Paľko Danko – když tanečník promluví

Tak jako v Česku je televize Noe, mají na Slovensku televizi LUX a v ní strašně sympatického moderátora Paľka. V pořadu Doma je doma vítá a zpovídá nejrůznější hosty. Restaurátorky církevních textilií, populární osobnosti a tento měsíc i Helenu a otce Jendu z IN!u. Paľko je takový tmelič různorodých témat. Jak na televizní obrazovce, tak v životě.

p. Danko

Kdo jsi, co jsi vystudoval, co děláš v TV LUX a co děláš, když v televizi nejsi?
Jsem Paľko :-) i Danko. Vystudoval jsem matematiku a chemii jako učitel. Jedenáct let jsem učil na prestižním Bratislavském gymnáziu. Nejvíc mě ale baví Taneční divadlo "ATak", kterým se snažím přinést Boha na divadelní prkna, a taky televize LUX, kde se snažím o něco podobného, ale před kamerami. Když nejsem v televizi, tak někde tančím nebo tvořím. A občas i spím.

Co jsi chtěl dělat, když ti bylo cca 15 let (čím – kým jsi chtěl být)?
Učitelem! Bez dalšího komentáře.

Máš sourozence?
Nemám, jsem dárek pro rodiče, na který dlouho čekali. Mámě bylo 45, když jsem se narodil, a tátovi 54.

Je někdo ve tvém životě, kdo tě nějak zásadně nasměroval, koho si vážíš a proč?

Nejdřív profesně:
Máš na mysli konkrétního člověka? Ty jo, tak to bude divoká kombinace. Umění ve mně nastartovali kouzelníci, cirkus a loutkové divadlo – jmenovitě David Copperfield, režisér Jozef Bednárik, Gyorsky Balet, Cirque du Soleil. Poprvé mě v dětství umělecky zaujal cirkus. Fascinoval mě svět za oponou i před oponou v manéži. A když do toho vstoupil Cirque du Soleil svou neopakovatelnou imaginací, výtvarnem, hudbou, ale zejména akrobatickými kousky popírajícími fyzikální zákony, byl jsem ohromen a ovlivnilo to asi můj celý život. :-)

A duchovně:
Duchovno ve mně pěstovala máma. Když jsem byl malý, večer jsme se společně modlili a zpívali u adventního věnce. V pubertě odolávala palbě mých otázek, které se týkaly víry, a v současnosti, když si najdeme čas, sem tam se spolu modlíváme růženec.
Pak jsou tu přátelé z hnutí Fokoláre a Chiara Lubichová. Ta měla úžasný dar dát jméno i náročným věcem a vnést konkrétní světlo do žití evangelia. Chiara šla na věc přímo: "Miluj jako první! Miluj všechny bez rozdílu! Nečekej, ale miluj hned…". Nechodila kolem horké kaše, ale mluvila o věcech přímo. To je mi děsně blízké.

Jak jsi se dostal k práci v Lux?
Na moje netradiční poměry poměrně tradičně – pozvali mě na konkurz a od té doby se mě nezbavili. :-)

Co je na moderování pro tebe důležité? Jak se připravuješ?
Je to hodně podobné učení i divadlu – také v televizi je pro mě nejdůležitější najít klíč k tomu, abych mohl divákům něco zásadního předat. Hledat nové formy, netradiční spojení, artefakty a rekvizity, které celou relaci "zhmotní" do uchopitelnější podoby. Ta nejdelší fáze přípravy spočívá právě ve vymýšlení způsobu, jak dané téma nebo hosty "proklepnu". Když takový způsob najdu, otázky pak naskakují tak nějak samy.

Po vážné přípravě zažiješ i nevážné věci? :-)
Jednou jsem měl jako hosta vizážistku a chtěl jsem si na vlastní kůži vyzkoušet pleťovou masku. Napatlala mi během reklamy na ksicht jogurt, naložila plátky okurek a vtom nás přepli do živého vysílání. Okurky začaly klouzat po tváři dolů a my jsme oba dostali nekontrolovatelný záchvat smíchu... pokračování si raději domyslete... :-)

Který z tvých hostů tě překvapil nebo dojal, potěšil, na kterého nezapomeneš?
Lehce celebritně jsem si připadal s polským skladatelem Piotrem Rubikem, anebo s vaším Jirkou Zmožkem. Největší respekt jsem měl při vysílání o transplantacích se dvěma špičkovými odborníky. V úžas mě přiváděli neslyšící nebo nevidomí hosté. Ale jednou jsem měl hosta, se kterým to bylo opravdu nezapomenutelné – dělal jsem totiž rozhovor s Paľem Dankem (fakt!).

Tak to je potřeba vysvětlit!
Byl to nápad jednoho z režisérů, přesvědčil mě, že se to technicky dá. Natočili jsme zvlášť otázky, potom odpovědi, mezitím jsem se stále převlíkal a ke konci dne už jsem netušil, který z těch dvou jsem já. :-) Ale na obrazovce to fungovalo skvěle, zvlášť v těch momentech, kdy jsme byli v záběru oba.

Paľko, jaká by podle tebe měla být správná puberťačka?
Přirozeně hezká, moudrá, ale současně i lehce trhlá, ale v tom správném smyslu – mít šťávu, nakažlivou chuť žít bez toho, aby ubližovala okolí svým zjevem nebo chováním.
(Už vidím ten zástup puberťaček, co za mnou běží s kamenem v ruce. :-):-):-))

A teď IN!ový dotazníček

Oblíbená barva – Terakota.
 Jídlo - Kromě polystyrénu všechno … no dobře … italská kuchyně.
 Kniha - Tady se asi čeká odpověď „bible“??? Tu čtu samozřejmě rád, ale snad nikoho nepohorším, když se přiznám, že Harryho Pottera taky „hltám“.
 Film - Pán prstenů a všechno od Christofera Nolana (Batmani, Počátek...).
 Divadlo - Cirque du Soleil, Taneční divadlo ATak :-).
 Hudba - Filmová hudba a to co právě používáme v divadle :-). Naposledy mě uchvátil soundtrack k zahajovacímu ceremoniálu LOH Londýn.
 Herec - No tak to je podraz... já ze zásady nechodím do kina jen kvůli hercům... ale v divadle obdivuju Ľuboše Kostelného.
 Osobnost - Jan Pavel II.
 Čím bys chtěl být, kdybys nebyl Paľkem Dankem? - To je blbost, velmi mě baví být sám sebou.

Za výstižné odpovědi a nakažlivou chuť do života děkuje Helena

(časopis IN!dívčí svět - říjen 2012)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více