Vrcholovou sportovkyní může být každý

Vloni na jaře ukončila svou šestnáctiletou lyžařskou kariéru a pár měsíců na to byla zvolena do čela organizačního výboru Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci. Kateřina Neumannová prostě neumí zahálet.

Kateřina Neumannová

Kdy jste se začala věnovat vrcholovému sportu?
Sportuji odmalinka, ale konkrétně vrcholovému lyžování jsem se začala věnovat až v sedmnácti, což je docela pozdě.

Připadala jste si v dětství a v dospívání něčím výjimečná?
Výjimečná jsem si určitě nepřipadala, i když jsem nebyla dítě, které chodí do školy a pak si hraje na sídlišti. Po škole jsem vždycky šla na trénink a hrozně mě to bavilo. Jako exot jsem si začala připadat až na gymplu, kdy jsem začala sportovat na vyšší úrovni a hodně jsem chyběla.

Měla jste také volný čas pro sebe? Netrápilo Vás, že ostatní holky se baví nebo dělají něco jiného?
Já jsem dělala, co mě bavilo, takže jsem se tím určitě netrápila. Ale je pravda, že když jsem potom dělala sport vrcholově a trávila jsem celé hodiny sama v penzionu na Šumavě, bylo to občas neveselé. Tam jsem možná chvílemi zažívala těžké momenty.

Jak se stát vrcholovou sportovkyní?
Vrcholová sportovkyně je především o vrcholovém tréninku. To znamená hodiny a hodiny trénování, které musí být samozřejmě vykompenzovány odpovídajícími výsledky. Pro mě byly vrcholovými výsledky medaile ze světových soutěží. Vrcholovou sportovkyní se tedy může stát asi každý. Jde o to, kdo má jaké možnosti těch výsledků dosáhnout. Trénink třikrát denně si může zkusit každý, ale ne u každého to přinese ovoce.

Jak je to se stravou a výživou?
Když se sportuje, může se jíst docela hodně, ale je důležité, co člověk jí. Já jsem se snažila dodržovat zásady racionální výživy, ale vždycky jsem jedla maso a občas jsem si dopřála i svíčkovou. Je pravda, že když se hodně trénuje, musí se i opatrně jíst. Tím „opatrně“ nemyslím málo, ale vybírat si!

Jak sportovat a zároveň si zachovat dívčí postavu?
Myslím si, že i svaly ke sportu patří. Ale když budou holky cvičit a sportovat a nebudou zrovna dělat vzpírání a kulturistiku, narostou jim svaly jen úměrné a takové, které určitě vypadají dobře. Při sportování v rámci volného času jim nenarostou svaly, jaké si nepřejí.

Jaký sport byste holkám doporučila jako nejvhodnější?
Určitě to také záleží na tom, kde se člověk pohybuje. Doporučovat jeden sport, když je pro někoho nedostupný, je složité. Myslím, že nejlepší je od každého něco: jít si občas zaběhat, zaplavat, zajezdit na kole, zalyžovat, zajít na aerobik… Nespecializovat se jenom na jeden sport, to by pak mohly být i ty svaly trochu jednostranné. Důležitá je všestrannost.

Máte kromě lyžování i jiné koníčky?
V poslední době mi veškerý čas kromě lyžování vyplňovala dcera, ale to není koníček, to je součást života)). Na druhou stranu mám ráda auta, pokud možno rychlá, a golf, kterému se teď ale nestíhám věnovat, takže jej hraji špatně. Jinak na koníčky moc času není.


Kateřina Neumannová se narodila 15. února 1973 v Písku. Upozornila na sebe jako dvojnásobná juniorská mistryně světa. Od roku 1991 se věnuje sportu profesionálně. Pravidelně se umisťuje na předních místech v anketě Sportovec roku (o pořadí rozhodují sportovní žurnalisté). Sedmkrát za svou kariéru zvítězila v anketě o nejlepšího českého lyžaře Král bílé stopy (soutěž každoročně vyhlašuje Svaz lyžařů ČR). 2. července 2003 se jí narodila dcera Lucie.


Největší úspěchy:

2002 ZOH Salt Lake City: 2. místo kombinace, 2. místo 15 km volně
2005 MS Oberstdorf: 1. místo 10 km volně
2006 ZOH Turín: 1. místo 30 km volně, 2. místo skiatlon
2006 Sportovec roku: 1. místo
28. října 2006 Nejvyšší státní vyznamenání: Medaile Za zásluhy
2007 MS Sapporo: 1. místo 10 km volně, 2. místo skiatlon 7,5 km + 7,5 km

S Kateřinou Neumannovou si povídal Jenda (časopis IN!dívčí svět - březen 2008)

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více