Ze zákulisí módy

Jiřina Tauchmanová – jako by se narodila s nůžkami v ruce. Poté, když v dětském věku rozstříhala doklady a prošila si prst na šicím stroji, byla zasvěcena do tajů krejčovského řemesla a dnes je jednou z našich uznávaných módních návrhářek. Její šaty s nadšením nosí například herečka Tereza Kostková, ostatně v modelech z dílny Jiřiny Tauchmanové se objevovala na obrazovce ve čtvrté sérii soutěže StarDance.

Jiřina Tauchmanová - módní návrhářka

Odkud se berou módní trendy?
Módní trendy ovlivňují náš život, a to nejen v oblékání, ať chceme nebo ne. Kde se berou a co vlastně představují? Co je lidstvo lidstvem, usiluje o krásu a harmonii. Tato snaha se nejvíce točila a točí kolem lidské krásy, a tak se stalo, že oblečení a veškeré krášlení není jen účelným prostředkem, ale také vyjádřením estetického cítění, prostředkem sebevyjádření. Trendy nejsou něčím, co spadne z nebe nebo se náhle zrodí v hlavách návrhářů. Trendy vycházejí ze všeho, čím lidstvo ve své historii prošlo, reflektují hodnoty, ke kterým se lidé v tu kterou dobu vracejí. Nově přicházející trendy jsou vždy něčím staronovým - vyzobávají, nově kombinují a především přizpůsobují současnému životu to, co zde už bylo. A jak se rodí aktuální trendy? Asi ve dvouletém předstihu určují nejuznávanější módní návrháři barevné kombinace, které přijdou do módy. Poté přijdou na řadu materiály a vzory. No a pak vznikají kolekce haute couture (doslova přeloženo - vysoké krejčovství), které udávají směr světové módě. Tento pojem vznikl v Paříži, kolébce módy. Tyto modely nejsou určeny k nošení, díky přehnané formě by je také asi nikdo nenosil. Na mnoha přehlídkách, zejména v rámci fashion week, však inspirují módní návrháře z celého světa a nové trendy tak nastupují své tažení světem módy.

Jak z takového cirkusu vznikne nositelná móda?
Inspirováni haute couture pak návrháři tvoří své vlastní módní kolekce, tzv. prêt-à porter (připraveno k nošení). Opět následuje kolotoč přehlídek, aby se pak podle těchto kolekcí buď šily malé série pro exkluzivní butiky, nebo vyráběly velké série v konfekčních velikostech pro obchody, ve kterých jsme zvyklí nakupovat.

Jak může běžná holka rozpoznat aktuální trendy?
Trendy jsou již na první pohled patrné v obchodech a každá dívka, která chce mít něco „trendy” si může vybrat podle svého. Důležité je nepodléhat jim bezhlavě a dbát především na to, co sluší postavě i typu. Dívky, které chtějí být o krok napřed, mají větší nároky a jsou kreativní, ty se mohou inspirovat módními časopisy, internetovými stránkami módních návrhářů a podle toho upravovat svůj šatník. S trendy je dobré zacházet opatrně, nemělo by na první pohled ze všeho čnít, že zrovna to je trendy. Nepopřít svůj styl a přitom být trendy je největší umění.

Co všechno musí módní návrhář umět?
Návrhářství je tvůrčí práce a tak jako každý tvůrce musí mít návrhář cit pro vše, s čím pracuje - pro barvu, materiál, tvary…Neobejde se bez prostorové představivosti, musí umět kreslit, a protože netvoří pouze pro uspokojení svých výtvarných ambicí a vyjádření svých emocí, musí se umět vcítit do pocitů těch, pro které tvoří.

Jak jste začínala Vy?
Já jsem rostla s nůžkami v ruce, jak říkali mí rodiče. Důkazem toho je vystřižené razítko z mého rodného listu. To jsem provedla, když mně byly čtyři roky. S panenkami jsem si hrála jen tak, že jsem na ně šila. Pak jsem začala šít na sebe…

Dá se módní návrhářství studovat?
Módní návrhářství se učí na středních oděvních školách, poté je možné pokračovat na vysoké škole. Čím dříve se s přípravou na talentové zkoušky začne, tím lépe.

