LUXEMBOURG, tento rok (2012) se konala světová olympiáda IKA v Erfurtu.

(časopis IN!dívčí svět - prosinec 2011)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více