Jak si vytvořit vlastní styl?
Styl je široký pojem, nejde jen o výběr jednotlivých kusů oděvu a doplňků, účesu nebo líčení. Styl je i to, jak se umíme ve vybrané stylizaci pohybovat, jak ladí k našemu typu. Pro toho, kdo má šestý smysl pro tyto věci, je výběr oblečení a doplňků radostí a snadno dokáže vykouzlit rozmanité stylizace, které jsou in a ve kterých působí a cítí se dobře. Poradit se však asi potřebuje občas každý z nás. Pokud si nejste jisté, že to, co se vám líbí v časopisech, vám také sluší, je dobré si vzít na nákup dobrou kamarádku nebo někoho blízkého, jehož styl se vám líbí. Takovým vzorem může být třeba šik babička nebo teta.
Dobrým testem je metoda „pytel”. Představte si, že máte možnost projít obchody a v každém si koupit pět kusů oblečení, které se vám líbí. Patery kalhoty různého střihu i materiálu, patero triček, svetříků nebo halenek, šály, šátky, náušnice, korálky, to vše v barvách, které máte rády. Všechno hodíte do jednoho pytle, a když v něm pak zalovíte, poskládáte vždycky nějaký model, jehož součásti budou spolu ladit. Takhle můžete projít vlastní skříň, dát pryč neoblíbené věci a kombinovat z těch, co zbudou, a příležitostně dokupovat nové podle vkusu. Jestliže je výsledek takový „neučesaný”, pak asi není zcela jednoznačné, k jakému stylu tíhnete nebo zda jej umíte vystihnout. Důležité ale je, jestli ten výsledek je spíš provokující a novátorský nebo prostě jen neladný a nudný. Pak je dobré obrátit se na stylistu, módní návrhář také poradí, i když ten především tvoří nové modely.

V současné době letí pletená móda. Jak zapojit pletací babičky?:)
Ano, pletená móda zažívá velký comeback a mnohé modely vyvolávají vzpomínky na dobu, kdy byly současné babičky a prababičky mladé a kdy se hodně pletlo doma. Kdo má takovou babičku, udělá nejlépe, když se od ní naučí plést. Je to dovednost, která se vždycky hodí a je zdrojem radosti i relaxace. Vlastnoručně uháčkovaná kabelka nebo upletená vesta může být pěkným doplňkem a přes ně se šikovná dívka vypracuje k náročnějším kouskům. Aby pletený model slušel a neležel ve skříni, je stejně jako u šité módy důležitý dobrý střih. Kdo si na to netroufne sám, může si vzít na pomoc některý ze specializovaných časopisů o pletení.

Nakonec jednu otázku, kterou si při pohledu na módní mola položí snad každý. Proč jsou modelky tak dlouhé a nezdravě vychrtlé?
Rozpor mezi mírami modelek a běžné populace je věčné téma. I když dnes se snad blýská na lepší časy a na mola se dostávají i modelky trochu realističtějších rozměrů. Návrhář potřebuje, aby jeho model na postavě vynikl, což se mnohdy nejlépe podaří právě na útlé postavě. Balonová sukně by na běžně rostlé ženě nevypadala tak balonovitá jako na hubené…Vysoké ženy jsou žádány proto, aby z podhledu, ze kterého se na vyvýšené molo díváme, nepůsobily malé.
S modelkami pracuji celý život a vím, že to není práce jednoduchá, ba naopak. Je za ní hodně odříkání, podřizování se a těch, které dosáhnou na nejvyšší mety, je jen pár vyvolených.

Na závěr bych chtěla říct všem čtenářkám - holky jezte zdravě a přiměřeně, nehledejte v hubených modelkách své vzory a buďte své. K tomu Vám pomohou i vaše záliby. Třeba šití nebo pletení :).

Za vhled do módního zákulisí děkuje Helena. (časopis IN!dívčí svět - leden 2011)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více